Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasikatto murtui – Maija-Leena Paavolasta eduskunnan historian ensimmäinen naispuolinen pääsihteeri

Politiikka
 
Rio Gandara / HS
Maija-Leena Paavola puhkaisi eduskunnan ”lasikaton”.
Maija-Leena Paavola puhkaisi eduskunnan ”lasikaton”. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Kovapalkkainen virka

 Eduskunnan pääsihteerin työ on yksi valtionhallinnon kovapalkkaisimmista viroista.

 Kuukausipalkka on noin 13 700 euroa kuukaudessa.

 Eduskunnan pääsihteeri toimii eduskunnan sihteerinä ja eduskunnan kanslian päällikkönä.

 Pääsihteerin johtamassa eduskunnan kansliassa työskentelee noin 440 virkamiestä.

Eduskunnan pääsihteerin virkaan on valittu nykyään eduskunnan lainsäädäntöjohtajana työskentelevä varatuomari Maija-Leena Paavola, 59.

Lasikatto murtui, kun eduskunta äänesti Paavolan iltapäivällä virkaan 107 äänellä. Hän sai äänestyksessä yli puolet annetuista äänistä, joten toista äänestyskierrosta ei tarvinnut järjestää.

Paavola on eduskunnan historian ensimmäinen naispuolinen pääsihteeri. Hän nousee eduskunnan ylimpään virkaan legendaarisen Seppo Tiitisen tilalle, joka jää eläkkeelle vuoden lopussa.

Suojelupoliisin eli Supon päällikkönä väliaikaisesti toimiva Antti Pelttari sai vaalissa 46 ääntä. Erityisesti kokoomus on ollut vahvasti Pelttarin puolella.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sai 27 kansanedustajan tuen. Hän on ollut ensisijaisesti Sdp:n ehdokas.

Keskustan ministeriryhmän pääsihteeri Jari Partanen puolestaan sai kaksi ääntä.

Partanen oli alun perin keskustan suosikki, mutta keskustalaiset päätyivät lopulta monien vaiheiden jälkeen Paavolan kannalle, koska Partanen ei olisi saanut muiden ryhmien tukea.

Perussuomalaisetkin vaihtelivat kantaansa vielä tällä viikolla.

Paavola jännitti vaalitulosta täysistuntosalin medialehterin takapenkillä. Kun tulos selvisi, tiedotustilaisuuteen saapui huojentunut ja iloinen Paavola. Hän sanoi olevansa hieman yllättynytkin.

”Vasta eilen illalla tuli sellaista viestiä, että olen vielä mukana kisassa. Nyt kun valinta on tehty, tunnelma on ensisijaisesti hyvin nöyrä ja kiitollinen”, Paavola sanoi.

Hän sanoi olevansa hyvin motivoitunut ja innostunut uudesta tehtävästään.

”Kaikkien puhaltaessa yhteen hiileen syntyy hyvä yhteistyö ja hyvä työilmapiiri, jota toivon tässäkin tehtävässäni edistäväni mahdollisuuksien mukaan.”

Eduskunnan kansliatoimikunta päätyi perjantaiaamun äänestyksen jälkeen suosittelemaan virkaan äänestyksen jälkeen Paavolaa, vaikka hän ei selviytynyt sovellustesteissä neljän parhaan joukkoon.

Paavola oli kuitenkin pärjännyt erinomaisesti haastattelussa, HS:lle kerrotaan. Paavolan pätevyyttä ja asiantuntemusta kehuttiinkin perjantaina eduskunnassa laidasta laitaan eri puolueissa.

Paavola on sitoutumaton eli siinäkin mielessä hänen valintansa poikkesi aiemmista. Minkään puolueen jäsenkirjaa hän ei aio ottaakaan. ”Ei ole eikä tule”, hän napautti.

Eduskunnan korkeimpia virkoja on aina pidetty poliittisesti tärkeinä ja puolueet ovat niistä kisanneet. Tiitisellä on tunnetusti keskustatausta.

Vuoden alussa pääsihteerinä aloittavalla Paavolalla on takanaan pitkä ura eduskunnassa. Hän tuli töihin eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan vuonna 1991. Eduskuntasihteeriksi eduskunnan keskuskansliaan hänet valittiin 1997.

Kolme vuotta sitten Paavola valittiin eduskunnan lainsäädäntöjohtajaksi eläkkeelle jääneen Keijo Koivukankaan tilalle.

Kansliatoimikunnassa suositus Paavolan valinnasta syntyi vasta toisella yrityksellä. Ratkaisun suosituksesta piti syntyi jo kansliatoimikunnan torstain kokouksessa, mutta hallituspuolueiden välillä oli erimielisyyttä asiasta.

”Melkoinen sähläys ja näytelmä”, HS:lle kuvattiin kansliatoimikunnan toimintaa.

Vielä torstaina HS:lle vakuutettiin keskustalähteistä, että keskusta ajaisi pääsihteeriksi edelleen Partasta, mutta tämä ei pitänyt paikkaansa, vaan keskustalaiset olivat torstaina Paavolan kannalla. Tosin keskustalaiset olivat pohtineet myös ehdokkaana olleen budjettipäällikkö Hannu Mäkisen mahdollisuuksia.

Paavolan kannalla on ollut erityisesti nykyinen eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps), mutta hän oli ollut vielä tiistaina kansliatoimikunnan koeäänestyksessä Pelttarin puolella. Silloin perussuomalaiset ja kokoomus olivat äänestäneet Pelttarin puolesta ja keskustalaiset Mäkisen puolesta.

Torstaina perussuomalaisten kanta oli muuttunut.

Sekavalta vaikuttanut episodi kertoo hallituspuolueiden keskinäisestä epäluottamuksesta.

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) vakuutti perjantaina HS:lle, että loppujen lopuksi ”prosessi oli kaikkien mielestä erittäin hyvä”, vaikka keskustan ja perussuomalaiset kannat muuttuivatkin.

”Nyt haettiin sellaista ehdokasta, joka saa mahdollisimman suuren tuen”, hän tähdensi.

Paavolalla on ollut erityisesti nykyisen pääsihteerin Tiitisen vahva tuki.

Paavola muistuttikin perjantaina, että pääsihteerin tehtävät ovat vuosien aikana tulleet hänellekin tutuiksi. Onhan hän ollut pääsihteerin läheinen työtoveri eduskunnassa.

”Pääsihteeri Seppo Tiitinen on isällisellä ohjauksella meitä nuorempia virkamiehiä ohjannut tähän tehtävään, ja siitä on hyvä jatkaa”, Paavola sanoi.

Paavola paljasti, että Tiitinen oli ehdottanut hänelle pääsihteerin tehtävää jo viime keväänä kehityskeskustelussa.

”Hän toivoi, että olisin mukana tässä pääsihteerin valinnassa. Se oli semmoinen ensimmäinen siemen.”

Paavola arvelee, että Tiitisen ajatuksena oli, että jatkuvuus säilyy.

”Täysistuntoprosessi on kuitenkin semmoinen, että siinä kokemus on tärkeä.”

Mitään suuria mullistuksia eduskunnan kanslian toimintaan Paavola ei aio suunnitella.

Eduskuntatyöhön hän kaipaa joitakin muutoksia ja sanoi ottavansa mielellään vastaan ehdotuksia, vaikka hän ei mitään ”muutospuumerkkiä” havittelekaan.

Yksi Paavolan kaipaama muutos kohdistuu eduskunnan pitkiin, tuntikausia kestäviin budjettiäänestyksiin, jotka ovat taas ajankohtaisia ensi viikolla.

”Niissä voisi kyllä miettiä niiden lyhentämistä, mutta sekin on tietysti vaikea asia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat