Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Tuomas Forsberg: Venäjä testaa itärajan turvapaikanhakijoilla suomalaispoliitikkoja

Kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg arvioi, että Venäjä testaa itärajansa turvapaikanhakijoilla erityisesti perussuomalaisia ja ulkoministeri Timo Soinia

Politiikka
 
Rio Gandara / HS
Turvapaikanhakijaryhmä saapui Sallan raja-asemalle viime viikolla.
Turvapaikanhakijaryhmä saapui Sallan raja-asemalle viime viikolla. Kuva: Rio Gandara / HS

Venäjä testaa itärajallaan suomalaispoliitikkoja ja erityisesti perussuomalaisten ulkoministeri Timo Soinia, arvioi Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg.

Suomen ja Venäjän suhteiden jännitteisyydestä ei turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä itärajalla Forsbergin mukaan välttämättä kerro.

”Venäjä voisi halutessaan kyllä kontrolloida pohjoisten raja-asemien turvapaikanhakijoita. Määräthän ovat nyt vain satoja, eivätkä tuhansia. Venäjä haluaa toimillaan testata suomalaispäättäjiä ja erityisesti perussuomalaisia”, Forsberg arvioi.

”Venäjä haluaa toimillaan muistuttaa, että aiemmin se on hoitanut rajaa moitteettomasti, ja että kaikenlaisia riskejä on, jos välit eivät ole kunnossa. Tässä mielessä viesti on suunnattu erityisesti Soinille ja perussuomalaisille”, Forsberg toteaa.

Soini sanoi perjantaina Lapissa, että turvapaikanhakijoiden laiton maahantulo itärajalla täytyy saada loppumaan.

Soini myös väläytti, että itäraja voidaan sulkea turvapaikanhakijoiden virran patoamiseksi, jos yhteisymmärrystä asiasta ei Venäjän kanssa löydy.

”Kyllä tämä sen sortin tilanne on, ettei tämä voi jatkua tai paheta. Sitten on kovempien keinojen aika, jos neuvotteluteitse ei päästä eteenpäin”, Soini sanoi Ylen haastattelussa.

Forsberg huomauttaa, että Soinin ärähdys on toistaiseksi vain suusanallisen varoitus.

”Tosin, Sallan asema on jo ollut välillä muutamia tunteja kiinni turvapaikanhakijoiden käsittelyn vuoksi. Ehkä on mietitty, että se voi sitten olla vaikka vähän pidemmänkin aikaa kiinni, jos tilanne ei normalisoidu.”

”Toisaalta, vaikka Suomi sulkisikin kaksi raja-asemaa Lapissa väliaikaisesti, päätöksen merkitys useimpien suomalaisten elämään olisi hyvin vähäinen. Koko itärajan sulkemisella olisi tietysti hyvin laajat vaikutukset myös talouteen.”

Forsberg arvioi, että Soini puhui Lapissa osittain myös omille kannattajajoukoilleen.

Turvapaikan hakijoiden määrä Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemilla on vilkastunut rajusti alkuvuonna. Venäjän puolelta Suomeen on tullut runsaat sata ihmistä viikossa.

Rio Gandara / HS
Turvapaikanhakijat tulevat Sallan raja-aseman kautta Venäjältä Suomeen romuautoilla, jotka jäävät sitten rajalle.
Turvapaikanhakijat tulevat Sallan raja-aseman kautta Venäjältä Suomeen romuautoilla, jotka jäävät sitten rajalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat