Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö: Suomi voi vastata Yhdysvaltain avunpyyntöön lisäämällä kurditaistelijoiden kouluttajia

Politiikka
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Kurditaistelija etulinjassa syyskuussa lähellä Daquqin kaupunkia Irakissa.
Kurditaistelija etulinjassa syyskuussa lähellä Daquqin kaupunkia Irakissa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Suomi tutkii tarkoin, miten se voisi vastata Yhdysvaltojen tiistaina Suomelle esittämään pyyntöön lisätä osallistumista terroristijärjestö Isin vastaiseen taisteluun. Niinistön mukaan Suomi voisi esimerkiksi laajentaa kurditaistelijoiden koulutusoperaatiota Pohjois-Irakin Erbilissä.

”Suomi on halukas osallistumaan kansainväliseen terrorisminvastaiseen yhteistyöhön”, Niinistö sanoi keskiviikkona presidentinlinnassa, jossa hän tapasi Suomessa vierailevan YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin.

”Käsittääkseni Yhdysvaltain avunpyyntö koskee myös sen kaltaisia siviilioperaatioita, joihin Suomi osallistuu nyt Pohjois-Irakissa kouluttamalla kurdien peshmerga-taisteilijoita”, Niinistö sanoi. ”Nyt tutustumme hyvin tarkkaan Yhdysvaltojen pyyntöön.”

Niinistö muistutti, että nykyisellä Isisin-vastaisella kansainvälisellä yhteisrintamalla on jo toimilleen YK:n valtuutus. Hän toivoi kuitenkin terrorisminvastaisille toimille vielä nykyistäkin laajempaa kansainvälistä tukea.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moon painotti, että Suomi ratkaisee itse osallistumisensa Isisin-vastaisen yhteenliittymän toimiin. Hän pitää kuitenkin Isisin terrorismia vakavana uhkana ja rikoksina ihmisyyttä vastaan. ”Terrorisminvastaisissa toimissa tarvitaan globaalia solidaarisuutta.”

Ban Ki-moon ja Niinistö kävivät tapaamisessaan läpi ajankohtaisia kansainvälisiä kysymyksiä kuten Pariisin ilmastokokousta, Syyrian ja Ukrainan tilannetta sekä ja pakolaiskriisiä.

Pääsihteeri Ban tapaa Suomen-vierailunsa aikana myös eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan (ps) ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenet, ulkoministeri Timo Soinin (ps) ja pääministeri Juha Sipilän (kesk). Keskiviikkona Ban vierailee myös turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen Vantaalla yhdessä sisäministeri Petteri Orpon (kok) kanssa.

Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat