Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreät huolestui luontopalvelujen rahoituksesta Metsähallituksen uudistuksessa – Niinistö: ”Kepun maakuntasetien puuhastelurahasto”

Luontojärjestöjen mielestä kansallista omaisuutta vapaasta käytöstä ollaan siirtämässä liikelaitokselle talouskäyttöön.

Politiikka
 
Metsähallitus Timo Halme
Metsähallituksen ylläpitämä Lapinsalon rantautumispaikka Konnevedellä.
Metsähallituksen ylläpitämä Lapinsalon rantautumispaikka Konnevedellä. Kuva: Metsähallitus Timo Halme

Hallituksen esitys Metsähallituksen organisaation uudistamiseksi ei miellytä vihervasemmistoa ja luontojärjestöjä. Ne pelkäävät, että luontopalvelut ja niiden rahoitus vaarantuvat.

Esimerkiksi Maailman luonnonsäätiö (WWF) pitää esityksen ongelmana sitä, että Metsähallituksen luontopalveluiden hallinnassa olevia yleisiä vesistöjä ollaan siirtämässä luontopalveluilta pois.

Luontojärjestöjen mielestä kansallista omaisuutta vapaasta käytöstä ollaan siirtämässä liikelaitokselle talouskäyttöön.

Kun lakiesitys tuli eduskuntaan viime viikolla, maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) korosti, että valtio omistaa jatkossakin valtion maa- ja vesialueet. ”Niitten omistusoikeutta ei siirretä mihinkään, ja Metsähallitus sitten hallinnoi näitä valtion maa- ja vesialueita.”

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pitää lakiesityksen heikkoutena, että luontopalveluiden asema heikentyy ja eduskunnan päätäntävalta vähenee. ”Eduskunnan on pystyttävä päättämään kansallisomaisuudesta ja luontokohteiden vaalimisesta”, hän sanoo.

Niinistön mukaan ”luontopalvelujen heikentämisellä suojellaan kepulaisten valta-asemaa liikelaitoksen emäkonsernissa”.

Ongelma on hänen mukaansa se, että kun valtion omistamat yleiset vedet siirtyvät uuteen taseeseen emokonsernin käyttöön, eduskunnan luontopalveluihin ohjaamat varat voivat siirtyä uudesta taseesta emokonsernin kaupallisiin seikkailuihin.

”Kepun maakuntasedät saavat oman puuhastelurahastonsa. Se vaarantaa luontopalvelujen jo nyt tekemän yritysyhteistyön.”

Tiilikainen piti tärkeänä, että budjettirahoilla tapahtuva luontopalvelujen rahoittaminen ja liiketoiminta eivät mene sekaisin. ”Se on välttämätöntä, että tämä palomuuri pitää.”

Hannu Hoskonen (kesk) sanoi, että maa-omaisuutta ei saa laittaa ”erilaisten ääriliikkeiden temmellyskenttään, jossa metsätaloutta harjoitetaan yhdellä tase-erällä, toisessa änkyräsuojelijat määräävät asioista, ja pahimmillaan Greenpeace siellä hilluu tekemässä sitä sun tätä”.

Esityksen mukaan metsätaloutta harjoittaisi jatkossa erillinen, Metsähallituksen kokonaan omistama osakeyhtiö. Metsähallitus säilyisi muilta osin liikelaitoksena ja luontopalvelut säilyisi osana sitä. Eräät kansanedustajat pelkäsivät, että kansallisomaisuus voidaan yksityistää, kun puukauppa avautuu kilpailulle.

Vaikka Tiilikainen vakuutti, ettei esitys sisällä saamelaisten asemaa heikentäviä muutoksia, muiden muassa lappilainen kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) sekä helsinkiläinen Silvia Modig (vas) ihmettelivät miksi lakiesityksestä sitten on poistettu aikaisemmassa versiossa ollut nimenomainen saamelaisten aseman heikennyskielto.

Kaikille keskustalaisillekaan asia ei ollut aivan helppo. Timo V. Korhonen (kesk) piti lakiehdotusta epäselvänä. ”Pelkään, että esityksen mukainen johtamisjärjestelmä johtaa sekavaan ja jopa tehottomaan johtamisjärjestelmään nimenomaan kaksipäisyytensä takia”, hän sanoi eduskunnassa.

Metsähallitusta on yritetty uudistaa Matti Vanhasen (kesk) hallituksesta lähtien, mutta asia on ollut riitaisa. Esimerkiksi nyt Metsähallituksen yhtiöittämistä kannattavat keskusta ja perussuomalaiset vastustivat sitä viime kaudella.

Laki Metsähallituksen uudistamisesta lähti syksyn viimeisenä lakiesityksenä torstai-iltana eduskunnan täysistunnosta valiokuntiin. Värikkäitä vaiheita riitti.

Pari viikkoa sitten lakiesitys tuli lähetekeskusteluun aamuneljältä. Se jätettiin pöydälle, koska ajankohtaa asian tärkeyteen nähden pidettiin älyttömänä, eikä ministeri Tiilikainen ollut paikalla. Seuraavana päivänä hallituspuolueiden äänin asia yritettiin saada eteenpäin saman tien, vaikka Tiilikainen ei silloinkaan ollut paikalla.

Vihreiden Krista Mikkonen sanoi, että ”tällaiset manööverit herättävät epäilyjä käsittelyn avoimuudesta”.

Jukka Gröndahl / HS
Ville Niinistö viime perjantaina puolueen budjettiesitystilaisuudessa Helsingissä.
Ville Niinistö viime perjantaina puolueen budjettiesitystilaisuudessa Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat