Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen torjuu idean listavaalista

HSTV:n Studio kulmapöydässä vieraillut Vehviläinen kannattaa ensimmäisten maakuntavaalien järjestämistä vuoden 2018 presidentinvaalien yhteydessä.

Politiikka
 
Koska ovat ensimmäiset itsehallintoaluevaalit, ministeri Vehviläinen?
Koska ovat ensimmäiset itsehallintoaluevaalit, ministeri Vehviläinen?
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk), joka huolehtii Suomen maakunnat mullistavasta aluehallintouudistuksesta. Siinä Suomeen rakennetaan 18 itsehallintoaluetta, ja niihin edustajat valitaan vaaleilla. Suomi saa siis myös uudet vaalit! Mutta koska ensimmäiset vaalit ovat?

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk) mielestä ensimmäiset itsehallintoalue- eli maakuntavaalit pitäisi pitää presidentinvaalien yhteydessä alkuvuonna 2018.

Vehviläinen sanoi HS:n Studio Kulmapöydän haastattelussa perjantaina, että ”olisi käytännöllistä ja hyvä juttu”, jos vaalit järjestettäisiin presidentinvaalien yhteydessä.

Näin vältettäisiin ylimääräiset vaalit vuoden 2017 lopulla ja saataisiin hyvä äänestysprosentti, hän perusteli.

Vaalijärjestelmän uudistusta pohditaan alkuvuonna eduskuntapuolueiden puoluesihteereiden työryhmässä.

Harkittavaksi on noussut taas niin sanottu suljettu listavaali, jossa äänestettäisiin puoluetta ja puolueen valmista ehdokaslistaa eikä yksittäistä ehdokasta kuten Suomessa nykyään tehdään.

Keskustastakin löytyy listavaalien kannattajia, mutta Vehviläinen kannattaa nykyistä järjestelmää eli henkilövaalia jatkossakin. Hän siis torjuu ajatuksen listavaalista.

Vehviläinen uskoo, että ihmisiä kiinnostaa oman alueen ja maakunnan kehittäminen niin paljon, että intoa äänestää maakuntavaaleissa myös riittää.

Vehviläisen mielestä ideaalitilanteessa ensimmäiset maakuntavaalit voisivat olla jo kevään 2017 kuntavaalien yhteydessä, mutta siihen mennessä uudistuspaketti ei ehdi valmistua.

Vuodesta 2021 lähtien maakuntavaalit on tarkoitus pitää yhdessä kuntavaalien kanssa.

Kuntavaaleissa äänestysprosentti on ollut 60 prosentin tietämillä. Se on Vehviläisen mielestä liian pieni äänestysprosentti.

”Kyllä meidän pitäisi tavoitella niin, että 70 prosenttia osallistuisi.”

Uusien itsehallintoalueiden pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa. Niille valitaan vaaleilla valtuustot.

Itsehallintoalueille siirtyy sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi paljon muitakin tehtäviä.

Useat poliitikot miettivät jo nyt, asettuvatko ehdolle uusiin maakuntavaaleihin. Vielä ei ole ratkaistu sitä, tuleeko Suomeen Ruotsin tapaan rajoituksia useisiin vaaleihin osallistumiselle. Päätös tehdään lähiviikkoina.

”Meidän täytyy ratkaista se, annetaanko täysi vapaa oikeus”, Vehviläinen sanoi.

Hän muistutti, että jokaisen olisi hyvä miettiä, mihin käyttää oman energiansa eikä otettaisi annettuna, että kaikkiin vaaleihin mennään mittaamaan kannatusta.

”Tuskin olen ehdolla”, hän pohti omaa maakuntavaaliehdokkuuttaan.

Kunta- ja uudistusministeri Vehviläinen on toiminut nyt välipäivinä pääministerin sijaisena, kun ”kolme ässää” eli pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ovat lomailleet. Myös monet muut hallituksen jäsenet ovat pitäneet lomiaan.

Vehviläinen on nyt johtanut kaksi valtioneuvoston istuntoa. Perjantaina hän meni vielä presidentin esittelyyn, jonka jälkeen hän palaa normaaliin pestiinsä.

”Olen sattumapääministerinä. Tämä tuli vähän yllätyksenä”, hän naureskeli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat