Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys tyrmää yt-lain – laki luo yrityksiin koreografioita ilman sisältöä

Selvityksen mukaan pienissä yrityksissä yt-laki voi pelottaa jopa niin, että henkilöstöä ei palkata.

Politiikka
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Sitran vanhempi neuvonantaja Mikko Mäenpää ja Ahtela Consulting Groupin varatuomari Jukka Ahtela julkaisivat selvityksensä Sitran tilaisuudessa Helsingissä maanantaina.
Sitran vanhempi neuvonantaja Mikko Mäenpää ja Ahtela Consulting Groupin varatuomari Jukka Ahtela julkaisivat selvityksensä Sitran tilaisuudessa Helsingissä maanantaina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sekä palkansaajat että työnantajat suhtautuvat kriittisesti nykyiseen yhteistoimintalakiin, ilmenee Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran selvityksestä. Selvityksen mukaan yt-laki tulisi miettiä uusiksi, jotta se palvelisi aidosti yhteistyötä työpaikoilla.

Nykyisin laki tunnetaan lähinnä irtisanomislakina, vaikka sen tarkoitus on pikemmin estää, etteivät yritykset joudu vaikeuksiin.

Laki koetaan monimutkaiseksi ja byrokraattiseksi ja se painottaa muotoseikkoja sisällön kustannuksella, sanotaan Sitran maanantaina julkaisemassa tiedotteessa. Selvityksen mukaan pienissä yrityksissä laki voi pelottaa jopa niin, että henkilöstömäärä pidetään tasolla, jolla yt-lakia ei tarvitse soveltaa.

Laki ei ole varatuomari Jukka Ahtelan tekemän selvityksen mukaan lisännyt työpaikoilla vuorovaikutusta ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia, mitkä olivat lain alkuperäisiä tavoitteita. Sitran kyselyn mukaan sekä työnantajien että palkansaajien mielestä lain tavoitteet ovat hyviä, mutta ne eivät toteudu.

Ahtelan selvityksen nimi on Diskuteerausta Impivaarassa – selvitys yhteistoiminnan tilasta ja kehittämistarpeista työpaikoilla. Tutustu selvitykseen tästä linkistä. Ahtela on työskennellyt pitkään elinkeinoelämä edunvalvojana muun muassa Brysselissä.

”Yleisesti koetaan, että yt-laki määrittää puitteet koreografialle ilman sisältöä. Yhteistoiminta työpaikoilla tulisi voida hoitaa osana normaalia toimintaa ja ilman ylimääräisiä rakenteita”, Ahtela sanoo Sitran tiedotteessa.

Selvityksen mukaan lain tulisi soveltua kaikenkokoisille työpaikoille, korostaa työn itsenäisyyttä ja inhimillisen pääoman merkitystä sekä ottaa huomioon työntekijöiden korkea osaamistaso ja uuden teknologian mahdollisuudet. Lakia on uudistettu usein, viimeksi 2007.

”Nykyinen yt-laki lähtee siitä, että muutos on poikkeus, jota varten laissa on määritelty erilaiset menettelytavat. Uuden lain tulisi tunnustaa, että muutos on pääsääntö ja staattinen tilanne on huolestuttava poikkeus”, Ahtela sanoo. Hänen mukaansa irtisanomistilanteiden menettelytavat pitäisi uudistaa, mutta työsopimuslaissa.

Ahtela haluaa, että Suomeen luodaan lait, jotka tarjoaisivat ”hyvään maan tapaan” perustuvat tavoitteet. Näiden pohjalta työpaikat etsivät itselleen parhaiten soveltuvat käytännöt.

”Lain henki kannustaisi tältä osin paikalliseen sopimiseen. Jos yhteistä näkemystä ei löydy, vähimmäissäännöt löytyisivät laista. Tärkeintä olisi tarjota jokaiselle työpaikalle mahdollisuus omannäköiseen ja hyödylliseksi koettuun yhteistoimintaan ilman turhia kiemuroita ja koukeroita”, Ahtela sanoo.

Sitra julkaisi maanantaina myös toisen selvityksen tai pikemmin keskustelunavauksen, jonka oli tehnyt entinen STTK:n puheenjohtaja ja nykyinen Sitran vanhempi neuvonantaja Mikko Mäenpää. Mäenpään mukaan paikallinen sopiminen tulee olemaan avainasemassa, kun yrityksissä etsitään kilpailukykyä. Lue tästä Mäenpään raportti.

Mäenpään mielestä jokaisen yrityksen pitäisi tehdä digitalisaatiostrategia, jonka rakentamisen tulisi olla työnantajien ja työntekijöiden yhteinen projekti ja intressi. ”Luottamus on tässäkin avainsana”, Mäenpää sanoo Sitran tiedotteessa.

Mäenpään mukaan digitaalisaation laaja hyödyntäminen ei onnistu ilman paikallisen sopimisen kehittämistä. ”Paikallisen sopimisen tavoitteena tulee olla yritysten menestyminen uudessa teknologiaympäristössä. Nyt keskustelu on harmillisesti jumiutunut palkkaleikkauksiin. Kustannuskilpailukyky on tärkeä tavoite, mutta uudistuminen on vielä tärkeämpi”, Mäenpää sanoo.

Hänen mukaansa uudistukset tulee tehdä ensisijaisesti sopimisen, ei lainsäädännön kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat