Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Berner vastaa kuljetusalan rajuun kritiikkiin: Suomen on pakko taipua EU:lle kuljetusten vapauttamiseksi

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ministeri Anne Berner huomauttaa, että kuljetusten avaaminen ulkomaiselle kilpailulle myös sujuvoittaa kuljetuksia ja laskee kustannuksia.
Ministeri Anne Berner huomauttaa, että kuljetusten avaaminen ulkomaiselle kilpailulle myös sujuvoittaa kuljetuksia ja laskee kustannuksia. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) sanoo ymmärtävänsä huolen, jota kuljetustyöntekijät ja -yritykset tuntevat, kun hallitus on vapauttamassa kotimaankuljetuksia ulkomaiselle kilpailulle. Kun laki tulee voimaan ensi vuonna, esimerkiksi virolaiset ja puolalaiset kuljetusyritykset olisivat vapaita hoitamaan kuljetuksia Suomessa.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT arvosteli perjantaina, että vapautus on kuolinisku suomalaiselle kuljetuselinkeinolle ja vie suomalaiset raskaan liikenteen kuljettajat työttömien armeijaan.

Myös Autoliikenteen työnantajaliitto on huolissaan kilpailun vapauttamisesta. Liitossa lasketaan, että Suomi menettäisi runsaasti verotuloja. Verotulot supistuisivat, kun kuljetusyritysten liiketoiminta pienenisi ja kuljettajia joutuisi työttömiksi.

Suomalaisten kuljetusyritysten pelätään päätyvän konkurssiin, kun itäisistä EU-maista pienempien kustannusten kuljetusyritykset tarjoavat palveluja halvempaan hintaan.

Anne Berner rauhoittelee pahimpia pelkoja, sillä vastatoimet vapautuksen haittojen lieventämiseksi ovat jo pitkällä. Lisäksi hän huomauttaa, ettei hän itse eikä hallitus haluaisi ajaa kuljetusten vapautusta, mutta EU-lainsäädäntö pakottaa siihen.

”Komissio ei hyväksy Suomen tapaa rajoittaa ulkomaisten yritysten kuljetuksia Suomessa ja on haastanut Suomen siksi EU-tuomioistuimeen.”

Bernerin mukaan laajan selvityksen nojalla on päädytty siihen, ettei Suomella ole tässä kiistassa mahdollisuutta menestyä komissiota vastaan. Jos Suomi testaisi kantansa kestävyyden EU-tuomioistuimessa ja häviäisi, mikä Bernerin mukaan olisi ilmeistä, Suomelle koituisi sanktioita. Ne halutaan välttää.

Kiistassa on kyse niin sanotusta kabotaasista. Tavaraliikenteessä kabotaasi tarkoittaa valtion sisäistä kuljetusta ajoneuvolla, joka on rekisteröity vieraassa maassa. EU-säädökset sallivat kabotaasin EU- ja Eta-valtioiden ajoneuvoille tietyin edellytyksin.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Kiistassa on kyse niin sanotusta kabotaasista. Tavaraliikenteessä kabotaasi tarkoittaa valtion sisäistä kuljetusta ajoneuvolla, joka on rekisteröity vieraassa maassa. Kuvassa kuorma-autoja Vuosaaren satamassa tammikuussa 2015.
Kiistassa on kyse niin sanotusta kabotaasista. Tavaraliikenteessä kabotaasi tarkoittaa valtion sisäistä kuljetusta ajoneuvolla, joka on rekisteröity vieraassa maassa. Kuvassa kuorma-autoja Vuosaaren satamassa tammikuussa 2015.

Suomessa ulkomaisten kuljetusyritysten toimintaa rajoitetaan nykyään varsin tuntuvasti, EU-sääntöjä tiukemmin, Berner sanoo. Ulkomaille rekisteröidylle ajoneuvolle sallitaan enintään kymmenen kuljetusta kolmen kuukauden aikana. Jokainen kuorman purkutapahtuma lasketaan kuljetukseksi. Jos kuormaa puretaan useita kertoja reitin varrella, kyseessä on useita kuljetuksia. ”EU-säätelyssä tällainen katsotaan yhdeksi kuljetukseksi.”

Berner sanoo, että EU-säädösten edellyttämän vapautuksen eli kotimaisten lisäsäännösten poistamisen jälkeenkin jäisi rajoituksia. Vastaisuudessa raja olisi kolme kuljetusta seitsemässä päivässä samalla autolla. Lisäksi ulkomailta Suomen satamiin tavaraa tuovien ulkomaisten ajoneuvojen kulkua rajoitetaan vastakin: satamiin tavaraa tuovat ulkomaiset kuorma-autot joutuvat purkamaan lastinsa jonnekin lähelle.

Berner myös painottaa, että pitkin syksyä on valmisteltu toimia, joilla voidaan torjua kuljetusten vapautumisesta koituvia haittoja.

Yksi selviteltävistä vastatoimista on kuljetusajoneuvoilta kannettava vinjettimaksu eli tienkäyttömaksu. Suomalaisille maksu palautettaisiin, mutta ei ulkomaalaisille. Perusteena olisi, että myös ulkomaisten suomalaisia teitä kuluttavien kuorma-autojen olisi osallistuttava suomalaisten teiden ylläpidon kustannuksiin. Suomalaisyrityksille vinjettimaksu voidaan palauttaa, koska ne maksavat veroja monin muin tavoin Suomeen ja siten infrastruktuurin ylläpitoon.

Toinen viritelty vastatoimi on rengasvaatimusten kiristäminen. Tämän toimen tarkoituksena olisi ennen kaikkea varmistaa, etteivät ulkomaiset ajoneuvot vaaranna liikenneturvallisuutta. Esimerkiksi AKT on varoittanut, että ulkomaisten kuljetusautojen tulo Suomen usein vaikeiden keliolojen teille uhkaa liikenneturvallisuutta.

Autoliikenteen työnantajaliitto on varoitellut, että ulkomaisten kuljetusyritysten tulo Suomen kuljetuksiin lisäisi harmaan talouden riskiä, eli sitä, ettei suoriteta kaikkia lakisääteisiä maksuja ja veroja.

Berner sanoo, että tähän voidaan vastata valvontaa tehostamalla. ”Lisäksi digitalisointi tuo uusia mahdollisuuksia valvonnan tehostamiseen”, Berner tähdentää.

Päätökset vastatoimista ovat kuitenkin vielä tekeillä, eikä niistä ole päätetty. Ne voidaan kuitenkin saada Bernerin mukaan nopeasti voimaan.

Berner huomauttaa hyvänä puolena olevan, että kuljetusten avaaminen ulkomaiselle kilpailulle sujuvoittaa kuljetuksia ja laskee kustannuksia. Tämä taas hyödyttää elinkeinoelämää yleensä ja varsinkin yrityksiä, jotka ostavat kuljetuspalveluja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat