Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kritisoi ay-liikettä kovin sanoin – ”meille on jäänyt vuorosanat: ei käy”

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitkän ay-liikettä ravistelevan puheen STTK:n kokouksessa keskiviikkona.
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitkän ay-liikettä ravistelevan puheen STTK:n kokouksessa keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ravisteli kovin sanoin ay-liikettä ja muutenkin työmarkkinajärjestöjä uudistusten tielle STTK:n valtuuston kokouksessa keskiviikkona. Järjestössä on noin 600 000 jäsentä.

Aikaisemminkin ay-liikettä ravistellut ay-pomo Palola ei usko, että työmarkkinoilla ranttaliksi lyömällä Suomi voi voittaa. Hänen mukaan monen asian suomalaisilla työmarkkinoilla on tulevaisuudessa muututtava.

”Vanhentuneet asenteet kaipaavat päivitystä yhtä hyvin työnantajien kuin palkansaajien leireissä”, Palola sanoi STTK:n valtuuston kokouksessa keskiviikkona. Hän pahoitteli, etteivät osapuolet osaa tulla toisiaan vastaan, vaan kaikesta on tullut vain arvovaltakysymys, jossa kukaan ei halua menettää kasvojaan.

Palola sanoi, että käy yhteiskuntasopimuksen kanssa miten tahansa, suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen on uudistuttava. Hän on huolestunut, että ammattiyhdistysliikkeen toiminta näyttää uhoilulta.

”Usein hämmästellään, miksi työnantajien aloitteet ovat kiinnostavia, miksi niistä keskustellaan mediassa ja miksi ay-liike näyttäytyy tässä keskustelussa ei-liikkeenä”, hän sanoi. ”Niin miksiköhän? Onko niin kuin siltä näyttää?”

Palola muistuttu, että ay-liike oli joskus edistyksellinen, työelämää, palkansaajan ostovoimaa ja turvaa kehittävä, yhteiskunnallisia uudistuksia liikkeelle paneva voima. Hänen mukaansa saavutuksia voisi luetella pilvin pimein alkaen viisipäiväisestä työviikosta, vuosilomista, työturvallisuudesta, vuorotteluvapaasta ja niin edelleen.

”Missä ovat tämän päivän ay-liikkeen aloitteet? Ovatko suomalainen työelämä ja yhteiskunta niin hyvässä kunnossa, että uudistamista ei tarvita?”, Palola kysyi.

”Valitettavasti ammattiyhdistysliike on menettänyt kyvyn tehdä aloitteita, uudistaa työelämää ja yhteiskuntaa ja uudistua itse. Meistä on tullut säilyttäjiä, emme osaa ottaa huomioon nopeasti muuttuvan työelämän ja esimerkiksi nuorten tarpeita. Kuvittelemme, että entisillä opeilla pärjää tulevaisuuden maailmassa”, hän jatkoi ay-liikkeen ruoskintaa.

Hän muistutti, että työnantajan avaukset ovat usein sellaisia, että ne merkitsevät loppujen lopuksi heikennyksiä työsuhteen ehtoihin. ”Mutta ne ovat kuitenkin avauksia, siksi niistä kiinnostutaan ja niistä keskustellaan. Meille on tässä näytelmässä jäänyt rooli, jossa ainoat vuorosanat ovat: ei käy.”

Hän otti esimerkiksi epätyypilliset työsuhteet, joiden ongelmia ammattiyhdistysliike on jo vuosia nostanut esiin. Hän lisäsi listalle erilaiset pätkä-, silppu- ja osa-aikatyöt sekä yksinyrittäjät ja itsensä työllistäjät.

”Mitä on tapahtunut näiden vuosien varrella? Eipä juuri mitään. Keskitymme neuvotteluissa aina lopulta työelämän hyväosaisten, toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa työtä tekevien etuihin. Puolustamme ainoastaan tämän joukon työttömyys- ja muutosturvaa. Emme aidosti ja oikeasti ole kiinnostuneita muiden kuin tanakasti työelämässä olevien edunvalvonnasta”, hän sivalti ja jatkoi:

”Siinä ei tietenkään ole mitään pahaa. Mutta miten se voisi puhutella häntä, jolla ei näitä etuja edes ole?”

Palola sanoo, että ay-liikkeen juhlapuheiden ja todellisuuden välinen ristiriita näkyy esimerkiksi perustulokeskustelussa. Hän muistutti, että ay-liike on perinteisesti suhtautunut erittäin nihkeästi ajatukseen perustulosta riippumatta siitä, mitä sillä oikeastaan on tarkoitettu.

”Ay-liike lähtee ajatuksesta, että ken ei työtä tee, hänen ei syömänkään pidä. Hienommin sitä kutsutaan ansioperusteiseksi sosiaaliturvaksi. Viime kesänä totesin eräässä keskustelussa, että ay-liikkeen pitää voida edes keskustella perustulosta. Sen jälkeen olen saanut viestejä, joissa minua on pidetty harhaoppisena.”

Palola otti kantaa myös uuden ay-liikkeen keskusjärjestoon, jonka selvitystyössä on nyt mukana 49 liittoa.

”Ennen uuden järjestön syntymistä on vielä edessä tiukkoja keskusteluja järjestön avoimuudesta, läpinäkyvyydestä ja moniarvoisuudesta, hallintomallista, taloudellisesta pohjasta, jäsenmaksun muotoutumisesta ja aluetoiminnan roolista.”

Hän sanoi, ettei uusi keskusjärjestö ei ole mikään hynttyyt yhteen -projekti.

”Jos Uusi keskusjärjestö –hanke ei toteuta liittojen sille asettamia tavoitteita, STTK jatkaa ja kehittää toimintaansa itsenäisenä keskusjärjestönä. Jokainen liitto tekee lopulta itsenäiset päätökset liittyä tai olla liittymättä uuteen keskusjärjestöön.”

STTK:n valtuustossa keskiviikkona puhunut pääministeri Juha Sipilä (kesk) peräänkuulutti ay-liikkeeltä tekoja Suomen nostamiseksi taantumasta.

”Selittelyn on kerta kaikkiaan loputtava. Meidän pitää tehdä itse tarvittavat toimet. Toivon, että te kaikki osallistuisitte keskusteluun kertomalla mitä pitäisi tehdä, ja miettimällä ennen kaikkea mitä minä ja me voisimme tehdä”, Sipilä sanoi.

”Suomi on menettänyt ketteryytensä ja kykynsä uudistua”, Sipilä totesi. ”Minulla ei ole mitään muuta agendaa, kuin saada Suomi tästä seitsemän vuoden taantumasta nousun tielle. Minun pyyntöni on, että työssäkäyvät olisivat mukana talkoissa. Tuntuu erityisen kipeältä leikata eläkeläisiltä ja työttömiltä.”

STTK:n tiedotteen mukaan pääministeri huomautti, että suomalaiset työmarkkinat eivät ole vieläkään sopeutuneet euroalueeseen. Järjestötasolla ei ole kyetty löytämään uusia keinoja talouden taantumien taltuttamiseen.

”Olemme valinneet taantumassa ainoaksi sopeutumiskeinoksi kasvavan työttömyyden”, hän sanoi.

Sipilä suomi työmarkkinajärjestöjä siitä, että sopimisen kulttuuri on hukattu.

”Tänään osaamme enemmän rikkoa kuin sopia sekä etsiä tekosyitä sille, miksi emme juuri nyt pysty sopimaan. Työmarkkinajärjestelmän näyttää olevan vaikeata sopia rakenteellisista uudistuksista, joilla kilpailukykyä voisi parantaa”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat