Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STTK yhteiskuntasopimuksesta: ”Sopu on mahdollinen – pakkolakeja ei halua kukaan”

Toimihenkilöitä edustavan STTK:n puheenjohtajan mukaan kaikkien osapuolten on nyt joustettava.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (vas) ja STTK:n Antti Palola EK:n tiloissa Helsingissä tiistaina 19. tammikuuta 2016.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (vas) ja STTK:n Antti Palola EK:n tiloissa Helsingissä tiistaina 19. tammikuuta 2016. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK sanoo olevansa tyytyväinen Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ilmoitukseen, jonka mukaan liitto on valmis jatkamaan neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta.

EK ilmoitti tiistaina, että se on valmis ainakin selvittämään mahdollisuudet neuvottelujen jatkamiseksi. Neuvottelut katkesivat joulukuussa kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n irtauduttua niistä.

Yhteiskuntasopimuksella on tarkoitus parantaa Suomen kustannuskilpailukykyä. Jos sopimusta ei synny, hallitus aikoo ottaa käyttöön niin sanotut pakkolait. Laeilla muun muassa leikattaisiin lomarahoja ja pidennettäisiin työaikaa. Myös sairauspäivistä maksettavia korvauksia aiotaan pienentää.

”Pakkolakeja ei halua kukaan, ja neuvottelemalla on mahdollista löytää kaikkia osapuolia tyydyttävä kokonaisuus”, toteaa järjestön puheenjohtaja Antti Palola keskiviikkoisessa tiedotteessa.

Hänen mukaansa onnistuminen edellyttää sitä, että ”kaikki tulevat hieman vastaan”.

STTK:n hallituksen mukaan palkoista on mahdollista sopia yhteiskuntasopimuksen yhteydessä tai syksyn liittokierroksella.

”Mitään vaihtoehtoa ei kannattaisi sulkea tässä vaiheessa pois”, Palola toteaa.

Järjestön mielestä sopiminen ei kehity lakeja muuttamalla.

STTK arvioi, että vastaisuudessa liittokohtainen ja paikallinen sopiminen yleistyvät, kunhan neuvotteluprosessia saadaan parannettua nykyisestä. Järjestön mukaan paikallinen sopiminen ei vielä toimi tarpeeksi hyvin.

”Tarvitaan lisää johtamis- ja esimieskoulutusta, neuvottelukoulutusta sekä työ- ja virkaehtosopimusten hallintaa”, Palola sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat