Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Sipilä Ylellä: Arvonlisäveron nosto olisi epäreilua vähäosaisia kohtaan

Sipilä vakuutti pääministerin haastattelutunnilla, ettei hallituspuolueiden kannatuksen lasku haittaa hallituksen toimintaa.

Politiikka
 
Outi Pyhäranta / HS
Pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei innostu esityksistä, joiden mukaan työvoimakustannuksia alennettaisiin pienentämällä työnantajamaksuja. Vaje paikattaisiin arvonlisäveroa (alv) korottomalla.

”Minusta ei ole oikein, että työttömät, eläkeläiset ja muut vähäosaiset maksaisivat tämänkin osuuden [talouden tervehdyttämisestä]. Tämän pitäisi olla se työssä käyvien osuus. Siksi kustannuskilpailukyvyn parantaminen työmarkkinoiden toimilla olisi huomattavasti parempi vaihtoehto”, Sipilä sanoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla.

Sipilän mukaan tarkoituksena on, että yhteensä kymmenen miljardin euron kestävyysvajeesta neljä miljardia hoidetaan menosäästöillä ja neljä miljardia rakenteellisilla uudistuksilla.

Kaksi miljardia pitäisi hoitaa yritysten kustannuskilpailukykyä parantamalla, eikä tätä osuutta pitäisi enää sälyttää koko kansan niskoille alv:n muodossa.

Sipilä kommentoi myös HS:n sunnuntaina julkistamaa puolueiden kannatusmittausta, jonka mukana hallituspuolueiden kannatuksen lasku on jatkunut. Pääministerin mukaan kannatusluvuilla ei ole merkitystä hallituksen toiminnalle.

”Kannatus on laskenut yllättävän vähän siihen nähden, miten vaikeita asioita tässä on jouduttu tekemään. Tätä hommaa ei tosiaankaan tehdä suosion takia”, Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla.

Hän palasi moneen kertaan haastattelutunnin aikana toivomaan, että työmarkkinajärjestöt pääsisivät vielä sopuun kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävistä toimista. Sipilä muistutti, että ilman itsenäistä korko- ja valuuttakurssipolitiikkaa, Suomen talous on voinut sopeutua kilpailukykyongelmaan vain työttömyyden kautta.

”Euron 17 vuoden historian aikana meidän ainut sopeutumiskeino on ollut työttömyyden kasvu ja se on pakko nyt katkaista. Työmarkkinajärjestöiltä tarvitaan nyt niitä joustoja, joihin ne ovat silloin jäsenyyden alussa lupautuneet. Myös työssä käyvien on tehtävä tekoja suomalaisten työttömien puolesta.”

Sipilä otti esiin Irlannin esimerkin.

”Siellä on pystytty tekemään erittäin kipeitä toimenpiteitä ja nyt talous kasvaa jopa kuuden prosentin vauhtia. Meillä on nyt vallalla ein sanomisen kulttuuri, kun me haluaisimme kuulla vaihtoehtoja”, Sipilä sanoi.

Sipilä myös vakuutti, ettei hallituksen ministerien määrä kasva, vaikka sisä- ja oikeusministereille on koitunut raskas työkuorma siirtolaiskriisin takia.

”Kyllä me pärjätään”, pääministeri sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat