Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aina liian helpolla päässeestä Stubbista tuli ylimielinen – kunnes hänkin putosi jumalten keinusta

Politiikka
 
Yrjö Rautio
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Kova kohtalo odottaa usein poliitikkoa, jonka media ja suuri yleisö ottavat suosikikseen. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) on tästä tuorein ja paras esimerkki.

Raivo, jonka kohteeksi Stubb on joutunut, on lyönyt yli. Niin se lähes aina lyö, kun on kerran syttynyt. Ihmiset käyttäytyvät kuin susilauma, joka on päässyt repimään veristä lihaa.

Stubb valehteli eduskunnalle. Se on vakava asia. Stubb on pyytänyt tekemisiään anteeksi ainakin kymmenesti. Vihreät ja Vasemmistoliitto tekivät silti asiasta välikysymyksen. Se vaikuttaa jo maassa makaavan potkimiselta ja siirtänee sympatioita Stubbin puolelle.

Poliittiset kulttuurit vaihtelevat. Jossakin muualla vähäisempikin rike olisi johtanut ministerin eroon. Se ei ole täällä tapana, ja parempi niin. Myös ministereillä on oltava oikeus erehtyä ja saada erehdyksensä anteeksi.

Erehtymättömät ihmiset ovat vaarallisia –varsinkin silloin, kun heillä on paljon valtaa ja kun myös he itse uskovat erehtymättömyyteensä. Erehdys opettaa. Erehtyneestä ihmisestä ja ministeristä tulee yleensä parempi ihminen ja parempi ministeri.

Stubb on päässyt aina liian helpolla. Hänet ottivat korkeat jumalat keinuunsa jo lapsena. Hän tottui selviytymään asioista nokkeluutensa ja sosiaalisten lahjojensa avulla, kevyesti pintaa pitkin liidellen. Hänestä tuli ylimielinen.

Nyt hän on joutunut ensimmäistä kertaa todella havaitsemaan, ettei se aina onnistu. Ministerin on perehdyttävä asioihin, otettava tehtävänsä vakavasti. Jos hän tämän tajuaa, hänestä voi vielä kasvaa vakavasti otettava poliitikko.

Ehkä pääministeri Juha Sipilästäkin (kesk) tulee vielä pystyvä pääministeri. Ainakin erehdyksiä, joista oppia, on riittänyt. Hallitus joutui luopumaan hallintarekisteristäkin. Siihenhän piti kirjata ne asiat, jotka ovat hallituksen hallinnassa.

Stubb on taitava julkisuuden hallitsija. Hän on välitön, nokkela ja poikamaisen rento. Hän vaikuttaa vilpittömältä. Siksi hän on saanut nauttia sekä toimittajien että suureen yleisön suosiosta harvinaisen pitkään. Ratkaiseva käänne tapahtui vasta, kun hänestä tuli pätkäpääministeri kesällä 2014 ja kun oikein mikään ei hänen hallitukseltaan onnistunut.

Olen tuntenut Stubbin vuodesta 2005. Olen aina epäillyt, että hänen viehätysvoimassaan on paljon laskelmointia. Hän on pyrkinyt olemaan kaikkien, myös toimittajien kaveri. Se on hänen tapansa käyttää valtaa. Kaverista ei kirjoiteta ikäviä. Tästä minulla on henkilökohtaistakin kokemusta.

Venäjä ja Gerogia kävivät sodan elokuussa 2008 alussa. Silloinen ulkoministeri Stubb julisti suurlähettiläspäivillä päivämäärän 8.8. 2008 historialliseksi käänteeksi maailmanpolitiikassa. Hän syytti sodasta yksin Venäjää, vaikka sen aloitti Georgia ja sen presidentti Mihail Saakašvili.

Arvostelin Avussa näitä Stubbin näkemyksiä ja muutamia muitakin hänen tekemisiään ulkoministerinä. Siihen loppui se kaveruus. En ollutkaan hallittavissa. Mykkäkoulua kesti kaksi vuotta.

Jumalten keinussa heilui hetken myös Ilkka Kanerva (kok), kunnes kompastui tekstiviesteihinsä keväällä 2008. Pääministeri Jyrki Katainen (kok) nosti Stubbin hänen tilalleen ulkoministeriksi. Kanervan rike oli aivan mitätön verrattuna Stubbin erheeseen. Se liittyi sitä paitsi yksityiselämään eikä viranhoitoon.

Nyt Kanerva on taas yli rajojen arvostettu vanhempi valtiomies.

Poliitikon ei pitäisi lumoutua vaan säikähtää, jos joutuu jumalten keinuun. Harva kestää jatkuvaa suosiota. Äkkiä tulee mieleen vain presidentti Mauno Koivisto. Kestävämmän uran tekevät yleensä poliitikot, jotka ovat näiden jumalten epäsuosiossa, kuten Erkki Tuomioja (sd).

”Ja kuka maailmoiden mahdin kuuluttaja on, hän tänään pilvien ääriä kulkee, ja huomenna makaa maassa niin syvällä kuin koski, mi vuorten kuilussa kuohuu”, sanoo Eino Leino Jumalien keinu -runossaan.

Tämän kohtalon on kokenut moni poliitikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat