Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari HS:lle: Terroristit voivat käyttää hyväksi ihmisoikeuksia

Politiikka
 
Huhtasaari selittää kohua herättänyttä ihmisoikeuslausuntoaan
Huhtasaari selittää kohua herättänyttä ihmisoikeuslausuntoaan
Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) täsmensi torstaina HS:lle, mitä hän tarkoitti kirjoittaessaan Twitteriin ihmisoikeuksista. Hän sanoi huomauttaneensa, että ihmisoikeudet ovat alun perin perustettu suojelemaan siviilejä toisen maailmansodan kauhujen jälkeen. Hän sanoo olevansa huolissaan siitä, että Suomesta tehdään terroristien suojelupaikka ihmisoikeuksiin vetoamalla.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) sanoo pelkäävänsä, että terroristit voivat käyttää hyväksi kansainvälisiä ihmisoikeussäädöksiä ja hakeutua niiden turvin myös Suomeen.

”Terrorismiin syyllistyneet voivat hakeutua Suomeen, jos he ajattelevat, että he pääsevät täällä helpommalla”, Huhtasaari sanoi HS:lle torstaina.

Hänen mielestään rikoksesta tai terrorismista epäillyt turvapaikanhakijat pitäisi palauttaa lähtömaahansa varsinkin, jos heidät on siellä etsintäkuulutettu.

Hänestä kysymys voi nousta laajemminkin esiin esimerkiksi siinä vaiheessa, kun terrorijärjestö Isis menettää asemansa Lähi-idässä ja sen taistelijoita alkaa tulla Euroopan maihin hakemaan turvaa.

”Pidän tätä uhkana Suomen turvallisuudelle”, Huhtasaari sanoo.

Hän kirjoitti keskiviikkona Twitterissä, että ”ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.” Kommentti herätti laajaa kohua. Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva Elomaa kommentoi kriittisesti Huhtasaaren lausuntoa torstaina.

Huhtasaaren mielestä kommenttia on tulkittu myös väärin, koska hän ei sanonut, että ihmisoikeudet eivät kuuluisi kaikille.

”Halusin korostaa sitä, mikä on ihmisoikeuksien tausta-ajatus. Ne on perustettu toisen maailmansodan kauheuksien jälkeen siviilien suojelemiseksi”, hän sanoi.

Hänen mielestään lakeja ja sopimuksia on syytä tarkastella aina sen mukaan, miten ne toimivat eri aikoina.

”Lait ja sopimukset ovat syntyneet aina jossakin historiallisessa tilanteessa. Hallitsemattoman massasiirtolaisuuden aikana on mahdollista, että turvapaikkaväylää käytetään hyväksi tavalla, joka ei vastaa kansainvälisten sopimusten alkuperäistä tavoitetta suojella hädässä olevia.”

Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten hyväksikäytön estäminen on käytännössä vaikeaa, Huhtasaari myöntää. Hänen mukaan monet maahanmuuttajat ovat olleet häneen yhteydessä ja pyytäneet, että Suomi valikoisi tarkemmin, keitä maahan saa tulla. ”Hekin ovat huolissaan Suomen turvallisuudesta.”

Hän pitää hyvinä hallituksen uusia, tiukempia linjauksia turvapaikkakysymyksessä. ”Jos EU noudattaisi omaa Dublinin sopimustaan, Suomen rajoille ei tulisi tällaista määrää turvapaikanhakijoita”, hän huomauttaa.

Hänen mielestään Suomi voisi jo harkita käytäntöä, että turvapaikanhakijat palautetaan turvalliseen kauttakulkumaahan eli käytännössä Ruotsiin Dublinin sopimuksen mukaisesti. ”Se olisi järkevä tulkinta Dublinin sopimuksesta.”

Huhtasaaren mielestä pakolaisia pitäisi ottaa Suomeen ensisijaisesti kiintiöpakolaisina, jolloin suoraan pakolaisleireiltä voidaan valita ne, jotka ovat eniten hädänalaisia.

”Nyt tänne tulee ketä tahansa ihmissalakuljettajien järjestämillä matkoilla. He ovat täällä vuoden tai kaksi, mikä maksaa todella paljon. Jos he saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen, saadaanko heitä edes palautettua lähtömaahansa?”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat