Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vehviläinen Ylelle: Listavaali pohdintaan

Listavaali on noussut esiin uusien maakuntavaalien valmistelun yhteydessä.

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) haluaa herättää keskustelua vaalitavan muutoksesta joissain vaaleissa.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) haluaa herättää keskustelua vaalitavan muutoksesta joissain vaaleissa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) toivoo, että Suomessa pohditaan mahdollisuutta siirtyä joissakin vaaleissa listavaaliin. Vehviläinen sanoi Ylelle haluavansa avata asiasta keskustelun.

”Toivon, että lähiviikkoina tätä asiaa nyt pohditaan avoimelta pohjalta, eikä oteta annettuna sitä, että henkilövaali on paras”, Vehviläinen sanoi Ylelle.

”Jos niin radikaali muutos tehdään vaalijärjestelmään, olisi hyvä, että kaikki vaalit olisivat samalla kertaa tarkastelussa. Pohdittaisiin sitä, mikä vaali nykyisistä vaaleistamme olisi soveltuvin listavaaliin vai onko mikään.”

Vehviläisen mukaan listavaali voisi soveltua EU-vaaleihin, vaikka muissa äänestettäisiin yhä suoraan henkilöä. Hän itse sanoo Ylelle pitävänsä henkilövaalia parhaana. Hän säilyttäisi sen kunta- ja eduskuntavaaleissa.

Henkilövaalissa äänestäjä antaa äänensä suoraan ehdokkaalle.

Esimerkiksi Ruotsissa käytössä oleva listavaali antaa enemmän valtaa puolueelle. Puolue järjestää ehdokkaat listalle ja he tulevat valituksi puolueen menestyksen mukaan.

Ajatus listavaalista on noussut esiin uusien maakuntavaalien valmistelun yhteydessä. Suomi saa uudet vaalit, koska nykyisten maakuntien pohjalle perustetaan uudet itsehallintoalueet. Sote-uudistukseen liittyvien itsehallintoalueiden pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa.

Vaalit on määrä pitää joko loppuvuonna 2017 tai alkuvuonna 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat