Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi hakee jäseneksi YK:n ihmisoikeus­neuvostoon

Suomessa vieraileva YK:n Ban Ki-moon: ”Haastan teidät tekemään vielä enemmän rauhan ja ihmisoikeuksien hyväksi”

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (kesk.) tapasi presidentti Martti Ahtisaaren (vas.) ja Sauli Niinistön Helsingissä keskiviikkona.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (kesk.) tapasi presidentti Martti Ahtisaaren (vas.) ja Sauli Niinistön Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomi hakee YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi kaudelle 2022–2024, ulkoministeri Timo Soini (ps) kertoi keskiviikkona Suomen 60-vuotisen YK-jäsenyyden kunniaksi järjestetyssä juhlassa Finlandia-talolla.

Jäsenyys ihmisoikeusneuvostossa mahdollistaisi Suomelle tärkeiden kysymysten, kuten naisten oikeuksien, entistä vahvemman esille tuomisen, Soini sanoi.

Ihmisoikeusneuvostoon kuuluu aina 47 jäsentä kerrallaan ja sen kokoonpano vaihtuu kolmen vuoden välein. Vaalit käydään YK:n yleiskokouksessa vuonna 2021, ja Suomen ehdokkuudella on muiden Pohjoismaiden tuki.

Suomi on ollut kerran aiemminkin ihmisoikeusneuvoston jäsenenä, kesästä 2006 kesään 2007 aivan neuvoston alkuaikoina.

Markku Ulander / Lehtikuva
Ban Ki-moon puhui Finlandia-talossa keskiviikkona.
Ban Ki-moon puhui Finlandia-talossa keskiviikkona.

Juhlaan osallistunut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kiitti puheessaan Suomea aktiivisesta roolista YK:ssa ja kehotti entisestään lisäämään näkyvyyttä ja korottamaan ääntä YK:n ihmisoikeustyössä. ”Tarvitsemme Suomen kaltaisia YK:hon hyvin sitoutuneita maita. Haastan teitä tekemään vielä enemmän rauhan ja ihmisoikeuksien hyväksi.”

Ban Ki-moon puhui vahvoin sanakääntein siitä, kuinka kriittiset hetket Pariisissa on parhaillaan käynnissä YK:n ilmastokokouksessa. Hän muistutti kunnianhimoisen ilmastosopimuksen tärkeydestä. Jos taistelu ilmastomuutosta vastaan hävitään, maailmalla ei ole b-suunnitelmaa, Ban Ki-moon sanoi.

”Meidän on kuunneltava tiedettä ja luontoa. Luonto lähettää meille tärkeää viestiä. Emme voi neuvotella sen kanssa, mutta meidän täytyy kuunnella sen viestiä.”

YK on parhaillaan monen toisiinsa kietoutuvan globaalin haasteen edessä, Ban Ki-moon muistutti puheessaan. ”Saatamme elää konfliktien, tuhon ja pelon aikaa, mutta elämme myös toivon, tulevaisuuden ja hyvien päätösten aikaa.”

Viime syyskuussa YK-maat sitoutuivat kestävän kehityksen Agenda 2030 -ohjelmaan, ja ilmastosopimuksessa on kriittiset hetket. YK:n ja turvallisuusneuvoston huomion vie Syyrian kriisi, ja sitä seurannut pakolaiskriisi koskee koko Eurooppaa.

Pakolaistilanteeseen tarvitaan kansainvälinen ratkaisu, Ban Ki-moon sanoi. Myös YK kohdistaa ensi vuonna erityishuomiota pakolaiskriisiin. Tavoitteena on saada ensi vuoden syyskuussa aikaan globaali sopimus vastuunjaosta pakolaiskriisissä, Ban Ki-moon sanoi. ”Kyse on maailmanlaajuisesta ongelmasta. Odotan, että saamme aikaiseksi sopimuksen vastuun jakamisesta pakolaiskriisissä syyskuuhun mennessä.”

Ban Ki-moon myös vetosi kehitysavun puolesta. Siirtyminen pitkäjänteisestä kehitysavusta kriisiapuun ei ole kestävää, hän sanoi. Pääsihteeri toivoi myös laajaa solidaarisuutta Syyrian pakolaisia kohtaan. Pakolaisten ihmisoikeuksia ei saa polkea, hän varoitti.

YK:n pääsihteeri kiitti myös Suomea sukupuolineutraalista avioliittolaista ja muistutti saamelaisten oikeuksista.

”Sisulla YK ja Suomi voivat kulkea yhdessä. Voimme kohdata haasteet sisun hengessä.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiitti Ban Ki-moonia tämän aktiivisesta roolista globaalissa ilmastopolitiikassa ja kansainvälisessä kriisinratkaisussa. Myös Niinistö muistutti juhlapuheessaan siitä, miten suurten haasteiden edessä YK parhaillaan on ratkoessaan niin Syyrian kriisiä kuin yrittäessään saada Pariisissa aikaan ilmastosopimusta.

Niinistö toivoi YK:n turvallisuusneuvoston pysyviltä jäseniltä yhtenäisyyttä Syyrian kriisin ratkaisemiseksi. Niinistön mukaan kansainvälisellä yhteisöllä on nyt ensimmäistä kertaa vuosiin perusteet odottaa jotakin Syyriasta, sillä Venäjän, Yhdysvaltojen, Saudi-Arabian ja Turkin ulkoministerien Syyria-kokouksessa Wienissä saatiin sovittua ensimmäisiä askelmerkkejä Syyrian tilanteen ratkomiseen.

Suomi tukee täysin voimin YK:ta Syyria-neuvotteluprosessissa ja mahdollisissa tulitaukotarkkailuoperaatioissa, Niinistö sanoi. YK voi luottaa Suomen tukeen, hän sanoi.

Syyrian konflikti on johtanut humanitaariseen katastrofiin, Niinistö sanoi. ”Daeshin tai Isilin terrorismi on Syyrian kriisin sivutuote.”

Niinistön mukaan on helppo ymmärtää, että ihmiset pakenevat tätä terroria. Syyrian ja Pohjois-Afrikan konfliktien liikkeelle sysäämä pakolaiskriisi on Euroopalle ja Suomelle valtava haaste, Niinistö sanoi. ”Pakolaistilanteen ratkaisemiseen täytyy etsiä uusia ratkaisuja.”

Soini muistutti juhlapuheessaan rauhanvälityksen tärkeydestä konfliktien ennaltaehkäisyssä ja ratkomisessa ja toivoi YK:n juuri rauhanneuvotteluprosessien nousevan YK-prosessien etulinjaan.

Nyt poliittisen ratkaisun hakeminen ei ole riittävän korkealla sijalla Libyan, Ukrainan, Syyrian, Jemenin ja monen muun maan konfliktien ratkomisessa, Soini sanoi.

”Konfliktien ennaltaehkäisy diplomatian ja neuvottelujen keinoin on paras – ja kustannustehokkain – tapa tehdä rauhantyötä.”

Soini penäsi puheessaan myös uskontojen vuoropuhelua. Hän sanoi olevansa varma siitä, että uskonnollisten johtajien pitää ottaa suurempi rooli suvaitse vaisuuden edistämisessä ja myös YK:n toiminnassa. ”Olemme nähneet Afrikassa, Lähi-idässä ja Euroopassa, että väkivaltaiset ääriliikkeet yrittävät käyttää uskontoa ja kulttuurieroja hajaannuttaakseen yhteisöjämme.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat