Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnalla on edessä rankka budjettiviikko ennen pitkää joulutaukoa

Valtiovarainvaliokunta korotti hallituksen budjettiesitystä noin 40 miljoonalla eurolla. Siitä kuusi miljoonaa saa seitsemän kilometriä pitkä Kimolan kanava Kymenlaaksossa.

Politiikka
 
Jaakko Pihlaja / HS
Valtiovarainvaliokunta osoittaa Kimolan kanavan kunnostukseen kuusi miljoonaa euroa. Hallitukselta rahaa ei olisi herunut. Kanava on Pohjois-Kymenlaaksossa.
Valtiovarainvaliokunta osoittaa Kimolan kanavan kunnostukseen kuusi miljoonaa euroa. Hallitukselta rahaa ei olisi herunut. Kanava on Pohjois-Kymenlaaksossa. Kuva: Jaakko Pihlaja / HS

Eduskunnalla on edessään viimeinen koitos ennen pitkää joulutaukoa, joka kestää helmikuun alkuun.

Valtion ensi vuoden budjetin käsittely alkaa maanantaina kello 12 alkavassa täysistunnossa. Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk) pitää esittelypuheenvuoron, jonka jälkeen keskustelu jatkunee kiihkeänä. Tavoitteena on, että viimeiset äänestykset olisivat perjantaina.

Poikkeuksellisesti budjettiviikon keskeyttää tiistaina välikysymyskeskustelu. Vasemmistoliiton ja vihreiden välikysymys koskee valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) toimintaa sekä hallituksen lainvalmistelun tasoa ja hyvän hallinnon periaatteiden turvaamista.

Valtiovarainvaliokunta on puurtanut budjetin parissa koko syksyn. Valiokunta esittää budjettiin lisää määrärahoja yhteensä noin 40 miljoonaa euroa. Lisäpotti on suunnilleen sama kuin aiempinakin vuosina.

Valiokunnan puheenjohtaja Timo Kalli muistuttaa, että kun hallitus antoi talousarvion syksyllä, näkymät olivat vähän parempia kuin nyt.

”Nyt kun tilannetta katsoo, sopeutustoimet ja pysyvät menosäästöt ovat ehdottoman tärkeitä. Valitettavasti vaihtoehtoa ei ole”, hän sanoo.

Opposition edustajat jättivät mietintöön normaaliin tapaan omat vastalauseensa.

Esimerkiksi vasemmistoliiton mielestä hallituksen leikkauspolitiikka vain pahentaa työttömyystilannetta ja yhteiskunnan eriarvoisuutta.

Kalli huomauttaa, että opposition esittämät vaihtoehdot ovat pieniä, vain satoja miljoonia.

”Me olemme opposition kanssa samaa mieltä 97 prosentissa”, hän arvioi.

Pakkolait nousevat varmasti budjettikeskustelun keskiöön. Oppositio vaatii kilpailukykyä lisäävien lakien eli pakkolakien perumista.

Kalli arvelee, että eduskunnan joulutauon aikana työmarkkinajärjestöt voivat päästä neuvotteluissaan sittenkin eteenpäin. Jos järjestöt pääsisivät sopuun työmarkkinaratkaisuista ja muista toimista, hallitus on luvannut luopua esittämistään laeista, joilla leikattaisiin esimerkiksi lomia ja lomarahoja.

”Jos paikallisessa sopimisessa päästään yhteistyössä eteenpäin, tilanne näyttää paremmalta. Aikaahan tässä on helmikuun alkuun”, Kalli sanoo.

Budjetin loppusumma on noin 54,4 miljardia euroa, mikä on noin puoli miljardia euroa enemmän kuin valtion tämän vuoden budjetti.

Budjetti on 5,3 miljardia alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa.

Ensi vuoden lopussa valtionvelan arvioidaan olevan noin 106 miljardia euroa, mikä on noin 50 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Valtiovarainvaliokunnan esittämät lisäykset budjettiin on suunnattu erityisesti lapsiin ja nuoriin sekä oikeusturvaa, sisäistä turvallisuutta, ympäristöä, elinkeinopolitiikkaa, vientiä ja kansainvälistymistä edistäviin toimiin.

Yli 9 miljoonaa euroa osoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön pääluokkaan. Lisää rahaa ohjataan esimerkiksi veteraanikuntoutukseen, terveydenhuollon yliopistotasoiseen tutkimukseen sekä päihdeäitien kuntoutukseen.

Myös opetus- ja kulttuuriministeriön määrärahoja lisätään runsaalla 9 miljoonalla eurolla. Ne osoitetaan lähinnä perusopetuksen laadun parantamiseen, koululaisten kerhoihin sekä nuorten työpajoihin ja etsivään nuorisotyöhön.

Lisärahoitusta kohdennetaan myös viennin edistämiseen, tuomioistuinten ruuhkien purkamiseen, paikallispoliisin ja ulosoton toimintaan sekä keskeneräisten siirtoviemäreiden loppuunsaattamiseen.

Kimolan kanavan kunnostamiseen valiokunta esitti kuusi miljoonaa euroa. Seitsemän kilometriä pitkän kanavan kautta avautuu vesitieyhteys Kymenlaaksosta Päijänteelle.

Hallitukselta Kimolan kanavalle ei rahaa löytynyt. Miksi valtiovarainvaliokunta syytää nyt miljoonia kanavaan?

”Se nousi esille matkailuhankkeena jo viime vaalikauden lopussa, jolloin valtiovarainvaliokunta mainitsi sen mietinnössään. Tämä on kolmen maakunnan hanke, johon tulee osin valtion ja osin kuntien rahaa”, Kalli selittää.

Budjetin suurimmat säästöt kohdistuvat muun muassa opetukseen, josta leikataan noin 150 miljoonaa euroa. Elinkeinoelämän tuista leikataan 80 miljoonaa euroa.

Indeksikorotuksista, jotka siis kohdistuvat kaikkiin muihin etuuksiin paitsi lapsilisiin ja eläkkeisiin, leikataan 70 miljoonaa euroa.

Kehitysyhteistyörahoihin tulee 200 miljoonan euron leikkauksen vuoksi iso lovi.

Valtiovarainvaliokunta pitää leikkauksia perusteltuina julkisen talouden tasapainottamiseksi, mutta toteaa, että leikkaukset heikentävät talouden kasvua lyhyellä aikavälillä.

Valiokunnan mielestä on tärkeää seurata säästöpäätösten ja maksujen korotusten yhteisvaikutuksia, jotka voivat olla huomattavat etenkin heikoimmassa asemassa oleville kotitalouksille.

”Tuloksellisuuden ja oikeudenmukaisuuden takaamiseksi on erittäin tärkeää, että hallitus seuraa päätösten vaikutuksia ja on tarvittaessa valmis arvioimaan säästöpäätöksiä ja määrärahakohdennuksia uudelleen”, valiokunta painotti mietinnössään.

Valiokunta esittää huolensa myös siitä, miten koulutukseen ja tutkimukseen tehdyt mittavat leikkaukset vaikuttavat pitkällä aikavälillä osaamisen tasoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat