Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STTK: Työehtosopimukset ovat oikea tie paikallisen sopimisen edistämiseen

Politiikka
 

Toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK:n johtaja Katarina Murto pitää hyvänä ratkaisuna sitä, että hallitus haluaa edistää paikallista sopimista kolmikantaisessa työryhmässä ja ensisijaisesti työehtosopimusten kautta.

”Työehtosopimukset ovat oikea tie paikallisen sopimisen edistämiseen”, Murto sanoo tiedotteessa.

STTK:n mielestä tietyt lainsäädäntömuutokset voivat olla tarpeellisia, mutta järjestö suhtautuu kielteisesti paikallisen sopimisen lisäämiseen lainsäädännöllä siten, että ohitetaan työ- ja virkaehtosopimukset.

”Epäselvyyttä tilanteeseen luo kuitenkin se, että työryhmän tehtävä on lainsäädännön valmistelu, vaikka ensisijaisesti pyritään etenemään sopimusteitse”, tiedotteessa todetaan.

Kolmikantaisen jatkovalmistelun aikataulu on Murron mielestä tiukka. STTK toivoo, että kolmikantavalmistelu on aitoa ja työmarkkinajärjestöjen näkemyksille annetaan oikea painoarvo.

”Paikallisessa sopimisessa on huomioitava se, että alakohtaiset lähtökohdat ja tarpeet poikkeavat paikallisen sopimisen määräysten osalta. Siksi on hyvä kolmikannassa lähteä etsimään keinoja muun muassa siihen, miten voidaan kehittää uusia, toimivampia menettelytapoja paikalliseen sopimiseen”, hän sanoo.

STTK:n mielestä paikallisen sopimisen on myös toimittava molempiin suuntiin.

”Tällöin luodaan myönteisempi asenne sille, että paikallisesta sopimisesta voivat hyötyä sekä työntekijä että työnantaja.”

Murto pitää tärkeänä, että paikallisen sopimisen pelisäännöt ovat jatkossa samat järjestäytyneille ja järjestäytymättömille työnantajille.

”Tällöin on tärkeää, että menettelytavat ovat vastaavat kuin järjestäytyneessä kentässä ja toisena sopijaosapuolena on pääsääntöisesti henkilöstön edustaja. Lisäksi liitoilla on oltava valvontaoikeus ja erimielisyyksissä seuraamukset ratkaistaan viime kädessä työtuomioistuimessa”, hän toteaa.

Paikallinen sopiminen ei voi ylipäänsä edistyä ilman luottamuksellisia ja avoimeen vuoropuheluun perustuvia toimintatapoja työpaikoilla.

- Hyvää vuorovaikutusta ja avointa tiedonkulkua edistetään esimerkiksi takaamalla henkilöstön edustus työpaikkojen hallintoelimissä. Julkisen sektorin osalta olisi myös tärkeä tarkastella sitä, miten luottamusta, riittävää tiedonkulkua ja jatkuvaa vuoropuhelua voitaisiin edistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat