Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskuntaryhmien johtajat tyrmäävät tietoliikenteen massavalvonnan

HS selvitti, mitä mieltä eduskuntaryhmät ovat verkkovalvonnan ja tiedustelun pelisäännöistä.

Politiikka
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Antti Lindtman
Antti Lindtman Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Suurin osa eduskuntaryhmien puheenjohtajista on sitä mieltä, että Suomessa ei pidä sallia tietoliikenteen massavalvontaa edes kansallisen turvallisuuden nimissä.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat korostavat HS:n kyselyssä myös kansalaisten oikeutta tarkistaa omat tietonsa, jotka hankitaan uuden valmisteilla olevan tiedustelulainsäädännön perusteella.

Helsingin Sanomat kysyi kaikilta eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, mitä mieltä he ovat Sveitsissä käyttöön otetuista verkkovalvonnan ja tiedustelun pelisäännöistä. Sveitsi on noin viisi vuotta Suomea edellä lainsäädäntöhankkeessa, jonka perusteella viranomaiset voivat valvoa entistä tarkemmin kansalaisiaan ja heidän viestintäänsä.

Tietoliikenteen massavalvontaan suhtautuvat kielteisesti vihreiden, vasemmistoliiton, perussuomalaisten, sosiaalidemokraattien ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmät. Keskustan ja ruotsalaisten eduskuntaryhmät eivät vielä ottaneet asiaan kantaa.

Tietoliikenteen massavalvonta on ollut käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa. Myös Ruotsi seuloo kaikkea rajat ylittävää tietoliikennettä. Sen sijaan Sveitsin tiedustelupalvelu määrittelee ensin kohteen ja vasta sen jälkeen aloittaa kohdetta koskevan tiedustelun.

”Suomessa kannattaa ottaa vakavasti esimerkkiä maista, joissa laajasti kohdentamaton verkkovalvonta ei ole tuottanut onnistuneita tuloksia. Sveitsin mallin mukainen valvonta kohdentuu järkevämmin ja näyttäisi tuottavan toivottua tulosta”, Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman katsoo.

Kristillisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman katsoo, että kansalaisten oikeuksien kannalta on hyväksyttävämpää, että tietoa kerätään vain, kun siihen on perusteltu syy.

Vihreät ”suhtautuvat kriittisesti massavalvontaan”, ja vasemmistoliiton ryhmä katsoo, että Yhdysvaltain NSA:n kaltainen massavalvonta ei ole hyväksyttävää.

Vain kokoomuksen eduskuntaryhmä viittaa mahdollisuuteen, että massavalvonta voisi olla tarpeellista.

”Suomen tiedustelulainsäädännön valmistelussa tulee hakea soveltuva tasapaino laajemman kohdentamattoman valvonnan ja kohdennetumman valvonnan välille”, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä muotoilee.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat suhtautuvat myönteisesti myös Sveitsin mekanismiin, jossa jokainen saa lopulta tarkistaa itseään koskevat tiedustelupalvelun hankkimat tiedot.

Sveitsin tiedustelupalvelu NDB saa viivyttää vastausta korkeintaan kolme vuotta, minkä aikana NDB voi viedä operaationsa loppuun.

Suomen kansalainen saa tarkistaa itseään koskevat tiedot suojelupoliisin arkistosta 60 vuoden odottelun jälkeen – jos sattuu elämään niin vanhaksi.

”Tiedustelulainsäädännön uudistamisessa on selvää, että siihen tarvitaan Sveitsin esimerkin tapainen tiedustelupalvelun kontrolli. Jokaisen [kansalaisen] tulee saada vastaus kohtuullisessa ajassa”, Sdp:n Antti Lindtman linjaa.

Kristillisten Östmanin mielestä Sveitsissä käyttöön otettu enintään kolmen vuoden karenssiaika ”kuulostaa järkevältä”. Valvonnan lisääminen edellyttää, että myös kansalaisten mahdollisuuksia saada tietoa itsestään lisätään, hän katsoo.

Myös vihreät ja vasemmistoliitto pitävät kansalaisten tarkistusmahdollisuuden luomista perusteltuna. Kokoomuksen Outi Mäkelä kiinnittää huomiota tietojen säilytysaikaan.

”Valmistelussa tulee pyrkiä siihen, että kertyneitä tietoja ei säilytettäisi yhtään pidempään kuin tiedon säilyttäminen on perusteltua”, hän katsoo.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat korostivat myös sitä, että viranomaisille annettavat uudet oikeudet tietoliikenteen valvontaan edellyttävät nykyistä parempaa kontrollia.

Vihreiden mukaan Supon ja Puolustusvoimien tiedustelun valvonta on nykyisin hoidettu ”varsin lepsusti”. Jonkinlainen erillinen valvontaelin voisi olla tarpeen, vihreät katsovat.

Kokoomuksen mukaan lainvalmistelulla tulee luoda tiedustelulainsäädännön oikeudellinen ja parlamentaarinen valvontajärjestelmä.

Sdp katsoo, että olennaisinta on, miten valvonta järjestetään.

”Tiedustelupalvelun valvontaa pitää tehostaa jatkossa, ja toteuttaa se parlamentaarisesti”, Antti Lindtman linjaa.

Eduskuntaryhmät kaipaavat uusia pelisääntöjä myös itse tarkkailun käynnistämiseen. Yksimielisiä eduskuntaryhmien johtajat ovat siitä, että lopullisen päätöksen verkkovalvontaa ja muuta tiedustelua koskevasta lainsäädännöstä tekee eduskunta.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Peter Östman
Peter Östman
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Outi Mäkelä
Outi Mäkelä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat