Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lännen Median kysely: Pakkolait johtavat palkkasotaan

Ay-johtajista 80 prosenttia olisi valmis vaatimaan palkankorotuksia, mikäli pakkolait tulevat voimaan.

Politiikka
 
Kari Pullinen
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta 2. päivä joulukuuta.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta 2. päivä joulukuuta. Kuva: Kari Pullinen

Hallituksella ja Suomella on edessä raskas syksy, jos hallituksen valmistelemat pakkolait tulevat voimaan.

Tähän voi tulokseen voi päätyä Lännen Media tiistaina julkaiseman työmarkkinakyselyn perusteella. Sen mukaan työmarkkinajohtajat uskovat, että pakkolait johtaisivat palkkasotaan, kun liitot ensi syksynä neuvottelevat työehdoista.

Korotuksia vaadittaisiin sen takia, että monilla aloilla pakkolait pidentäisivät työaikaa ja heikentäisivät esimerkiksi lomaltapaluukorvauksia. Pakkolailla hallitus haluaa parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä alentamalla työn yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla.

Jos pakkolait johtavat palkankorotuksiin vaikka lakkojen voimalla, pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen pakkolakihanke voi kääntyä itseään vastaan. Kustannuskilpailukyky ei paranisi.

Lännen Median uutisen mukaan ”SAK:n keskeisistä päättäjistä 99 prosenttia on valmis vaatimaan tuntuvia palkankorotuksia, mikäli ensi syksyn ja talven aikana työmarkkinoilla käydään liittokohtainen neuvottelukierros ja pakottavalla lainsäädännöllä on leikattu työntekijöiden lomia ja ansioita”.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n päättäjistä samaa mieltä on 84 prosenttia. Korkeasti koulutettujen Akavan ay-vaikuttajista 47 prosenttia vaatisi isoja palkankorotuksia. Opettajien OAJ:n hallituksen 12 jäsentä oli sitä mieltä, että opettajien ja lastentarhanopettajien pitäisi saada suuria korotuksia pakkolakien kompensaationa.

Kaikista vastaajista 80 prosenttia oli palkankorotusvaatimusten kannalla.

Lännen Median työmarkkinakyselyyn vastasi 207 ay-vaikuttajaa. Kysely oli lähetetty palkansaajien keskusjärjestöjen eli SAK:n, STTK:n ja Akavan hallituksien jäsenille ja keskeisten ammattiliittojen hallituksien jäsenille. Kustannuskilpailulakeja kutsutaan pakkolakipaketiksi, koska työmarkkinoiden osapuolet eivät voisi sopia paremmista työehdoista, vaikka molemmat osapuolet niin haluaisivat.

Vaikein asia ay-pomoille pakkolakipaketissa on ehdotus, että ensimmäisen sairauspäivä olisi palkaton ja sen jälkeen kahdeksalta sairauspäivältä maksettaisiin 80 prosenttia normaalista palkasta. Vain 7,8 prosenttia olisi valmis tähän heikennykseen. Noin 80 prosenttia vastaajista olisi valmis siihen, että vuonna 2017 palkkoja ei koroteta lainkaan työehtosopimuksilla.

Nollalinja kuului myös SAK:n työnantajille syksyllä antamaan tarjoukseen, mutta ehdotuksen pohjalta käydyt neuvottelut keskusjärjestöjen välillä päättyivät tuloksettomina joulukuussa sen jälkeen, kun kuljetusalaa edustava AKT irtautui yhteiskuntasopimuksesta. Työnantajat eivät olleet halukkaita neuvottelemaan keskitetystä ratkaisusta, jossa ei ole mukana lakkoherkkä kuljetusala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat