Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alexander Stubb puolustautui linjapuheessaan: Kokoomus ei ole etujärjestöjen eikä valtiovarainministeriön marionetti

Politiikka
 
Laura Oja / HS
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb piti tasan vuosi sitten paljon siteeratun konsensus-kriittisen puheensa Snellmann-säätiön talviseminaarissa Helsingissä.
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb piti tasan vuosi sitten paljon siteeratun konsensus-kriittisen puheensa Snellmann-säätiön talviseminaarissa Helsingissä. Kuva: Laura Oja / HS

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vakuutti vuotuisessa linjapuheessaan, ettei kokoomus ole valtiovarainministeriön virkakunnan jatke.

”Kokoomus ei ole yhdenkään etujärjestön marionetti. Me olemme arvopuolue. Me viemme eteenpäin niitä arvoja, aatteita ja ajatuksia, joihin me uskomme”, Stubb vastasi kritiikkiin, jonka mukaan kokoomus ottaa vastaan lakiehdotuksia Elinkeinoelämän keskusliitto EK:lta ja hoitaa maan talouttaa valtiovarainministeriön tiukan linjan virkamiesten ohjauksessa.

”Draaman kaari näyttää kulkevan niin, että kokoomus yritetään väkisin leimata johonkin tiettyyn nurkkaan”, hän sanoi.

Stubb piti puheen Snellman-säätiön talviseminaarissa. Tilaisuudessa oli kuulijoina kokoomuksen keskeisiä ja pitkäaikaisia taustavaikuttajia ja rahoittajia. Kyseessä on siis puhe kokoomuksen ydinkannattajille.

Stubb sanoi haluavansa johtaa kokoomusta, joka määrittelee suunnan itse.

Hän puolusteli myös kritisoituja koulutussäästöjä osana talouden tasapainottamista ja vakuutti, että kokoomus on ”sivistyksen puolustaja myös vaikeassa tilanteessa”.

”Olen luottavaisin mielin sen suhteen, että koulutuksen etua valvomassa on kokoomuslainen ministeri. Vaikeassa tilanteessa voi toimia monella tapaa. Varomaton jättää jälkeensä paljon tuhoa, mutta taitava näkee näissäkin päätöksissä mahdollisuuksia uudistua ja uudistaa”, hän sanoi.

Hän sanoi, että hallitus tekee koulutuspolitiikassa muutakin kuin leikkaa. ”Varhaiskasvatuksessa käynnistyy kehittämisohjelma; juuri nimettiin johtoryhmä viemään perusopetus 2020-luvulle; opettajakoulutusta uudistetaan; lukiokoulutuksessa on alkamassa iso uudistustyö; ammatillisen koulutuksen reformi, joka tukee yksilöllisiä opinpolkuja ja työpaikoilla oppimista on käynnistetty; yliopistojen profiloitumista omille vahvuusalueilleen vauhditetaan”, Stubb puolustautui.

”Kun saamme luotua käänteen, jossa Suomen talous lähtee taas nousuun, voidaan sivistykseen, koulutukseen, tutkimukseen, osaamiseen taas panostaa vahvemmin myös taloudellisesti.”

Stubb on hyvin erittäin huolissaan negatiivisuudesta ja pessimistisyydestä, joka vallitsee suomalaista keskustelua kaikkialla.

”Taloudessa on paljon psykologiaa, ja Suomen taloudessa on mielestäni ollut paljon pelon ja lamaannuksen psykologiaa. Totuutta ei pidä maalata toiseksi, mutta mahdollisuuksiin tarttumiseen tarvitaan positiivista uskoa”, hän sanoi

Talouden ohella Stubbin huoli siitä, kuinka äärilaidat hallitsevat keskustelua kaikkialla.

”Kahtiajaot ovat jatkuvasti näkyvillä, äärilaidat äänessä. Mutta mielestäni syy ei ole pelkästään internetin tai sosiaalisen median, kyllä vastuu on meistä jokaisella. Mikä on se tapa, jolla puhumme toisista ihmisistä? Mikä on se tapa, jolla tuomme asioita esille? Kärjistämmekö vai haemmeko tasapainoa? Haastammeko rakentavalla tavalla vai päälle käyden?”, Stubb lateli huolikysymyksiään puheessaan kokoomuspäättäjille.

Stubb sanoi monen pohtivan, voiko Suomea edes tunnistaa enää vastakkainasettelun ja synkkien uutisten kierteessä?

Hän luetteli esimerkkejä Suomesta: Vainoa pakeneva kohtaa rasismia, naiset joutuvat pelkäämään väkivaltaa, toisesta ihmisestä puhutaan epäkunnioittavaan, jopa vihaavaan sävyyn, talous on todella kituliaissa kasvuluvuissa ja kymmeniä tuhansia työpaikkoja katoaa. ”Vanheneminen, omien voimien heikkeneminen, huolestuttaa, kun eteen tulee kuvia välinpitämättömyydestä”, Stubb lisäsi.

Stubbin mukaan todistamme tällä hetkellä tilannetta, jossa ihmiskuntana maksamme pitkään kestäneistä vihan kierteistä. ”Viha synnyttää vihaa. Alistaminen ja nöyryyttäminen synnyttää koston halua. Väkivalta synnyttää vastareaktioita. Vihapuhe synnyttää vihapuhetta. Tätä näemme nyt niin Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa kuin myös Euroopassa, ja täällä Suomessakin.”

Stubb viittasi MIT:n tutkija Ethan Zuckermaniin, joka on sanonut, että koska mikään merkittävän kokoinen kansanosa ei enää kykene käymään yhteistä keskustelua, julkista keskustelua dominoivat äärilaidat. Näin äänekkäät vähemmistöt myös menestyvät koko ajan paremmin huomion ja agendan vaatimisessa. ”Enemmistön valta ja sitä tasapainottavat vähemmistön oikeudet eivät näy internetiin perustuvassa demokratiassa. Marginaaleista on tullut vahvoja äänen käyttäjiä, mikä voi lopulta johtaa demokratian rapautumiseen”, Stubb luetteli.

”Zuckerman on arviossaan monelta osin oikeassa. Jos suomalaiset suhtautuvat tulevaisuuteen pelokkaasti, eivätkä toiveikkaina ja rohkeina, jossain mennään pahasti pieleen. Jos viha on voitolla, olemme epäonnistuneet surkeasti. Siitä voi syystä olla hyvin surullinen”, hän sanoi. ”Se ei käy. Vihan ja pelokkuuden Suomi ei ole, eikä saa olla se Suomi, jossa me asumme ja elämme. Meidän on pystyttävä parempaan”, hän sanoi

Stubbin mukaan tarvitaan kuitenkin kriisitietoisuutta, jota ilman on vaikea korjata Suomen taloutta. ”Kriisitietoisuuden on myös johdettava kriisin edellyttämiin muutoksiin. Toisaalta on luotava Suomeen toivoa ja tulevaisuususkoa. Yksikään maa ei ole noussut marisemalla.”

Hän myöntää itsekin sortuneensa marinaan. ”On niin vaikeaa tehdä kipeitä päätöksiä; yritä tässä nyt tehdä hyviä asioita, kun aina ymmärretään väärin. Ja niin edelleen. Mariseminen on helppoa. Ilmapiiristä tulee itseään ruokkivan negatiivisuuden ilmapiiri kovin helposti. On muka älykästä olla kyyninen. On coolia olla pahanilmanlintu: varoitella vaaroista, syytellä virheistä”, Stubb ruoski yleistä ilmapiiriä ja vähän itseäänkin.

Stubb sanoi kuitenkin, ettei kyynisyydestä, pessimismistä ja katkeruudesta ei toimintatapana ole mitään hyötyä. ”Sitä tässä nyt kysytään. Rohkeutta ja uskallusta tehdä käänne. Jokaisen pyrkimistä parempaan. Käänne ei synny itsestään, se on tehtävä. Suomen on pystyttävä kääntämään niin negatiivinen taloustilanne kuin ajattelutapakin kohti uutta nousua ja parempaa tulevaisuutta.”

Viime vuonna säätiön talviseminaarissa Stubb piti paljon siteeratun linjapuheensa, jossa hän ilmoitti, että konsensus on uhka Suomelle.

Stubb sanoi, ettei seuraavan (eli nykyisen hallituksen) pidä etsiä apua kaikenkattavasta yhteisymmärryksestä, vaan tehdä nopeasti päätöksiä.

Puheensa jälkeen hän tuolloin täsmensi HS:lle, että seuraavan hallituksen pitää muun muassa muuttaa työelämää sääteleviä lakeja, jos työmarkkinajärjestöt eivät saa aikaiseksi riittävästi työelämään ketteryyttä ja joustoja.

”Ensin pitää kokeilla konsensusta, mutta jos se ei toimi, emme voi jatkaa pienimmän nimittäjän politiikkaa, ja seuraavan hallituksen pitää toimia”, Stubb sanoi.

Stubbin tuolloin ennustamista toimista keskeisin on ollut hallituksen pakkolait ja yhteiskuntasopimus, jolla pakkolait on yritetty korvata. Prosessin aikana on järjestetty jo yksi laaja satamat ja paperikoneet pysäyttänyt poliittinen lakko ja hallituksen ja palkansaajajärjestöjen välit ovat muuttuneet poikkeuksellisen kireiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat