Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen poliisi tuhoaa itse luotettavuutensa

Ylin poliisijohtaja puhuu katupartioista kuin ne olisivat tavallisten lainkuuliaisten harmitonta ja hyödyllistäkin vapaaehtoistyötä. Sitä ne eivät totisesti ole, kirjoittaa Yrjö Rautio kolumnissaan.

Politiikka
 
Yrjö Rautio
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen lausunnot hämmästyttävät. Rasisti- ja fasistijärjestöt ovat perustaneet useille paikkakunnille katupartioita. Ylin poliisijohtaja näyttää toivottavan ne tervetulleiksi ja pitävän niiden toimintaa ”kansalaisten vapaaehtoisena talkootyönä, jota tarvitaan vaikeina aikoina”.

Kolehmainen on näköjään ihan pihalla asioista, jotka kuuluvat hänen oman tehtäväalueeseensa ytimeen. Hän ei tunnu ollenkaan ymmärtävän, millainen vihanlietsonta on meneillään tässä yhteiskunnassa.

Hän ei ilmeisesti lainkaan tiedä, mistä puhutaan, kun puhutaan tämän päivän katupartioista. Hän puhuu niistä kuin ne olisivat tavallisten lainkuuliaisten harmitonta ja hyödyllistäkin vapaaehtoistyötä. Siitä ne eivät totisesti ole.

Katupartiointia harjoittavat useissa kaupungeissa kansallissosialistinen Suomen vastarintaliike ja valkoista valtaa ajava Soldiers of Odin -joukkio. Nämä organisaatiot ovat osin yhtä ja samaa sakkia. Esimerkiksi Odinin sotureita Kemistä johtava mies on myös Suomen vastarintaliikkeen aktiivi ja jäsenvärväri.

Jo Soldiers of Odin -joukkion nimi kertoo sen yhteydestä pohjoismaiseen äärioikeistoon. Myös norjalainen joukkomurhaaja Anders Behring Breivik vannoo norjalaislehtien mukaan Odinin nimiin. Hänkin on siis näitä Odinin sotureita.

Molempia organisaatioita voi pitää perustellusti äärioikeistolaisina ja rasistisina. Monet niiden johtajista on tuomittu rikoksista, muun muassa rasistisesta väkivallasta. Kun Kolehmaiselta kysyttiin näistä äärioikeiston partioista, hän sanoi, ettei ”ota kantaa, onko jokin parempi kuin toinen”.

Kolehmainen näyttää näin uskovan, että myös partiot, joiden ainoa motiivi on rasistinen muukalaisviha, parantavat turvallisuutta. Todellisuudessa nämä natsipartiot vain lisäävät kaikkien, niin maahanmuuttajien kuin kantasuomalaistenkin, turvattomuutta.

Partiot tuovat väkivallan kotikaduillemme. Tätä viestiä ovat lähettäneet myös kuntapäättäjät ja poliisit paikkakunnilta, joilla partiot toimivat. Ilmeisesti viesti ei ole poliisijohtoa saavuttanut.

Miten mahtaisi poliisijohto suhtautua, jos maahanmuuttajat perustaisivat turvakseen omia partioitaan? Niillä olisi yhtenäiset univormut, joiden selässä lukisi vaikka ”Allahin armeijakunta”, ja ne etsiskelisivät kaduilta riidanhaluisia kantasuomalaisia. Olisiko sekin ”positiivista kiinnostusta lähialueiden turvallisuudesta”?

Onneksi Suojelupoliisi ja sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sentään ymmärtävät mistä on kyse. Suojelupoliisi on huolestunut katupartioista ja näkee niiden yhteyden äärioikeistoon.

Orpo sanoo Suomen Kuvalehdessä, että katupartioinnissa on piirteitä, jotka eivät ollenkaan lisää turvallisuutta, vaan pikemminkin kärjistävät vastakkainasettelua.

Juuri näinä ”vaikeina aikoina” on pidettävä erityisen tarkasti huolta, että ääriryhmät eivät ota oikeutta omiin käsiinsä. Jos ja kun natsipartiot sallitaan, ne synnyttävät väistämättä vastapartionsa. Olemme pian samassa tilanteessa kuin esimerkiksi Saksa, jossa poliisi joutuu tämän tästä kahden väkivaltaisen ääriliikkeen yhteenottojen väliin.

Suomalaiset ovat luottaneet tähän asti poliisin puolueettomuuteen ja lahjomattomuuteen lähes ehdottomasti. Nyt poliisi horjuttaa itse tätä luottamusta. Se on suhtautunut vähättelevästi vastaanottokeskuksiin tehtyihin polttopulloiskuihin. Kolehmaisen lausunnot vahvistavat ikävästi kuvaa, että joko poliisi ei ymmärrä mistä puhuu tai on valinnut puolensa.

Oikeusvaltion kulmakiviä on, että viranomaiset vastaavat kansalaisten turvallisuudesta. Vain poliisilla on oikeus voimankäyttöön. Olemme heti vaarallisella tiellä, jos tästä periaatteesta tingitään. Jos poliisin resurssit eivät riitä, niitä on lisättävä, vaikka se vaatisi verotuksen kiristämistä.

Se on aina parempi vaihtoehto kuin epämääräisten joukkioiden omankädenoikeus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat