Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Sipilän vauhdikas vuosi – äänestä hallituskauden toistaiseksi ikimuistoisinta hetkeä

Uuden hallituksen alkutaipaleelle mahtuu useita kansakunnan tajuntaan piirtyneitä tapahtumia. HS valitsi niistä viisi tärkeintä.

Politiikka
 
Pääministeri Juha Sipilän hurja vuosi
Pääministeri Juha Sipilän hurja vuosi
Pakolaiskriisi, työehtoja heikentävä poikkeuksellinen lainsäädäntö, hallituskriisi, ja niin edelleen. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) kausi on ollut vauhdikas. HS kokosi tärkeimmät hetket videolle.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) alkutaival valtakunnan ykköspaikalla on ollut tapahtumarikas.

Hallituksen ensimmäiseen puoleen vuoteen on mahtunut niin historiallinen pakolaiskriisi, valtakamppailu työmarkkinakentällä kuin pääministerin uhkaus pyytää eroa tasavallan presidentiltä.

Vuoden lähestyessä loppuaan HS kokosi yhteen Sipilän hallituksen toistaiseksi ikimuistoisimmat hetket. Äänestä omaa suosikkiasi tai kerro, jos mieleesi tulee joku vielä merkittävämpi tapahtuma.

1. Sipilä julkistaa kovan hallitusohjelman, 27.5.

Pari viikkoa Smolnassa kestäneiden neuvottelujen jälkeen hallitus ilmoitti suunnitelmastaan Suomelle.

Neljän miljardin leikkaukset opiskelijoilta, työttömiltä, lapsiperheiltä, eläkeläisiltä ja yliopistoilta herättivät laajaa arvostelua. Leikkausten lisäksi Sipilä kertoi myös muun muassa miljardin euron niin sanotuista kärkihankkeista, joilla on tarkoitus siivittää taloutta kasvuun.

2. Sipilä pitää poikkeuksellisen tv-puheen Ylellä, 16.9.

Kansalaisille pitämässään puheessa Sipilä haki tukea hallituksen toimille ja vetosi ihmisten kriisitietoisuuteen.

”Suomen tilanne on poikkeuksellisen vakava. Siksi koen velvollisuudekseni ottaa myös uusia viestintätapoja käyttöön ja lähestyä teitä suoraan”, pääministeri aloitti.

”Kaivetaan nyt sisu sekä yhdessä tekemisen ja välittämisen henki. Jos jokin on varmaa, niin se, että tästäkin selvitään.”

3. Sipilä antaa kotinsa turvapaikanhakijoille, 5.9.

Suomen pääministerin päätös luovuttaa Kempeleen kotinsa pakolaisille nousi uutiseksi ympäri maailmaa. Sipilä kertoi Ylen Ykkösaamussa, että ajatus tuli hänen vaimoltaan Minna-Maarialta.

”Väliaikaisesti taloon voidaan majoittaa ehkä parikymmentä henkeä, mutta pidemmänkin ajan siellä voi olla kolme tai neljä perhettä”, pääministeri kommentoi HS:lle.

4. Sipilä ilmoittaa niin sanotusta pakottavasta lainsäädännöstä, 8.9.

Hallituksen ajaman työmarkkinaratkaisun kaaduttua Sipilä otti ohjat omiin käsiinsä.

Päätös leikata muun muassa ylityökorvauksia ja sunnuntailisiä työehtosopimuksia rajaavalla lainsäädännöllä oli poikkeuksellinen toimi Suomen työmarkkinahistoriassa.

Myöhemmin hallitus muutti leikkausten kohdentumista saatuaan kovaa arvostelua etenkin vuorotyötä tekeviltä naisvaltaisilta aloilta.

5. Sipilä uhkaa kaataa oman hallituksensa, 5.11.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus ajoi hallituksen kriisiin, joka tuntui yllättävän vähän kaikki. Sipilä ehti jo uhata ”kävelevänsä presidentin luokse”, jos kokoomus ei hyväksy keskustan ajamaa sote-alueiden määrää.

Kovien neuvottelujen jälkeen keskusta sai maakuntamallinsa ja kokoomus valinnanvapauden terveyspalveluihin. Sipilän ei tarvinnut kävellä Mäntyniemeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat