Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ja Norja rauhoittelevat pakolaiskiistaa Venäjän kanssa – Soinin mukaan ”tilanne on nyt hyvin herkkä”

Politiikka
 
Pernille Ingebrigtsen / Arctic Frontiers 2016
Ulkoministeri Timo Soini osallistui maanantaina Tromssassa Pohjois-Norjassa konferenssiin, jonka varsinaisena aiheena oli yhteistyö arktisilla alueilla.
Ulkoministeri Timo Soini osallistui maanantaina Tromssassa Pohjois-Norjassa konferenssiin, jonka varsinaisena aiheena oli yhteistyö arktisilla alueilla. Kuva: Pernille Ingebrigtsen / Arctic Frontiers 2016

Tromssa. En halua spekuloida, sanoo Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps).

Haluamme jatkaa rakentavaa dialogia, sanoo Norjan ulkoministeri Børge Brende.

Suomen ja Norjan hallitukset kommentoivat äärimmäisen varovaisesti Venäjän vastaisella rajalla syntynyttä kiistaa turvapaikanhakijoista samalla, kun molemmat maat valmistautuvat neuvotelemaan ratkaisuista Venäjän kanssa lähipäivinä.

Soini ja Brende keskustelivat yhteisestä pakolaisongelmasta maanantaina Tromssassa Pohjois-Norjassa järjestetyssä konferenssissa, jonka varsinaisena aiheena oli yhteistyö arktisilla alueilla.

Soini sanoi viikonvaihteessa, että jopa rajan sulkeminen on mahdollista. Tromssassa hän kuitenkin sanoi, ettei se ole nyt ajankohtaista. Kumpikaan ministeri ei halunnut arvioida lainkaan Venäjän mahdollisia poliittisia motiiveja.

Venäjältä viranomaisten ilmeisellä myötävaikutuksella rajan yli tulevat turvapaikanhakijat ovat ongelma nimenomaan Norjalle ja Suomelle. Muihin Venäjän rajanaapureihin ei ole tullut rajan yli samalla tavalla turvapaikanhakijoita.

Tromssassa tuli kuitenkin selväksi, että Norja ja Suomi eivät ainakaan tähän mennessä ole erityisemmin keskenään koordinoineet Venäjän kansa käymiään keskusteluja kiistasta.

”Puhumme keskenämme. Meillä on dialogi Venäjän kanssa. Tiedämme, että myös Suomella on”, Brende vastasi HS:n kysymyksen yhteistyöstä.

Brende kertoi puhuneensa Venäjän kautta tulevista turvapaikanhakijoista myös presidentti Sauli Niinistön kanssa muutama päivä sitten Davosin talousfoorumissa.

”Suomi ja Norja pitävät kestämättömänä tilannetta, jossa tulijat hakevat turvapaikkaa ilman perusteita”, sanoi Brende.

”Tilanne on nyt hyvin herkkä”, sanoi Soini saavuttuaan Tromssaan. Hän korosti, että Suomen ja Venäjän sisä- ja pääministerit keskustelevat rajan kriisistä tällä viikolla.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) tapaa venäläisen virkaveljensä Vladimir Kolokoltsevin Suomessa tiistaina. Sitä ennen maanantaina Orpo osallistuu EU:n sisäministerien kokoukseen Hollannin Amsterdamissa, jossa hän niin ikään nostaa esiin Suomen kohtaamat ongelmat Venäjän-rajalla.

Perjantaina taas pääministerit Juha Sipilä ja Dmitri Medvedev keskustelevat Pietarissa.

Norjalla ja Suomella on meneillään kiistassa eri vaiheet. Norja yrittää palauttaa turvapaikanhakijoita Venäjälle, joka ilmoitti perjantaina, ettei se toistaiseksi suostu ottamaan heitä takaisin.

Norjaan tuli Venäjältä viime vuoden puolella yhteensä yli 5 400 turvapaikanhakijaa, joista joitakin satoja halutaan palauttaa nopeasti. Brenden mukaan pakolaisvirta katkaistiin neuvotteluilla.

Suomi vuorostaan yrittää yhä katkaista turvapaikanhakijoiden tulon rajan yli. Pohjois-Suomen raja-asemien kautta Suomeen on tullut noin tuhat turvapaikanhakijaa.

Soini sanoi, että pakolaiskriisiin tarvitaan Euroopan laajuinen kestävä ratkaisu.

”Suomi on EU:n ulkoraja samalla tavalla kuin Kreikka”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat