Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Vastaanotto­keskusten polttoyritykset ovat osa väkivaltaisen ja epädemokraattisen aatteen leviämistä

Nykyinen turvallisuusuhka tulee Suomen rajojen sisältä, tutkijat kirjoittavat.

Politiikka
 
Mirja Hussain / Lehtikuva
Hotelli Tallukan piha Asikkalassa eristettynä lauantaina aamupäivällä 12. joulukuuta 2015. Hotellissa syttyi tulipalo, jota poliisi epäilee tahallaan sytytetyksi. Hotelliin aiotaan perustaa vastaanottokeskus.
Hotelli Tallukan piha Asikkalassa eristettynä lauantaina aamupäivällä 12. joulukuuta 2015. Hotellissa syttyi tulipalo, jota poliisi epäilee tahallaan sytytetyksi. Hotelliin aiotaan perustaa vastaanottokeskus. Kuva: Mirja Hussain / Lehtikuva

Rasisminvastaisen tutkijaverkosto Rasterin tutkijoiden mukaan laiton väkivaltainen toiminta ja siihen kannustava ideologia ovat yleistyneet Suomessa. Tutkijat julkaisivat perjantaina kannanoton, jossa he ilmaisevat huolensa Suomen viime aikojen tapahtumista, erityisesti turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten polttoyrityksistä.

”Sekä sosiaalisessa mediassa että syksyn aikana järjestetyissä mielenosoituksissa on asetuttu avoimesti kannattamaan natsiaatetta. Väkivalta ja sillä uhkaaminen poliittisten tavoitteiden, kuten vastaanottokeskusten sulkemisen tai maahantulokäytäntöjen muuttamisen puolesta, on terroria”, kannanotossa sanotaan.

Tutkijoiden mielestä väkivallan lisääntyminen ”ei kuitenkaan ole herättänyt huolta poliittisissa päättäjissä tai yleisestä turvallisuudesta ja järjestyksestä vastaavissa viranomaisissa”. Sen sijaan hallitus on tutkijoiden mukaan luonut kuvitelmia turvapaikanhakijoista uhkana yhteiskunnalle.

”Uhkakuvien avulla legitimoidaan aikeita heikentää radikaalisti turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa”, tutkijat kirjoittavat.

Hallituksen päätös selvittää mahdollisuudet antaa turvapaikan saaneille alempaa sosiaaliturvaa kuin suomalaisille muuttaisi toteutuessaan suomalaista yhteiskuntaa perustavalla tavalla, tutkijat sanovat. Se murtaisi yhdenvertaisuusperiaatteen ja hyväksyisi syrjivän kohtelun.

”Hallitus lähestyy pakolaiskysymystä ainoastaan kustannusnäkökulmasta ja haluaa karsia turvapaikkajärjestelmään käytettyjä varoja sen sijaan että nostettaisiin keskiöön turvapaikkaa hakevien ihmisten tarve turvalliseen elämään”, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijoiden mielestä on tärkeää ymmärtää, että turvallisuusuhka tulee tällä hetkellä Suomen rajojen sisäpuolelta.

”Se nojaa uusnationalistiseen illuusioon yhtä alkuperää olevien, samanmielisten suomalaisten kansallisvaltiosta. Kuvitelma ei ole koskaan ollut totta. Myös Suomessa hyvinvointi rakentuu ja on historiallisesti rakentunut ylirajaisten suhteiden varaan”, tutkijat kirjoittavat.

Yritykset polttaa elävältä aikuisia ja lapsia eivät ole osa kahden tasa-arvoisen näkökulman kamppailua, vaan väkivaltaisen ja epädemokraattisen aatteen leviämistä, tutkijat muistuttavat.

Kaksi rasisminvastaisen tutkijaverkoston tutkijaa kirjoitti perjantaina myös Helsingin Sanomien mielipidesivuilla. Ina Juva ja Minna Seikkula tähdensivät, että vaikeneminen poliittisesta väkivallasta mahdollistaa väkivallan yleistymisen.

”Väkivallan tuomitsemisen ja vastustamisen ei pitäisi olla erityisen radikaali ajatus vaan itsestäänselvyys ja arkinen käytäntö.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat