Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeuskansleri: Stubb ei antanut virhetietoa tarkoituksellisesti

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan eduskunnalle annettavat virheelliset tiedot ovat kuitenkin ongelmallisia

Politiikka
 
Sami Kero / HS
Alexander Stubbin (kok) hallintarekisteriä koskevista lausunnoista marraskuussa antamat virheelliset tiedot eivät oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan johda toimenpiteisiin.
Alexander Stubbin (kok) hallintarekisteriä koskevista lausunnoista marraskuussa antamat virheelliset tiedot eivät oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan johda toimenpiteisiin. Kuva: Sami Kero / HS

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ei ole löytänyt erityistä moitittavaa valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) menettelystä eduskunnan kyselytunnilla viime marraskuun lopussa.

Myöhemmin virheelliseksi osoittautuneessa lausunnossaan Stubb totesi, että noin 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista lausunnoista on myönteisiä. HS selvitti tuolloin, että näin on laita vain noin kymmenessä prosentissa lausunnoista.

Myöhemmin hallitus luopui hallintarekisterin valmistelusta.

Oikeuskanslerinvirasto sai useita Stubbin lausumaa koskevia kanteluja.

Tänään maanantaina oikeuskansleri Jonkka totesi, että hänen käytettävissään olleiden tietojen perusteella Stubb ei antanut virheellistä lausumaa tarkoituksellisesti.

Oikeuskanslerin mukaan nopeatahtisessa eduskuntakeskustelussa epätarkkuus on sinänsä ymmärrettävää.

Jonkan mukaan eduskunnalle annetut virheelliset tiedot ovat kuitenkin ongelmallisia eduskunnan tiedonsaantioikeuden ja perustuslaissa turvattujen osallistumisoikeuksien kannalta.

”Toisaalta tämän tapauksen arvioinnissa oli otettava huomioon se, että kysymys ei ollut jo eduskunnan käsiteltävänä olevasta hallituksen esityksestä vaan vasta esitysluonnoksesta, ja että sitä koskeva lausuntopalaute oli yleisesti saatavilla”, Jonkka toteaa tiedotteessa.

Vasemmistoliitto ja vihreät tekivät Stubbin lausunnosta välikysymyksen joulukuussa. Välikysymyksen yhteydessä puolueet arvostelivat hallituksen lainvalmistelua kokonaisuudessaan puutteelliseksi.

Vastatessaan välikysymykseen Stubb kiisti jyrkästi, että kyse olisi ollut tietoisesta ja toistuvasta virheellisen tiedon antamisesta. Hän kuitenkin myönsi tehneensä virheen, jota hän on pyytänyt julkisesti anteeksi useita kertoja.

Oikeuskanslerin päätökseen vaikuttikin myös se, että Stubb on itse todennut antaneensa virheellistä tietoa ja korostanut ministerin velvollisuutta olla huolellinen tietojen antamisessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat