Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus taipuu EU:n rekkadirektiiville mutta uhmaa asedirektiiviä – miten se on mahdollista?

Jäsenmaat voivat poiketa direktiiveistä kansallisiin erityispiirteisiin vedoten. Maanpuolustus voisi Eurooppaoikeuden professorin mukaan olla sellainen.

Politiikka
 
Lehtikuva
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps)
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) Kuva: Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoi viime tiistaina, että Suomi aikoo viitata kintaalla EU:n asedirektiiville, jos EU sen hyväksyy. Direktiivi kieltäisi yksityishenkilöiltä tiettyjen aseiden hankkimisen ja hallussapidon.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) puolestaan totesi lauantaina, että ”Suomen on pakko taipua EU:lle” rekkakuljetusten vapauttamisessa. Kuljetusala oli protestoinut voimakkaasti rekkaliikenteen avaamista ulkomaisille liikennöitsijöille.

Alan liitto pelkää halpamaiden rekkojen tulon vievän suomalaisten rekkamiesten työt.

Molemmat säännökset perustuvat EU:n säätämiin direktiiveihin. Miksi yhtä direktiiviä noudatetaan kiltisti mutta toinen voidaan jättää omaan arvoonsa? Vai, onko niin että aseet ovat suomalaisille rekkamiesten töitä tärkeämpiä?

Helsingin yliopiston Eurooppaoikeiden professori Juha Raitio sanoo, että oikeudellisessa mielessä kaikki direktiivit ovat yhtä velvoittavia. Ne esimerkiksi menevät automaattisesti kansallisen lainsäädännön ohi, jos sattuisivat olemaan sen kanssa ristiriidassa.

Käytännössä asioilla voi kuitenkin olla eroa.

Ensinnäkin direktiiveihin voi olla mahdollista saada kansallisia poikkeuksia ja niistä voi olla jälkikäteenkin mahdollista poiketa kansallisten erityispiirteiden takia. Asedirektiivi voisi olla tällainen.

”Kansallisiin erityispiirteisiin voidaan vedota, jos niiden tueksi voidaan esittää tosiasioita. Kun on aseista kysymys, voidaan kysyä, liittyykö asiaan turvallisuuskysymyksiä ja kansalliseen puolustukseen liittyviä asioita reserviläistoiminnan kautta. Meillä on yleinen asevelvollisuus, jolla voi olla merkitystä”, Raitio sanoo.

Raition mukaan Suomen erityispiirteet on hyväksytty esimerkiksi joissain alkoholituotteiden vapaaseen liikkuvuuteen liittyvissä asioissa. Suomi on alkoholikuolleisuus- ja väkivaltatilastoilla pystynyt vakuuttamaan EU-tuomioistuimen siitä, että alkoholiongelma on suomalainen kansallinen erityispiirre.

”Suomeen ja viinaan liittyvät jutut Suomi on voittanut”, Raitio sanoo.

Raition mukaan kansallisilla erityispiirteillä on erityisen hyvät menestymismahdollisuudet, jos niitä perustellaan kansalaisten perusoikeuksilla. Ne voivat mennä tavaroiden ja palveluiden vapaan liikkuvuuden edelle.

”Esimerkiksi Saksa on kieltänyt Megazone-tyyppiset ampumispelihallit sillä perusteella, että Saksan perustuslaissa on kirjaus kansalaisten oikeudesta elämään. Sitä on tulkittu niin tiukasti, että tämän tyyppinen pelaaminenkin on kielletty”, Raitio sanoo.

Jos kansallisia erityispiirteitä perustellaan vain taloudellisin argumentein menestymismahdollisuudet ovat Raition mukaan heikot.

Toinen syy, miksi rekkadirektiiviä voi olla viisasta noudattaa, mutta asedirektiviistä voisi ehkä poiketa, ovat sanktiot eli rangaistukset. Komissio voi esittää jäsenvaltion suoritettavaksi hyvityksen tai uhkasakon, minkä EU-tuomioistuin voi sitten tuomita.

Jäsenvaltion rikkomuksen vakavuusaste ja samalla seuraamuksen ankaruus voi vaihdella.

Raition mukaan asioista, joihin liittyy suuria taloudellisia intressejä ja seurauksia, voi tulla EU-tuomioistuimesta tai komissiosta myös huomattavan suuria sanktioita.

Vahinkoa kärsineet yksityiset ihmiset tai yritykset voivat lisäksi jopa esittää merkittäviä vahingonkorvausvaatimuksia EU-säädöksiä rikkoneella valtiolle.

”Esimerkiksi kartelleista tai muista kilpailurikkomuksista sanktiot voivat olla hyvinkin suuria. Silloin, kun yritykset ovat käyttäneet markkinavoimaansa väärin.”

Jos Suomi estää tavaroiden tai palveluiden (tässä tapauksessa kuljetuspalvelujen) vapaan liikkumisen, ja siitä aiheutuu taloudellisia tappiota Viron tai Puolan kuljetusyrityksille, korvaukset voisivat nousta korkeiksi.

Näihin ministeri Berner viittasikin perustellessaan rekkadirektiivin noudattamista. Suomi on jo vitkutellut toimeenpanossa niin pitkälle kuin mahdollista. Seuraavaksi edessä olisi EU-tuomioistuin ja siellä Suomea uhkaavat hyvitys tai uhkasakko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat