Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisyyslääkkeistä eripuraa – työministeri Lindström hermostui Arhinmäelle

Hallitus puolusti yrittäjämyönteistä elinkeinopolitiikkaansa ja oppositio moitti palkansaajiin kohdistuvia säästöjä.

Politiikka
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström ja valtiovarainministeri Alexander Stubb eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström ja valtiovarainministeri Alexander Stubb eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Fakta

Viides välikysymys

 Välikysymyksen työllisyyspolitiikasta allekirjoittivat vasemmistoliitto, Sdp ja vihreät.

 Välikysymys on opposition raskain ase hallituksen kaatamisessa. Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

 Ensi tiistaina hallitus vastaa välikysymykseen valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) toiminnasta ja väärän tiedon antamisesta eduskunnalle hallintarekisterilain valmistelussa.

 Hallitus on saanut eduskuntavaalien jälkeen vastattavakseen jo viisi välikysymystä.

Hallituksen työllistämislääkkeet eivät kelvanneet eduskunnan punavihreälle oppositiolle, joka oli jättänyt välikysymyksen hallituksen työllisyyspolitiikasta.

Työministeri Jari Lindström (ps) tiivisti hallituksen linjaksi työllisyyspolitiikassa talouskasvun, joka on saavutettavissa ”kilpailukykyisen ja elinvoimaisen yrityssektorin avulla”. Hallitus siis korostaa työllisyyspoliittisten uudistusten lisäksi elinkeinopoliittisia toimia talouskasvun kiihdyttämiseksi.

Hallituksen keinot ovat uusia ja kovia. Jälleen hallitus puolusti toimiaan hokemalla, että Suomen tilanne on niin huono, että tekemättä ei voi enää jättää.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) tiivisti hallituksen lääkkeet kuuteen kohtaan.

Ne ovat kilpailukykypaketti eli niin sanotut pakkolait, paikallisen sopimisen edistäminen, verotuksen keventäminen, työn vastaanottamista vaikeuttavien kannustinloukkujen purkaminen, työvoimahallinnon uudistaminen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen.

”Ne on ne toimet, joilla saamme virtaa yksityiselle sektorille”, Stubb sanoi.

Hallitus sanoo, ettei se voi seistä tumput suorina, mutta opposition mukaan juuri niin hallitus tekee.

Punavihreä oppositio syytti hallitusta siitä, että leikkaamalla kansalta etuuksia ja palkkoja ostovoima ja kulutuskysyntä hyytyvät. Oppositio ei uskonut kilpailukyvyn parantamiseen hintakilpailukyvyn kautta.

He toistivat, että koulutuksesta, tutkimuksesta ja tuotekehityksestä leikkaaminen syö tulevan kasvun eväitä. Hallituksen päätös leikata työttömyysmäärärahoja on väärä, ja työttömien aktivointitoimet puutteellisia.

Väittelyä hallituksen pakkolaeista ei voitu välttää tälläkään kertaa.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Paavo Arhinmäki (vas) ei uskonut, että työvoimakustannusten alentaminen – joihin pakkolaeilla pyritään – parantaisi Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä.

Hän sanoi, että hallitus yrittää tällä silmänkääntötempulla romuttaa yhdessä sovitut työelämän pelisäännöt.

”Se ei ole sopimista, vaan sanelua”, sanoi Arhinmäki.

Lindström menetti Arhinmäen kanssa hermonsa.

”Hallitus on kärsivällisesti istunut työmarkkinajärjestöjen kanssa moneen kertaan samaan pöytään ja tarjonnut ovea selkosen selälleen. Mitä muuta tämä on kuin sopimista.”

”Tässä uudistetaan suomalaista työelämää sopimalla, mutta rahojen vähyydessä asiat on tehtävä toisella tavalla”, Lindström sanoi.

Kokoomuksen Harri Jaskari vertasi hallituksen ja opposition eroja uusien ja vanhojen tapojen käyttöön työllisyyspolitiikassa. Vanhoilla tavoilla on tullut vain lisää työttömiä, hän sanoi.

”Kuuntelisitte hallituksen hyviä ideoita.”

Sosialidemokraateilla oli tutut lääkkeet.

Tarja Filatov (sd) sanoi, että kustannuskilpailukykyä voidaan vahvistaa maltillisella palkkaratkaisulla ja työeläkemaksujen alentamisella 0,8 prosenttia.

Filatovin mukaan Sdp:n työllisyysmalli, joka tarkoittaa passiivisen työttömyysturvan käyttöä aktiivisena palkkatukena, toisi nopeasti 35 000 työpaikkaa.

”Te lupasitte 100 000 uutta työpaikkaa viime kaudella, mutta saitte 100 000 uutta työtöntä”, Leena Meri (ps) muistutti.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki eduskunnan täysistunnossa.
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki eduskunnan täysistunnossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat