Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä: EU:n sisäiset pakolaissiirrot ”epäonnistuneet” – Ruotsin auttaminen ei ajankohtaista

”Ei sitä ole vielä haudattu, mutta epäonnistuttuhan siinä on” – Suomi antaa suurimman osan pakolaiskiintiöstään syyrialaisille ensi vuonna.

Politiikka
 
ERIC VIDAL / Reuters
Pääministeri Juha Sipilä keskusteli EU:n huippukokouksessa Ruotsi pääministerin Stefan Löfvenin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa torstaina.
Pääministeri Juha Sipilä keskusteli EU:n huippukokouksessa Ruotsi pääministerin Stefan Löfvenin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa torstaina. Kuva: ERIC VIDAL / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin tekemät sopimukset yhteensä 160 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta eri jäsenmaihin ovat epäonnistuneet pahoin toteutuksensa ja aikataulunsa puolesta, totesi pääministeri Juha Sipilä (kesk) EU-johtajien huippukokouksen päätteeksi perjantaina Brysselissä.

”Ei sitä ole vielä haudattu, mutta epäonnistuttuhan siinä on”, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan nyt ei ole ajankohtaista pohtia, voisiko Suomi ottaa Ruotsista vastaan turvapaikanhakijoita. Noin 200 000 uutta turvapaikanhakijaa tänä vuonna vastaanottava Ruotsi on pyytänyt päästä osalliseksi ohjelmaan, jossa alun perin oli määrä sijoittaa turvapaikanhakijoita Kreikasta, Italiasta ja Unkarista muihin jäsenmaihin.

”Mitä tulee Ruotsiin, niin tämä on vielä niin vaiheessa, ettei siitä voi vielä arvioida mitään. Muissakin maissa kuin Ruotsissa paine on kasvanut, muun muassa Suomessa, Saksassa ja Itävallassa. Mitään tällaisia päätöksiä ei nyt pystytä tekemään”, Sipilä totesi.

EU päätti kesällä ja syksyllä kahdessa eri kokouksessa yhteensä 160 000 turvapaikanhakijan uudelleensijoittamisesta. Ohjelma on ollut skandaalimainen floppi: Unkari irtisanoutui siitä heti, ja tähän mennessä vasta 184 ihmistä on siirretty.

Pääongelma sisäisten siirtojen suhteen on ollut se, ettei Kreikka ole saanut pystyyn siirroissa tärkeitä järjestelykeskuksiaan. Sipilän mukaan Kreikan pääministeri Alexis Tsipras oli luvannut, että tammikuussa kaikki on valmista.

Italiassa järjestelykeskukset ovat olleet hieman lupaavammalla alulla, mutta siellä ei ole ollut ihmisiä siirrettäväksi. Sisäiset siirrot koskevat syyrialaisia, irakilaisia ja eritrealaisia, joita ei ole ollut paljon Italian kautta muualle jaettavaksi.

Sipilän mielestä Suomi ei ole kuitenkaan irtisanoutunut järjestelmästä, joka ei toimi. Hänen mukaansa ensi vuoden alussa katsotaan, voiko hanke edetä mielekkäästi, jos järjestelykeskukset Kreikassa alkavat todella toimia ja ihmisten kaoottinen liikkuminen saadaan hallintaan.

Sipilä huomautti tiedotustilaisuudessaan, että sisäministeriö teki perjantaina päätöksen ensi vuoden pakolaiskiintiöiden kohdentamisesta. Keskeiseen rooliin nostettiin syyrialaiset: ensi vuoden 750 pakolaisen kiintiöstä mahdollisesti 600 on syyrialaisia, jotka voitaisiin ottaa suoraan Turkista.

Turkin kanssa tehtävä yhteistyö on kuitenkin ehdollista. EU on yrittänyt saada rahalla, viisumivapauslupauksilla ja EU-jäsenyysneuvotteluja jouduttamalla Turkin hillitsemään Kreikkaan suuntautuvaa ihmisvirtaa.

Toistaiseksi Turkkiin on oltu pettyneitä. Joulukuussa Turkista on saapunut Kreikkaan noin 4 000 ihmistä päivittäin.

Perjantaina päättyneen EU-kokouksen yhteydessä järjestettiin kymmenen EU-maan ja Turkin kokous, jossa Turkkiin yritettiin jälleen kerran vedota. Kokoontuminen alleviivasi sitä, että EU:ssa haetaan nyt kaikenlaisia ratkaisuja pakolais- ja siirtolaiskriisiin – koska suurta viisastenkiveä ei ole löytynyt.

Saksan johtama joukko EU-maita – kuten Suomi – harkitsee ottavansa pakolaisia suoraan Turkista, jos maa toteuttaa oman osansa sopimuksesta. Kokoukseen osallistuneen Sipilän mukaan järjestely voisi muistuttaa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kiintiöpakolaisjärjestelmää, johon Suomikin on osallistunut.

Sipilä kuitenkin painotti, ettei Turkista ole määrä ottaa pakolaisia ennen kuin nähdään, että Turkin lupaamat toimet alkavat näkyä vähenevinä ihmismäärinä Kreikkaan.

”Uudelleensijoittaminen ei tässä ollut se keskeisin aihe. Keskeinen viesti oli, että saataisiin näyttöjä siitä, että yhteinen toimintasuunnitelma (Turkin kanssa) alkaa toimia”, Sipilä totesi torstaina.

Eurooppaan on tullut tänä vuonna noin 1,5 miljoonaa pakolaista ja siirtolaista. Heistä noin 35 000 on matkannut Suomeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat