Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akava: Paikallisen sopimisen edellytyksenä tasavertaiset osapuolet

Politiikka
 

Akateemisia aloja edustava keskusjärjestö Akava pitää paikallista sopimista mahdollisuutena rakentaa tulevaisuuden työelämää, mikäli sopimisasetelma saadaan aidosti tasavertaiseksi.

Akavassa nähdään, että motivoitunut henkilöstö on työpaikan menestyksen ja kilpailukyvyn paras tae, ja paikallisen sopimisen laajentamista on valmisteltava tältä pohjalta.

”Pakkolaeilla aiheutettu luottamusvaje on mahdollista korjata, jos paikallisen sopimisen jatkovalmistelu tapahtuu asiantuntevan yhteistyön hengessä. Paikallisen sopimisen uudistamiselle on nyt erinomainen tilaisuus, jota kenenkään ei tulisi hukata sanelemalla ja voimapolitiikalla”, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder tiedotteessa.

Hallitus jättää työ- ja virkaehtosopimuksista poikkeavan paikallisen sopimisen jatkovalmistelun varaan.

Akavan mielestä ovi jää edelleen auki sille, että asiasta sovittaisiin keskusjärjestöjen kesken osana laajempaa työmarkkinaratkaisua. Alakohtaiset työehtosopimuskumppanit tarkentaisivat menettelyn ja sisällön sen jälkeen sopimuksiinsa.

”Kukin toimiala on aina paras asiantuntija tunnistamaan, mikä kulloinkin on tarkoituksenmukaisin menettelytapa ja millaisia ovat sopimisen rajat. Lainsäädännöllä ei pidä ennalta määrätä liian tiukasti, mitä asioita työehtosopimuksiin on tältä osin otettava. Tällainen ei ole omiaan helpottamaan paikallista sopimista”, Fjäder toteaa.

Paikallisen sopimisen uudistamiseen tähtäävän lainsäädäntöhankkeen aikataulu on Akavan mielestä haastava.

Kaikkien erilaisten työ- ja virkaehtosopimusalojen kattaminen lainsäädännöllä siten, että paikallinen sopiminen toimisi käytännössä työpaikoilla, on melko mahdoton urakka, järjestö huomauttaa.

”Lisäksi on otettava huomioon, etteivät yksityisen ja julkisen sektorin neuvottelujärjestelmät ole identtiset, joten tämänkin vuoksi tarkoituksenmukaisinta olisi hoitaa valmistelu sopimuspöydissä. Paikallinen sopiminen ei saa olla automaatti, jolla työehtoja heikennetään. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää varmistaa, että työ- ja virkaehtosopimuskumppanit pystyvät valvomaan sopimista”, sanoo Akavan johtaja Maria Löfgren.

Akava muistuttaa, että paikallinen sopiminen on parhaillaan hyvin laajasti toimiva työkalu, jota käytetään jo nyt onnistuneesti. Sen päätarkoitus ei ole palkkojen tai muiden työehtojen heikentäminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat