Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus istui vuoden viimeiset kokoukset minimi­kokoonpanossa viiden naisen voimin

Hallituksen 14 ministeristä 9 lomailee pääministeri Juha Sipilää myöten, ja siksi vuoden viimeinen valtioneuvoston istunto pidettiin pienimmällä mahdollisella kokoonpanolla.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (vas.), opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, pääministeriä sijaistava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka sekä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä pitivät keskiviikkona vuoden viimeiset valtioneuvoston istunnot Helsingissä.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (vas.), opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, pääministeriä sijaistava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka sekä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä pitivät keskiviikkona vuoden viimeiset valtioneuvoston istunnot Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitus oli tänään keskiviikkona koolla vuoden viimeisissä istunnoissaan pienimmällä mahdollisella päätösvaltaisella kokoonpanolla eli viiden ministerin voimin. Istunnoissa oli paikalla vain naisia, mikä sekin on yksi merkkipaalu suomalaisessa poliittisessa historiassa.

Pääministerin sijaisena toimi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk). Päätöksiä olivat tekemässä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok), opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk).

Hallituksen muut ministerit viettävät parhaillaan joululomaa. Vehviläinen on pääministeri Juha Sipilän (kesk) sijaisena tammikuun 8. päivään saakka. Hallitus kokoontuu vielä 7. ja 8. tammikuuta ilman hallituspuolueiden puheenjohtajia eli Sipilää, valtiovarainministeri Alexander Stubbia (kok) ja ulkoministeri Timo Soinia (ps).

Viiden naisen hallitus piti ensin raha-asiainvaliokunnan kokouksen ja heti perään valtioneuvoston istunnon. Sitten vuorossa oli hallituksen tämän vuoden viimeinen presidentin esittely. Sen jälkeen viisikko piti vielä toisen valtioneuvoston istunnon.

Presidentin esittelyssä tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti muun muassa eduskunnan joulukuussa tekemän päätöksen kumota kauppojen, kampaamojen ja parturien aukioloaikoja säädelleen lain. Istunnossa vahvistettiin myös esimerkiksi muutos lakiin puoluetuesta.

Puoluetukilain muutos on varsinainen Lex Soini. Se kirjattiin hallitusohjelmaan juuri perussuomalaisten ja Timo Soinin tahdosta. Muutos tarkoittaa sitä, että eduskuntapuolueen puoluetukea ei muuteta, vaikka esimerkiksi puolet puolueen kansanedustajista luopuisi edustamasta puoluetta eduskunnassa. Vaikka esimerkiksi perussuomalaisista irtoaisi ryhmä kansanedustajia uudeksi ryhmäksi, puoluetuki jaetaan puolueille niiden eduskuntavaaleissa saamien kansanedustajapaikkojen mukaisesti.

Puoluetukea voi jatkossa saada eduskuntapuolueiden lisäksi puolue, joka saa vähintään kahden prosentin valtakunnallisen kannatuksen eduskuntavaaleissa. Puoluetukea saavaa puoluetta ei myöskään enää poisteta puoluerekisteristä, vaikka se ei saisi kansanedustajapaikkaa kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat