Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehn arvostelee eturivin oikeusoppineita: Tiedeyhteisön pitää kantaa sille kuuluva vastuu

Rehn kaipaa tiedeyhteisöltä vastuunkantoa suurten lakihankkeiden valmistelussa.

Politiikka
 
Helsingin Sanomat
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Olli Rehn
Olli Rehn Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Olli Rehn arvostelee Suomen eturivin oikeusoppineita siitä, että nämä eivät ole osallistuneet tärkeiden lakiuudistusten valmisteluun.

Hallitus ei saanut oikeusoppineilta lausuntoja niin sanottuun pakkolakipakettiin, jolla hallitus pyrkii parantamaan Suomen kilpailukykyä. Rehn sanoi perjantaina Asianajajapäivillä pitämässään puheessa panneensa ”hämmennyksen tuntein merkille”, että oikeusoppineet eivät käyttäneet heille varattua mahdollisuutta tulla kuulluksi.

”Merkittävien lainsäädäntöuudistusten oikeudellisten ongelmakohtien hahmottaminen ja ratkaiseminen edellyttää, että myös tiedeyhteisö on valmis kantamaan sille sivistysvaltiossa kuuluvan yhteiskunnallisen vastuun”, Rehn sanoi.

Lausuntoja tekemättä jättäneet professorit ovat vedonneet muun muassa kiireisiinsä. Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoi tiistaina Helsingin Sanomille, että professorin ensisijaiset tehtävät ovat tutkimus ja opetus, ja lausunnot ministeriöille ovat toissijaisia.

Hallitusta on risonut se, että oikeusoppineet vetoavat kiireisiinsä yhteistyön osalta, mutta ehtivät arvostella hallituksen suunnitelmia lehtien sivuilla.

Rehn ihmetteli perjantain puheessaan myös oikeusoppineiden tiukkaa perustuslain tulkintaa.

”Perustuslain oikeudet edellyttävät normien keskinäistä punnintaa ja niitä pitää soveltaa ajankohtaisessa kontekstissa, kunkin ajan haasteiden maisemaa vasten”, Rehn sanoi.

”Jos varsinkaan kansantalouden työllistämiskyvyn vaatimia uudistuksia ei kyetä toteuttamaan, ei hyvinvointivaltiomme perustaa kyetä pelastamaan. Millä ihmeen keinoilla silloin voidaan reaalimaailmassa turvata suomalaisille perustuslain mukaiset oikeudet?”

Oikaisu 15.1 kello 18.45: Tuomas Ojanen on Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori, ei hallinto-oikeuden professori kuten uutisessa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat