Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vehviläinen vakuuttaa: Isot päätökset sotesta ja maakunnista valmistuvat huhtikuuhun mennessä

Monet asiat rahoituksesta ja tehtävien jaosta lähtien ovat kuitenkin vielä täysin levällään. Uusien itsehallintoalueiden toiminnan pitäisi alkaa vuoden 2019 alussa.

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen esitteli Tulevaisuuden kunta -hanketta Helsingissä keskiviikkona.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen esitteli Tulevaisuuden kunta -hanketta Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) vakuuttaa, että hallitus pystyy tekemään isot päätökset itsehallintoalueista eli maakunnista sekä sotesta huhtikuuhun mennessä.

”En spekuloi kuitenkaan millään muilla ajankohdilla. Meillä on tehty työohjelma sillä tavalla. Se tarkoittaa tottakai sitä, että päätöksiä on pakko tehdä tulevina viikkoina”, Vehviläinen sanoo.

Monet asiat rahoituksesta ja tehtävien jaosta lähtien ovat kuitenkin vielä täysin levällään. Esimerkiksi aluehallintovirastojen eli avien tehtäviä ei ole Vehviläisen mukaan millään tavoin vielä käsitelty. Uudellamaalla taas elää vahva toive siitä, että Uudenmaan maakunta jaettaisiin kahtia. Vehviläinen on torjunut idean.

Vehviläinen muistuttaa, että yksi tärkeä etappi on hallituksen kehysriihi on huhtikuun alussa.

”Olisi hyvä, että siihen mennessä olisi soten ja maakunta-asian osalta isot päätökset tehty.”

Uusien itsehallintoalueiden toiminnan pitäisi alkaa vuoden 2019 alussa. Niiden vastuulle pitäisi siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi paljon muitakin tehtäviä.

Vehviläinen selvitti uudistusten tilannetta keskiviikkona toimittajille valtionvarainministeriön (VM) järjestämän Tulevaisuuden kunta -seminaarin yhteydessä Finlandia-talossa.

Tulevaisuuden kunta -hankkeessa määritellään, millainen tulevaisuuden kunta voisi olla viidentoista vuoden kuluttua.

VM asetti joulukuussa parlamentaarisen työryhmän ja asiantuntijaryhmän valmistelemaan hanketta.

Parlamentaarisen ryhmän puheenjohtajana on Vehviläinen ja varapuheenjohtajina kansanedustajat Toimi Kankaanniemi (ps) ja Mari-Leena Talvitie (kok).

Parlamentaarinen työryhmä keskittyy pohtimaan erityisesti sitä, mikä on tulevaisuuden kunnan rooli ja mitkä ovat kunnan tehtävät erityisesti suhteessa nyt perusteilla oleviin uusiin itsehallintoalueisiin.

Tarkoitus on, että selvitys kunnan roolista tulevaisuudessa valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Mahdolliset lainsäädännön muutokset valmisteltaisiin ensi vuoden aikana.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen pois kuntien vastuulta muuttaa kuntien roolia täydellisesti. Vehviläisen mukaan parlamentaarisessa ryhmässä pohditaan sitä, mikä on maakunnan ja kuntien rajapinta.

Hän muistuttaa, että kunnille jää edelleen paljon tehtäviä, esimerkiksi koulutukseen, varhaiskasvatukseen, kaavoitukseen ja kehittämiseen liittyvät tehtävät.

Tehtävien jakoa mietitään nyt kuumeisesti niin ministeriöissä kuin pian hallituksessakin. Ensi tiistaina selvityshenkilö Lauri Tarasti antaa Vehviläiselle oman ehdotuksensa tehtävien järjestelyistä.

Vehviläisen mukaan hän ei vielä tiedä, mitä Tarasti aikoo esittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat