Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö ei hyväksynyt Kemijoen tulvasuunnitelmaa Vuotoksen altaan osalta

Maa- ja metsätalousministeriö ottaa kantaa hankkeeseen, kun Vuotoksen allas on ratkaistu maakuntakaavassa.

Politiikka
 
Hannu Vallas / Lehtikuva
Keminsaaret Kemijoessa Pelkosenniemellä. Jos Vuotoksen tekojärvi toteutuu, alue jää veden alle.
Keminsaaret Kemijoessa Pelkosenniemellä. Jos Vuotoksen tekojärvi toteutuu, alue jää veden alle. Kuva: Hannu Vallas / Lehtikuva

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelman muilta osin paitsi Vuotoksen altaan osalta.

Kannastaan säännöstelyaltaaseen ministeriö päättää sen jälkeen, kun Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavoituksessa on tutkittu, onko altaan rakentaminen luonnonsuojelulain mukaista. Altaan rakentamista ei ratkaista tulvasuunnitelmassa, vaan se etenee omaa tietänsä.

Vuotoksen altaan rakentamista esittää Kemijoen tulvaryhmä omassa tulvan hallintasuunnitelmassaan. Tulvaryhmän mukaan vain uuden säännöstelyaltaan avulla voidaan estää kerran 250 vuodessa esiintyvän jättitulvan vahingot koko pääuoman alueella altaalta mereen asti.

Kemijoki Oy on ilmoittanut suhtautuvansa positiivisesti hankkeeseen, koska samalla hanke tuottaisi säätövoimaa.

Tulvasuunnitelmien toimeenpano tapahtuu vuosien 2016–2021 aikana. Niihin osallistuvat kunnat, alueelliset pelastuslaitokset, ELY-keskus sekä eri toiminnanharjoittajat kuten sähkölaitokset.

Tekoallashanke edellyttäisi ympäristövaikutusten arviointimenettelyä. Kemihaaran suot -Natura-alueen luonnonarvot on arvioitava luonnonsuojelulain mukaisesti.

Natura 2000 -verkostoon kuuluvia alueita koskee heikentämiskielto. Sen mukaan viranomainen ei saa myöntää lupaa hankkeelle, joka todennäköisesti merkittävästi heikentää alueen suojeluperusteena olevia luontoarvoja.

Lupa kuitenkin voidaan myöntää, jos valtioneuvosto pitää sitä erittäin tärkeänä yleisen edun kannalta eikä vaihtoehtoista ratkaisua ole. Korkein hallinto-oikeus tosin totesi jo vuonna 2002, että altaan rakentaminen ei käy, koska se pilaisi Natura-verkostoon kuuluvat Kemihaaran suot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat