Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb kiisti välikysymysväitteet:”En hyväksy, että täällä esitetään perusteettomia syytöksiä”

Politiikka
 

Fakta

Näin välikysymyksessä kysytään

 Millä tavalla hallitus jatkossa huolehtii siitä, että eduskunta saa oikeaa ja tasapuolista tietoa lainvalmistelusta ja siitä annetuista lausunnoista?

 Millaisilla toimilla hallitus aikoo jatkossa varmistaa lainsäädännön valmisteluprosessin asianmukaisuuden, avoimuuden ja puolueettomuuden sekä tiedotusvälineiden tasapuolisen tiedonsaannin?

 Millä tavalla hallitus jatkossa aikoo ottaa huomioon annetut asiantuntijalausunnot keskeisiä esityksiä valmistellessaan?

 Miten hallitus aikoo palauttaa kansalaisten luottamuksen lainvalmistelun avoimuuteen, päätöksenteon rehellisyyteen sekä valtiovarainministerin ja -ministeriön toimintaan?

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb kiistitiistaina eduskunnassa useita vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen esittämiä väitteitä Stubbin tietoisesta ja toistuvasta virheellisen tiedon antamisesta.

Stubb myönsi tehneensä virheen antaessaan eduskunnalle väärää tietoa hallintarekisterin osalta. Siitä hän on pyytänyt jo monta kertaa anteeksi.

Stubb hyväksyi, että ministeriltä odotetaan erityistä tarkkuutta. ”Sitä en kuitenkaan hyväksy, että tässä salissa esitetään perusteettomia väitteitä”, hän sanoi.

Hän huomautti, että myös eduskunnan arvokas ja kunnioittava keskustelu osaltaan lisää luottamusta lainvalmistelua ja päätöksentekoa kohtaan.

Stubbin mukaan hallintarekisterilaista on esitetty julkisuudessa virheellisiä väitteitä. Esimerkiksi väite, että uusi lakiesitys mahdollistaisi sijoitusten piilottamisen ulkomaille on hänen mukaansa väärä.

”Kuviteltiin, että nykyjärjestelmä tarjoaisi paremmat eväät estää omistusten piilottaminen. Tämä käsitys on väärä”, hän sanoi.

Stubb kiisti myös monet muut välikysymyksessä esitetyt väitteet.

Arhinmäki sanoi, että kysymys ei ole vain yhden lain valmistelussa paljastuneista epäselvyyksistä. ”Sipilän hallituksen lainvalmistelussa on samanlaisia epäselvyyksiä myös vielä hallintarekisteriäkin suuremmassa ja merkittävämmässä lakihankkeessa.”

”Välikysymys ei kohdistu vain yhteen ministeriaitiosta kerrottuun virheelliseen tietoon. Tähän valtiovarainministeri Stubbin lausuntoon tiivistyi hänen ja koko Sipilän hallituksen onneton lainvalmistelu”, Arhinmäki sanoi.

Tapani Tölli (kesk) sanoi, että anteeksipyyntö riittää keskustalle.

”Valtiovarainministeri Stubb on sanonut antaneensa eduskunnalle ministeriössä valmistelussa olleesta hallintarekisteristä väärää tietoa, mutta ei tietoisesti. Hän on pyytänyt tapahtunutta useasti anteeksi sekä eduskunnassa että julkisuudessa. Tämä riittää keskustan eduskuntaryhmälle”, Tölli sanoi.

Hän kuitenkin lisäsi, että valtiovarainministeriössä on syytä huolella arvioida sitä, onko uudistuksen valmistelussa noudatettu hyvän lainvalmistelun ja hallinnon periaatteita.

Hän antoi piikin myös Arhinmäelle. Hän sanoi, että välikysymykseen kannattaisi aina liittää perusteellinen harkinta. ”Ainakin tänä syksynä välikysymystä on käytetty löysästi.”

Myös perussuomalaisten ryhmäpuheen käyttänyt Kimmo Kivelä yhtyi kritiikkiin turhasta välikysymyksestä.

Lainvalmistelun puutteisiin yhtyivät nekin puolueet, jotka eivät allekirjoittaneet välikysymystä.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz piti Stubbin vainoamista kohtuuttomana.

”Ministeri Stubb teki inhimillisen virheen. Virheestään hän on julkisen ryöpytyksen muodossa maksanut aivan varmasti riittävän poliittisen hinnan. Tämä asia on ollut loppuun käsitelty jo aikaa sitten ja nyt nähtävä arvoton poliittinen näytelmä on ollut alun perinkin täysin tarpeeton”, hän sanoi.

Paavo Arhinmäki sanoi, että hallitus on horjuttanut pahasti poliittisen järjestelmän uskottavuutta kansan silmissä ja siksi se ei nauti eduskunnan luottamusta. Välikysymyksen allekirjoitti myös vihreiden eduskuntaryhmä.

Välikysymysäänestys järjestetään eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona kello 10.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat