Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle: Talousvaliokunnan puheenjohtaja haluaa yhtiökokouksen päättävän Finavian kanteista

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) sanoo olevansa yllättynyt siitä, ettei Finavian hallitus ole vaatinut vahingonkorvauksia tappiollisista johdannaiskaupoista vuosilta 2009–2011.

Politiikka
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Valtionyhtiö Finavia on kärsinyt johdannaiskaupoista suuria tappioita.
Valtionyhtiö Finavia on kärsinyt johdannaiskaupoista suuria tappioita. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Fakta

Johdannaisilla on tarkoitus vähentää riskejä

 Johdannainen on arvopaperi, jonka tarkoituksena on yleensä vähentää riskejä liiketoiminnassa.

 Johdannaisella voi suojautua esimerkiksi korkojen nousua tai öljyn hinnan epäsuotuisaa kehitystä vastaan.

 Spekulatiiviset johdannaiset ovat pelimerkkejä, joiden avulla voi lyödä vetoa jonkun kohde-etuuden kuten esimerkiksi pörssikurssien kehityksestä.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) pitää tärkeänä, että lentoasemayhtiö Finavian yhtiökokous päättää, nostetaanko yhtiön tappiollisista johdannaiskaupoista mahdollisesti kanteita. Asiasta kertoi Ylen Uutiset.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen.
Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen.

Turunen sanoo olevansa yllättynyt siitä, ettei Finavian hallitus ole vaatinut vahingonkorvauksia tappiollisista johdannaiskaupoista vuosilta 2009–2011. Kanteita voidaan nostaa vain vuoden 2011 kaupoista, sillä vuoden 2009 kanteiden nostoaika on jo vanhentunut ja vuoden 2010 määräaika päättyy vuoden lopussa.

”Yllättävää, koska syyskuussa yhtiön hallitus oli päättänyt, että kanteet nostetaan ja päätös peruttiin joulun alla. Siihen liittyy myös salainen, ei julkinen sopimus tilitarkastajayhtiön kanssa”, Turunen kertoi Ylelle.

Johdannaiskaupoista aiheutui 34 miljoonan euron tappiot. Finavian kauppoja tutkivat Valtiontalouden tarkastusvirasto, rikospoliisi ja Finanssivalvonta. HS kertoi Valtiotalouden tarkastusviraston poikkeuksellisesta tutkimuksesta 22. joulukuuta.

”Selvitysten jälkeen sitten yhtiökokous päättää mahdollisista kanteista”, Turunen sanoo.

Valtio omistaa kokonaan Finavian.

Käytännössä kanteet voitaisiin nostaa vain vuoden 2011 johdannaistappioista, koska vuoden 2010 tappioiden kanteiden nostamisen määräaika umpeutuu vuoden lopussa. Vuoden 2009 kanneaika on jo vanhentunut.

Turunen pitää tärkeänä, että Valtiontalouden tarkastusvirasto tutkii liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) toiminnan samalla, kun virasto selvittää laillisuustarkastuksessa, onko johdannaistappioiden selvittelyssä toimittu veronmaksajien edun mukaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat