Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntatyönantajat kritisoivat laajasti hallituksen pakkolakipakettia

Politiikka
 

Kuntatyönantajat kritisoivat monilta osin hallituksen kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi tarkoitettua lakiesitystä, jota kutsutaan myös pakkolakipaketiksi.

Kuntatyönantajien mielestä nykyisessä taloudellisessa tilanteessa kustannuskilpailukykyä parantava lakipaketti on tarpeen, mutta ei pidä monilta osin se lakiesityksen toteutustavasta eikä usko kaikkiin esityksen perusteluissa esitettyihin laskelmiin.

Tämä käy ilmi Kuntatyönantajat KT:n keskiviikkona julkaisemasta lausunnosta hallituksen pakkolakeihin.

Kuntatyönantajat vaativat muun muassa sairausvakuutusmaksun alennusta myös kuntatyönantajille.

Pakkolakiesityksessä sairausvakuutusmaksua esitetään alennettavaksi 1,72 prosenttiyksiköllä vain yksityisiltä työnantajilta, mutta alennus rahoitetaan pääosin kuntasektorin säästöillä.

Säästöjä syntyisi muun muassa rajoittamalla lomien pituus 30 päivään. Kuntatyönantajien mielestä näin hallitus asettaa työnantajat eri asemaan kilpailutilanteessta. Esimerkiksi terveysalalla kilpailee paljon sekä yksityisen että julkisen puolen työnantajia.

Kuntatyönantajat ovat eri mieltä hallituksen esityksessä olevista laskelmista.

Kuntia edustavan Kuntatyönantajat KT:n laskelmien mukaan suorat euromääräiset säästöt kunta-alalla olisivat yhteensä 664 miljoonaa euroa eli noin puolet siitä, mitä hallituksen esityksessä on arvioitu. Lakiesityksessä ehdotetut toimenpiteet alentaisivat kuntatyönantajien työvoimakustannuksia keskimäärin 3,2 prosenttia.

KT:n mukaan pakkolakien vaikutukset ovat laskennallisia eivätkä helpottaisi kuntataloutta. Hallitus esittää muun muassa pisimpien vuosilomien lyhentämistä sekä loppiaisen ja helatorstain muuttamista palkattomiksi vapaapäiviksi työaikaa lyhentämättä.

KT:n mukaan taloudellisten vaikutusten arvioinnissa ei ole myöskään käsitelty sitä, millaisia mahdollisia vaikutuksia lakipakettiin sisältyvillä toimenpiteillä on kuntien valtionosuuksiin.

Mikäli valtionosuuksia leikataan, myös leikkausten on oltava kestoltaan määräaikaisia samalla tavoin kuin toimenpiteetkin. KT vaatii, että lakipaketti ei saa johtaa siihen, että valtionosuuksia leikataan enemmän kuin todellisia säästöjä syntyy.

KT:n mielestä työnantajien kustannusten ”ei pidä missään tapauksessa” nousta pysyvästi, ja työnantajille säädettyjen uusien velvoitteiden pitää olla määräaikaisia. Lakipakettiin sisältyy muutosturvaan liittyviä säännöksiä, joissa esitetään työterveyshuollon ulottamista työsuhteen päättymisen jälkeiseen aikaan, sekä säännöksiä, joilla työnantajille tulee velvollisuus maksaa irtisanotun koulutuskustannuksia.

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 429 000 työntekijää ja viranhaltijaa, joiden palkkasumma on 21 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat