Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STTK:n Palola torjui Ykkösaamussa Orpon esityksen maahanmuuttajien palkkajoustoista: ”Halpatyömarkkinat eivät ole kenenkään etu”

Sekä STTK:n puheenjohtaja Antti Palola että ulkoministeri Timo Soini torjuvat Petteri Orpon ajatuksen maahanmuuttajien heikommista palkoista. Oppositiopuolue Sdp:n Antti Lindtmanin mukaan hallituksella näyttää olevan kaksi eri linjaa tärkeästä asiasta.

Politiikka
 
Heikki Saukkomaa ja Roni Rekomaa / Lehtikuva
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja sisäministeri Petteri Orpo.
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja sisäministeri Petteri Orpo. Kuva: Heikki Saukkomaa ja Roni Rekomaa / Lehtikuva

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola torjuu tiukasti ajatuksen maahanmuuttajille maksettavista muita heikommista palkoista.

Ylen Ykkösaamussa vierailleen Palolan mukaan se johtaisi ”toisen luokan” työmarkkinoiden syntyyn. ”Siitä on lähdettävä että samasta työstä maksetaan sama palkka”, korosti Palola.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi lauantain Helsingin Sanomissa, että maahanmuuttajien työllistämiseksi on otettava käyttöön poikkeuksellisiakin keinoja. Niitä voisivat olla esimerkiksi palkkajoustot. Orpo sanoi, että yritykset voivat olla haluttomia maksamaan kielitaidottomille yhtä paljon kuin muille.

Palola ei innostu Saksan ja Ruotsin kokemuksista maahanmuuttajien työmarkkinoista. Hänen mukaansa työstä on saatava ”säällinen” palkka. ”Kannattaisi hakea muita keinoja. Halpatyömarkkinoiden luominen ei olisi kenenkään etu.”

Palola ei ottanut suoraan kantaa kysymykseen ammattiyhdistysliikkeen vastuusta massatyöttömyyteen.

Ay-liikkeellä ei Palolan mukaan ole vippaskonsteja työllisyyden kohentamiseksi. ”Pyrimme siihen että työllistäminen helpottuu.”

Palola toivoi jälleen lauantaina, että osapuolet palaisivat mahdollisimman nopeasti neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta. Näin huolimatta siitä, että takana on neljä kaatunutta neuvotteluyritystä.

Hänen mukaansa nykyisestä pattitilanteesta päästään, jos kaikki tinkivät tavoitteistaan.

Tilannetta Palola kuvaa vanhalla lastenlaululla. ”Että aatsipoppaa, pojat keittää soppaa.”

Palolan mukaan hallituksen asettama viiden prosentin kilpailukykyloikka ei välttämättä toteudu. ”Kunhan päästäisiin edes johonkin.”

Tuomas Selänne
Jarkko Eloranta
Jarkko Eloranta

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) puheenjohtaja Jarkko Eloranta kritisoi lauantaina Orpon ehdotusta.

Elorannan mukaan on tärkeää, että maahanmuuttajat pääsevät nopeasti suomalaiseen yhteiskuntaan ja työmarkkinoille mukaan. Työehtosopimuksia ei kuitenkaan tulisi rikkoa:

”Tehdystä työstä kuuluu maksaa oikeudenmukainen palkka ja noudattaa muutoinkin työelämään liittyviä lakeja ja sopimuksia”, Eloranta sanoo JHL:n tiedotteen mukaan.

Eloranta painottaa, ettei Suomeen saisi muodostua toisen luokan työmarkkinoita, sillä se ei sopisi pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon.

Markus Jokela / HS
Timo Soini
Timo Soini

Orpon ulostulo sai kritiikkiä myös hallituksen sisältä: perussuomalaisten puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin mukaan työehtoja ei saa polkea.

”Tarvitsemme myös lisää paikallista sopimista, jotta kriisitilanteissa työpaikkoja voidaan nykyistä paremmin säilyttää”, Soini toteaa lauantaina lähettämässään tiedotteessa.

Katarina Sällylä / HS
Antti Lindtman
Antti Lindtman

Oppositiopuolue Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman taas toteaa omassa tiedotteessaan, että hallituspuolueet näyttävät olevan täysin eri linjoilla maahanmuuttajien kotouttamisesta.

”Ei ole vakuuttavaa, että hallituksen sisällä on työelämän keskeisistä periaatteista erimielisyyttä”, Lindtman sanoo.

Lindtman myös ihmettelee, miksi Soini on hallituksen kanssa ajanut suomalaisten palkka-alea, mutta on nyt kertonut suoraan vastustavansa maahanmuuttajien palkkojen leikkauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat