Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalijohtaja: Jos vaalitapaa muutetaan, eduskuntavaalitkin uudistettava – ”Aina löytyy niitä, jotka valittavat sopivan ehdokkaan puutteesta”

Politiikka
 
Juhani Niiranen / HS
Ennakkoäänestäjä viime huhtikuussa eduskuntavaaleissa.
Ennakkoäänestäjä viime huhtikuussa eduskuntavaaleissa. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Vanhanen ehdotti listavaalia ”maakuntavaaleihin”

 Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ehdotti marraskuussa Suomenmaa-lehdessä, että listavaali otettaisiin käyttöön tulevissa itsehallintoaluevaaleissa. Vanhanen kutsuu itsehallintovaaleja maakuntavaaleiksi.

 Itsehallintoalueuudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti pyysi vaalijohtaja Arto Jääskeläiseltä muistiota listavaalijärjestelmästä marras-joulukuun vaihteessa.

 Muistiota on käsitelty reformiministerityöryhmässä, joka ohjaa sote- ja itsehallintouudistusta. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) on ryhmän puheenjohtaja kuntien tehtävien karsinnassa sekä alue- ja keskushallinnon uudistuksessa.

 Reformiministerityöryhmä on pyytänyt, että eduskuntapuolueiden puoluesihteerit laativat keskustan puoluesihteerin Timo Laanisen johdolla oman kannanottonsa vaalijärjestelmän mahdollisesta uudistuksesta helmikuun puoliväliin mennessä.

 Mahdollinen vaalijärjestelmän muutos voitaisiin tehdä pelkällä vaalilain muutoksella.

Jos Suomen vaaleissa päätetään ottaa käyttöön niin sanottu suljettu listavaali, olisi se otettava käyttöön kaikissa vaaleissa. Tätä mieltä on vaalien ylin virkamies, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä. Hänen mukaansa vaaleissa ei voi olla käytössä erilaisia menetelmiä.

Jääskeläinen on laatinut eduskuntapuolueiden puoluesihteereille muistion tulevien itsehallintohallintoalueiden vaalijärjestelmästä. Hän on tarkastellut muistiossaan niin suljettua listavaalijärjestelmää kuin nykyistä järjestelmäämmekin, joka on eduskunta-, kunta- ja europarlamenttivaaleissa niin sanottu avoimen listan vaali.

Puoluesihteerit saivat muistion käyttöönsä torstaina. HS uutisoi aiemmin torstaina, että puoluesihteerit pohtivat vakavasti vaalijärjestelmän uusimista.

Jääskeläinen perustelee kantaansa sillä, että yksi suomalaisen vaalijärjestelmän vahvuuksia on, että vaalimenettelyt eri vaalityypeistä riippumatta ovat hyvin pitkälle samoja kaikissa vaaleissa. Näin äänestämisen menettelyt tulevat tutuiksi äänestäjille.

”Tämä osaltaan edistää vaalivarmuutta ja vaalien virheetöntä toimitusta. Se, että meillä olisi nykytilanteesta poiketen kolme avoimen listan vaalia, yksi suljetun listan vaali ja yksi puhdas henkilövaali, ei mielestäni edesauta sanottuja tavoitteita”, Jääskeläinen toteaa muistiossaan.

Henkilövaalilla hän viittaa presidentinvaaleihin, joissa on ihan oma järjestelmänsä.

Jääskeläinen tähdentää HS:lle, että hänen mielestään suljettua listavaalia ei voisi ottaa käyttöön vain yksissä vaaleissa eli esimerkiksi uusissa itsehallintoaluevaaleissa, kuten jotkut poliitikot ovat väläyttäneet.

”Näin voidaan toki tehdä, mutta se ei ole kyllä meidän vaalijärjestelmämme tunnettavuudelle, vaalivarmuudelle ja sujuvuudelle eduksi. Jos se otetaan yhdessä vaalissa käyttöön, kyllä se olisi otettava kaikissa neljässä vaalissa”, hän viittaa eduskunta-, kunta-, europarlamentti- ja itsehallintoaluevaaleihin.

Kunta- ja itsehallintoaluevaalit on tarkoitus pitää yhdessä keväästä 2021 lähtien. Jääskeläisen mielestä nämä vaalit pitää ehdottomasti toimittaa samalla järjestelmällä. Jääskeläinen pitää ”täysin kiellettynä”, että kuntavaaleissa äänestettäisiin ehdokasta ja itsehallintoaluevaaleissa vain listaa.

”En jaksa uskoa, että kukaan sellaista toivookaan.”

Jääskeläinen korostaa, että kyseessä on hänen oma mielipiteensä.

Oikeusministeriön marraskuun lopulla valmistuneessa aiemmassa muistiossa ehdotettiin, että itsehallintoalueen valtuuston vaalitapa olisi samanlainen kuin nykyäänkin kuntavaaleissa eli suhteellinen, avoin listavaali. Siinä äänestäjä äänestää yhtä ehdokasta.

Puolueissa on kuitenkin herännyt kiinnostus suljettua listavaalia kohtaan.

Suljetussa listavaalissa ei äänestetä yksittäistä ehdokasta, vaan ainoastaan puoluetta. Menetelmä on käytössä useissa EU-maissa. Ruotsissa, Tanskassa ja Itävallassa menetelmään on lisätty mahdollisuus äänestää myös jotakuta yksittäistä ehdokasta.

Suljetun listavaalin selkeänä hyötynä Jääskeläinen näkee sen, että ehdokkaiden ei tarvitsi kerätä itselleen vaalirahoitusta.

”Silloin puolue hoitaisi koko vaalirahoituksen.”

Vaalijohtaja pelkää kuitenkin mahdollista äänestysinnon laskua, jos Suomessa mennään suljettuun listavaaliin.

”Meillä on ollut 60 vuotta järjestelmä, jossa ensisijaisesti valitaan ehdokas. Jos nyt tulisi sellainen vaali, jossa äänestäjät eivät saisikaan valita ehdokasta, vaan ainoastaan puolueen, joka on pannut ehdokkaat tiettyyn järjestykseen, voi se aiheuttaa hylkimisreaktion.”

Toisaalta hän muistuttaa, että aina löytyy ihmisiä, jotka valittavat, ettei sopivaa ehdokasta ole.

”Tämmöisille äänestäjille saattaisi olla helpotus, ettei tarvitsisi nimetä ehdokasta vaan vain puolue. Tietysti jos ei ole tyytyväinen listajärjestykseen, puoluettakin voi olla hankala äänestää.”

Seuraavat vaalit ovat kuntavaalit, jotka järjestetään huhtikuussa 2017. Presidentinvaalit pidetään alkuvuonna 2018 ja eduskuntavaalit huhtikuussa 2019. Kunta- ja itsehallintovaalit saatetaan järjestää samanaikaisesti huhtikuussa 2021.

Muistio listavaaleista luettavissa tämän linkin takaa
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat