Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Budjetin loppurutistus alkoi kiihkeissä tunnelmissa – ”Vatulointia ja hutilointia”

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Sdp:n kansanedustaja Pia Viitanen eduskunnan täysistunnossa maanantaina.
Sdp:n kansanedustaja Pia Viitanen eduskunnan täysistunnossa maanantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunta aloitti maanantaina valtion ensi vuoden budjetin lopullisen käsittelyn kiihkeissä tunnelmissa. Oppositio hyökkäsi odotetusti niin budjetin leikkauksia kuin valmisteltavaa pakkolakipakettiakin vastaan.

Yksityiskohtainen budjetin käsittely jatkuu vielä tiistaina, keskiviikkona ja torstaina. Tavoitteena on, että viimeiset äänestykset budjetista järjestetään perjantaina aamupäivällä.

Hallituspuolueet todistelivat jälleen kerran historiallisen vaikean taloustilanteen vaativan niin leikkauksia kuin rakenneuudistuksiakin.

”Suomi on poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa”, tähdensi valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk) esitellessään budjettimietintöä.

Keskustan Antti Rantakangas muistutti Suomen Pankin viime viikolla latomista madonluvuista. Suomen Pankki ennusti ensi vuodelle vain reilun puolen prosentin kasvua.

”Onko kaikilla näiden ongelmien vakavuus tiedossa?” hän tivasi ja piikitteli varsinkin ”vihervasemmistoa”.

Rantakankaan mielestä nyt ei ole varaa jatkaa ajelehtimispolitiikkaa edellisen vaalikauden tapaan.

Perussuomalaisten Ville Vähämäki puolestaan huomautti, että Suomen talouden ongelma on se, että mikään ei jousta, ei ainakaan valuutta.

Vähämäki kertoi pohtineensa, voitaisiinko työn sivukuluista ja arvonlisäverosta tehdä jonkinlainen ”kiikku”, jolla taloutta voitaisiin ohjata.

Vähämäen idea olisi se, että huonoina aikoina tehtäisiin niin sanottu fiskaalinen devalvaatio ja nostettaisiin arvonlisäveroa. Hyvinä aikoina arvonlisäveroa laskettaisiin ja sivukuluja kasvatettaisiin.

”Tämä on hyvin alustavaa pohdintaa”, hän sanoi.

Hallituksen esittämän kilpailukykypaketin eli pakkolakipaketin vaihtoehdoksi on esitetty juuri fiskaalista devalvaatiota. Pakkolakipaketilla leikattaisiin esimerkiksi lomia ja lomarahoja.

Fiskaalinen devalvaatio tarkoittaa hintakilpailukyvyn parantamista laskemalla työnantajien sivukuluja. Yleisin tapa rahoittaa tämä on arvonlisäveron kiristys.

Fiskaalista devalvaatiota on esittänyt esimerkiksi Aalto-yliopiston taloustieteen laitos. Vähämäen idea ei siis ole tuulesta temmattu.

Kokoomuksen Pauli Kiuru jatkoi hallituspuolueiden todistusta siitä, että taloustilanne on niin vaikea, että se vaatii leikkauksia ja rakenneuudistuksia.

Kiuru muistutti myös turvapaikanhakijatilanteen aiheuttamista lisäkustannuksista.

Oppositio lyttäsi odotetusti hallituksen työllisyyspolitiikan ja suunnitellun kilpailukykyä edistävän lakipaketin eli pakkolakipaketin.

Hallituksen kimpussa olivat erityisesti Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat, mutta myös Rkp tuomitsi jyrkästi koulutukseen kohdistuvat leikkaukset.

”Meidän on kilpailtava osaamisella ja koulutuksella, jos millään”, tähdensi Stefan Wallin (r).

”On lyhytnäköistä leikata subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta, peruskoulusta, yliopistoista, tutkimusrahoista, nuorisotakuusta tai Tekesin rahoituksesta”, hän todisteli.

Sdp:n Pia Viitasen mukaan budjetista puuttuu yksi asia – ja sen mukana kaikki.

”Se yksi on toimet työllisyyden hyväksi tässä ja nyt. Jos rakentaa savipellolle ilman kunnon perustuksia, ei vinksallaan olevaa rakennusta voi pitää yllätyksenä”, Viitanen sanoi.

Viitasen mielestä budjetti on petettyjen toiveiden ja unohdettujen vaalilupausten budjetti.

Keskusta petti puheensa kasvurahastoista, kokoomus petti eläkeläiset ja unohti ”koulutuksesta ei leikata” -lupauksensa, hän luetteli.

Perussuomalaiset tekevät Viitasen mukaan Guinnessin ennätyskirjan tasoisen suorituksen pettämällä melkein kaikki vaaleja edeltäneet puheensa.

”Kun työllisyyteen ei satsata, on Suomi heiveröisellä väärällä tiellä. Tämän tien päässä ovat lisäleikkaukset”, Viitanen sanoi ja huomautti valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) jo varoitelleen lisäleikkauksista viime viikolla valtiovarainvaliokunnan kokouksessa.

Vihreiden Ozan Yanarin mielestä hallituksen budjettivalmistelusta jää kuva ”vatuloinnista ja hutiloinnista”.

”Jos hallitus olisi tehnyt taloustieteen läksynsä, se tietäisi, että suuret leikkaukset näin synkässä taloustilanteessa vievät kansalaisilta ostovoiman ja vähentävät yritysten tuloja, joilla ne työllistäisivät ihmisiä”, Yanar sanoi.

Yanar tuomitsi monen muun tapaan hallituksen ajamat koulutusleikkaukset. Hän muistutti yliopistojen ennennäkemättömistä yt-neuvotteluista ja yliopistojen huippututkijoiden aivovuodosta ulkomaille.

”Viisas hallitus olisi laittanut Suomen tulevaisuuden ylpeytensä edelle ja perunut nämä järjettömät toimet”, hän sanoi.

Vasemmistoliiton Li Andersson oli samalla linjalla kuin Sdp:n ja vihreiden edustajatkin: hallituksen tekemät menoleikkaukset heikentävät talouskasvua ja ovat haitallisia työllisyydelle.

”Tämän on myöntänyt myös valtiovarainministeri Stubb”, Andersson huomautti.

Andersson muistutti, että pakkolakipaketin lausuntokierroksella kävi ilmi, että hallituksen arviot paketin työllisyysvaikutuksista ovat selvästi ylioptimistisia ja ylimitoitettuja.

Oppositiopuolueista kristillisdemokraatit ei suoraan tyrmännyt niin hallituksen kuin vasemmistonkaan talouskeinoja. Peter Östmanin (kd) mukaan ryhmä asettuu ”keskelle”.

”Pidämme tärkeänä, etteivät säästöpäätökset ole sosiaalisesti epäoikeudenmukaisia, mutta samalla haluamme parantaa Suomen kilpailukykyä ja luoda yrittäjyydelle parempia edellytyksiä”, hän sanoi.

Östman kiitteli vielä, että valtiovarainvaliokunta päätti huomioida lisäavustukselle kristillisiä kouluja.

Valtiovarainministeri Stubb vakuutti, että kaiken tavoitteena on työllisyystilanteen paraneminen. Hän huomautti, että työn verotusta kevennetään kaikkiaan noin 600 miljoonalla eurolla.

Hän muistutti, että maahanmuutto tulee olemaan budjetissa iso tekijä niin ensi vuonna kuin myös vuosina 2017–2020.

Stubb valitteli vallalla olevaa muutosvastarintaa.

”On erittäin vaikeaa tehdä minkäänlaista muutosta”, hän harmitteli. Hänen mielestään meillä on erittäin jäykkä asenne yhteiskunnan uudistamiseen.

Siitäkin keskusteltiin, mikä puolue on missäkin vaiheessa eniten Suomea velkaannuttanut. Stubb ei kuitenkaan tähän arviointiin ryhtynyt. ”En uskalla antaa lukua tai prosenttilukua”, hän tuumaili aiheuttaen hymähtelyä salissa.

Valtiovarainministeri viittasi taannoiseen prosenttilukuvirheeseensä, jota hän on pyydellyt monta kertaa anteeksi. Stubb joutuu selittelemään virhettään vielä huomenna tiistaina välikysymyskeskustelussa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) toisti hallituksen viestiä, että budjettia ollaan hyväksymässä ”erittäin vaikeassa tilanteessa”.

”Tosiasiat pitäisi viimeinkin tunnistaa”, hän vetosi.

Sipilä sanoi toivovansa todella, että työmarkkinajärjestöt löytävät sovun kilpailukykytoimista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat