Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen HS:n mielipidesivuilla: Verovaroin on helppo lakkoilla

Viinasen mukaan lakkoilu on ”todellista hölmöläisten hommaa” varsinkin aikana, jolloin pitäisi huolehtia kilpailukyvyn palauttamisesta.

Politiikka
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Iiro Viinanen (kok) oli valtiovarainministerinä 1990-luvun alussa, jolloin Suomea koetteli kova lama.
Iiro Viinanen (kok) oli valtiovarainministerinä 1990-luvun alussa, jolloin Suomea koetteli kova lama. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen paheksuu Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n lakkoaikeita. AKT on ilmoittanut harkitsevansa poliittista lakkoa, jos hallitus vie suunnittelemansa pakkolait eduskunnan käsittelyyn.

Viinanen kirjoittaa HS:n tänään lauantaina julkaisemassa mielipidekirjoituksessa, että lakkoilu on ammattiyhdistysliikkeille helppoa, koska lakkoavustus on sovittu verottomaksi tuloksi.

Lisäksi hän toivoo, että joku kävisi läpi liitoille jäsenmaksuista kertyneen sijoitusomaisuuden määrän, sillä ”yli sadan miljoonan euron verotulojen menetykselle saattaisi löytyä tasa-arvoisempaakin käyttöä”.

Viinasen mukaan lakkoilu itsessään on ”todellista hölmöläisten hommaa” varsinkin aikana, jolloin pitäisi huolehtia kilpailukyvyn palauttamisesta.

Viinasen mielipidekirjoitus on kokonaisuudessaan tässä:

”Jälleen kerran ammattiyhdistysliike uhkaa pysäyttää maamme viennin ja monet elinkeinotoiminnot, ellei hallitus suostu sen vaatimuksiin.

Kovin tulee mieleen 1990-luvun samanlaiset tilanteet, jolloin SAK Lauri Ihalaisen johdolla esiintyi maltillisena sopijana ilmeisen tietoisena siitä, että SAK:ssa puheenjohtajan sanalla ei painoarvoa juuri ole, ei silloin eikä nyt. Aikanaan Metallin ja Paperiliiton puheenjohtajat Per-Erik Lundh ja Antero Mäki kävelivät mennen tullen SAK:n kannan yli, ja niin kävelee nyt AKT tehden SAK:n puheenjohtajasta jälleen pelkän marionetin.

Toisaalta, helppo on lakkoilla, sillä lakkoavustuskin on aikanaan tupopöydässä sovittu verovapaaksi tuloksi. Kuinkahan paljon kaikkea verovapaata tuloa ja niillä tehtyjä sijoituksia eri liitoilla onkaan? Siinä yhden vuoden jäsenmaksuista karttunut ylijäämä on pikkuraha verrattuna vuosien varrella säilöön pantuihin sijoituksiin. Olisivatpa kaikki edes kotimaassa.

Huomiotta ei tule myöskään jättää sitä, että ay-liike sinällään on niin sanottu yleishyödyllinen yhteisö, jolle veronmaksu on vieras käsite.

Kunpa joku penkoisi liittojen toimintakertomuksista vuosien varrella karttuneen sijoitusomaisuuden määrän. Arvelen äänen kellossa muuttuvan jäsenistössäkin, kun tosiasiat isketään pöytään. Jäsenmaksujen verovapaudesta aiheutuvalle yli sadan miljoonan euron verotulojen menetykselle saattaisi löytyä tasa-arvoisempaakin käyttöä.

Asian penkojaa tuskin löytyy: kun asia vaietaan kuoliaaksi, kukaan ei joudu leimatuksi. Ei, vaikka kyseessä on samanlaisia verovapauksia, verottomia tuloja, sijoituksia ulkomaille ja vaikka mitä sellaista, jota liitotkin ovat julkisuudessa paheksuneet äänekkäästi. Mutta kun on oma lehmä ojassa, silloin ollaan hiljaa.

Lakkoilu sinänsä on todellista hölmöläisten hommaa. Nyt kun tulisi huolehtia kilpailukyvyn palauttamisesta, meillä halutaan tuhota kaikki kasvun alutkin.

Ne, jotka lakkoilevat, ne sen myös nahoissaan tuntevat, tavalla tai toisella. Elintason laskun voi toteuttaa niin monella tavalla, mutta sen voisi myös olla toteuttamatta. Valinta on vapaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat