Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääsihteeri Seppo Tiitinen lyttää Sauli Niinistön puhemiesvuosien ”myllerrysyrityksen”

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pääsihteeri Seppo Tiitinen oli politiikan toimittajien lounasvieraana 8. joulukuuta.
Pääsihteeri Seppo Tiitinen oli politiikan toimittajien lounasvieraana 8. joulukuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Eduskunnan pääsihteerin Seppo Tiitisen suosikkipuhemies kautta aikojen on 1980- ja 1990-luvuilla varapuhemiehenä toiminut keskustalainen Mikko Pesälä.

Politiikan toimittajien tilaisuudessa tiistaina vierailleen Tiitisen mielestä kaikki puhemiehet ovat suoriutuneet tehtävästään erittäin hyvin, vaikka Sauli Niinistön (kok) puhemiesajan ristiriitoja hän ei tunnu kaipaavan.

Tiitinen muistutti, että hallinnon täydellinen myllerrysyritys oli silloin vireillä ja herätti eduskunnan henkilökunnassa suurta levottomuutta.

Kevään 2007 vaalien äänikuningas Niinistö näet kävi puhemiehenä eduskunnan totuttujen tapojen kimppuun sellaisella voimalla, että hän suututti niin virkamiehet kuin kansanedustajatkin. Niinistö ajoi kulukuuria ja aloitti eduskunnan hallinnonuudistuksen yhden miehen projektina.

Se päättyi Tiitisen ja muiden johtavien virkamiesten tyrmäämänä siihen, että hallinto jatkoi entisellään.

”Siinä haettiin tämmöistä makkaratehtaan mallia”, Tiitinen kuvaili Niinistön yritystä.

Niinistö toimi eduskunnan puhemiehenä 2007–2011.

Entisistä puhemiehistä Mikko Pesälällä oli täysistuntosali eniten hallussaan, Tiitinen kiitteli.

Myös nykyiseen eduskunnan puhemieheen Maria Lohelaan (ps) Tiitinen on hyvin tyytyväinen, sillä eduskunnan virkakunta on nyt levollisimmassa tilassa vuosiin.

”Hän on sanonut, että hänen päämääränään ei ole minkään sortin vallankumous, vaan se, että asiat hoituvat hyvin ja tehokkaasti.”

Viime kauden puhemies Eero Heinäluoma (sd) saa Tiitisen kiitokset siitä, että Heinäluoma edisti sähäköiden debattien käyttöä useissa eduskuntakeskusteluissa.

Nykyisistä kansanedustajista Tiitisen mielestä retorisesti lahjakkaimpia ovat vuoden 1979 vuosikertaa – Ben Zyskowicz (kok) ja Mauri Pekkarinen (kesk).

Tiitinen täyttää viikon kuluttua tiistaina 68 vuotta ja jää eläkkeelle vuoden lopussa. Meneillään on Tiitisen sanoin ”viimeinen lähtölaskenta”.

Eduskunnassa on ennen joulua kiirettä erityisesti valtion ensi vuoden budjetin loppukäsittelyssä. Erityismausteena tällä kertaa on kaksi välikysymystä.

Työllisyyspolitiikkaa käsittelevästä välikysymyksestä keskustellaan keskiviikkona ja äänestetään perjantaina. Toinen välikysymys koskee valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) virheellistä lausuntoa eduskunnassa.

Tiitinen pitää Stubbista tehtyä välikysymystä turhana, sillä hänen mielestään Stubbin hallintarekisterilausunnoista antama virheellinen tieto oli selvä lapsus ja Stubb on pyytänyt virhettään ainakin kymmenen kertaa anteeksi. Stubb pyysi anteeksi myös viime viikon kyselytunnilla.

Tiitisen mukaan on mahdollista, että eduskunta voi toisen välikysymyksen takia joutua venyttämään istuntokautta jouluviikon maanantaille. Asia ratkaistaan keskiviikkona.

Tavoitteena kuitenkin on, että eduskunta pääsisi joululomalle ensi viikon perjantaina kuten alun perin on kaavailtu.

Tiitinen nimitettiin nykyiseen virkaansa vuonna 1992. Sitä ennen hän toimi eduskunnan apulaispääsihteerinä. Eduskunnassa hän työskenteli aiemminkin, mutta hän työskenteli suojelupoliisin päällikkönä 1978–1990.

Tiitinen sanoi saaneensa ”perusrokotuksen” toimittajiin suojelupoliisissa ollessaan. Toimittajat halusivat saada aina semmoista tietoa, jota ei ollut mahdollista laajemmin levittää.

”Tämä on ollut kyllä paljon helpompaa kuin se suojelupoliisin aika”, hän kuvasi yhteistyötään politiikan toimittajien kanssa.

Tiitisen seuraaja valitaan perjantaina eduskunnassa järjestettävässä vaalissa.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Sauli Niinistö toimi eduskunnan puhemiehenä 2007–2011.
Sauli Niinistö toimi eduskunnan puhemiehenä 2007–2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat