Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juuri nyt Orpoa ei kiinnosta kokoomuksen puheenjohtajapesti – mutta kysytään uudestaan keväällä

Petteri Orpo vakuutti lauantaina, että hän ei ole nyt kiinnostunut puolueen puheenjohtajan tehtävästä. Oleellisinta on kolmikirjaiminen sana ”nyt”, kirjoittaa Martta Nieminen.

Politiikka
 
Martta Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Petteri Orpo
Petteri Orpo

Voi kuinka kokoomuslaiset ylistivätkään marraskuun alun hallituskriisin jälkeen yhtenäisyyttään ja loistavaa yhteishenkeään. Puolueen puheenjohtajasta, valtiovarainministeri Alexander Stubbista aiemmin kriittisiä huomioita taustalla tokaisseet kiittelivät Stubbia selkärankaisesta toiminnasta.

Keskustalaisia hieman kismitti, kun kokoomus sai julkisuudessa läpi viestinsä, että puolue saavutti voiton sote-ratkaisun valinnanvapausasiassa.

Stubb loisti hetken suosionsa huipulla. Sitten tuli kuun loppu ja eduskunnan kyselytunti, jolloin valtiovarainministeri erehtyi antamaan eduskunnalle virheellisen tiedon.

Stubb väitti, että 90 prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista suhtautuu myönteisesti hallintarekisteriin. Helsingin Sanomat selvitti seuraavana päivänä asiantuntijoiden lausuntoja ja päätyi päinvastaiseen tulokseen: noin 10 prosenttia lausunnon antaneista suhtautuu hallintarekisteriin myönteisesti.

Valtava kohuhan siitä tietysti nousi. Ihmeteltiin, ovatko valtiovarainministerin prosenttiluvut ja laskutaito pahasti pielessä.

”Debatin tuoksunnassa tekee virheitä, tämä oli yksi niitä. Virhe oli minun, sori siitä”, Stubb sanoi lauantaina 28. marraskuuta Ylen Ykkösaamussa.

Sen jälkeen Stubb on pyydellyt lukuisia kertoja anteeksi virhettään, myös eduskunnan kyselytunnilla.

Ensi viikon tiistaina hän joutuu vastaamaan asiasta vielä eduskunnassa, kun vasemmistoliiton ja vihreiden välikysymyksestä keskustellaan.

Stubbin tietämättömyys ja virheet ovat kiusallisia kokoomukselle. Kun kohu virheestä oli kuumimmillaan, puhuttiin jo puheenjohtajan vaihtamisesta.

Seuraava puoluekokous järjestetään Lappeenrannassa ensi kesänä. Stubb on jo ilmoittanut, että hän haluaa jatkaa puheenjohtajana.

Monet kokoomuslaiset toivovat yhä, että joko sisäministeri Petteri Orpo tai Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajana ja hallituksen jäsenenä nykyään toimiva Jan Vapaavuori asettuisi ehdolle.

Kokoomuksessa ei kuitenkaan ole tapana haastaa istuvaa puheenjohtajaa, joten tilanne on hankala.

Ylen lauantaina haastattelema Orpo tietysti puolusti Stubbia. Hänen mielestään Stubbin ”suhteellisen pienen” virheen ympärille syntyi ylimitoitettu keskustelu.

Orpo vakuutti, että hän ei ole nyt kiinnostunut puolueen puheenjohtajan tehtävästä. Hän sanoi olevansa erittäin motivoitunut nykyisessä vastuullisessa työssään, jolla on suuri merkitys sille, miten Suomi pärjää tulevina aikoina.

Moni kokoomuslainen varmasti huokaisi syvään kuunnellessaan Orpon sanomaa.

Kaunopuhetta? Kyllä! Valtiomiesmäistä puhetta? Kyllä! Jäikö vielä mahdollisuus siihen, että Orpo innostuisikin puheenjohtajan tehtävästä? Kyllä!

Varmasti moni huomasi, että Orpon vastauksessa oli se oleellinen kolmikirjaiminen sana ”nyt”.

Juuri nyt hän ei ole kiinnostunut puoluejohtajan tehtävästä.

Kysytäänpä uudestaan keväällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat