Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb: Edessä on todennäköisesti lisäleikkauksia

Hallitus päättää mahdollisista uusista leikkauksista huhtikuussa. Stubb ei täysin tyrmää ajatusta arvonlisäverojen korotuksista.

Politiikka
 
Juhani Niiranen / HS
Alexander Stubb.
Alexander Stubb. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoo, että hallituksella on todennäköisesti keväällä edessä lisäleikkauksia.

”Kokoluokkaa on vaikea arvioida, mutta olemme sanoneet, että jos emme pääse neljän miljardin euron sopeutuksiin vuoteen 2019 mennessä, silloin edessä on lisäsopeutuksia”, Stubb sanoi tiistaina. Hän sanoi, että mahdolliset leikkaukset selviävät viimeistään huhtikuun alussa hallituksen kehysriihessä. ”Silloin katsotaan koko talouden kuva ja mitä on saatu aikaiseksi, ja katsotaan tarvitaanko lisätoimia.”

Stubb sanoi, että hallitus keventää joka tapauskessa verotusta, jos yhteiskuntasopimuksessa ja paikallisen sopimisen lisäämisessä onnistutaan. ”Jos rakenteelliset uudistukset eivät onnistu, meidän pitää tehdä lisäsopeutuksia.”

Stubb sanoi, ettei hallitus sulje pois mitään keinoja, kun se etsii keinoja Suomen taloustilanteen parantamiseksi, ei myöskään täysin tähän mennessä hallituksen hylkimiä arvonlisäverojen korotuksia. Stubb ei myöskään lämmennyt arvonlisäverojen korotuksille.

Stubb puhui tilaisuudessa, jossa hän vastasi taloustieteen professoreista koostuneen talouspolitiikan arviointineuvoston kritiikkiin neuvoston talouspolitiikkaraportin julkaisutilaisuudessa tiistaina Helsingissä. Professorit kritisoivat varsin vahvasti Juha Sipilän (kesk) hallituksen talouspolitiikkaa ja sen koulutusleikkauksia.

Neuvosto ihmettelee, miksi hallitus ei esimerkiksi käytä talouspolitiikassa kovinkaan paljon verotusta apuna. Erityisesti neuvosto ihmettelee hallituksen toimia, joilla se pyrkii parantamaan yritysten kilpailukykyä eli niin sanottuja pakkolakeja. Neuvosto kutsuu hallituksen kustannuskilpailukykytoimia ”riskialttiiksi”.

”Emme tietenkään sulje pois mitään keinoja, mutta sopeutusten pitää olla johdonmukaisia ja veropolitiikan johdonmukaista”, Stubb sanoo.

Stubb kertoo olevansa työryhmän kanssa eri mieltä veropolitiikasta, mutta myöntää, että hallituksen verolinjaukset ovat nimenomaan poliittisia valintoja. ”Poliittisena toimijana olen eri mieltä neuvoston kanssa”, Stubb sanoi.

Stubb sanoo, ettei hallitus halunnut toimia kuten edellinen hallitus, joka teki päätöksen, että puolet sopeutuksista hoidetaan verotuksella ja puolet leikkauksilla. ”Me olemme tehneet selkeän arvovalinnan. Panostamme menoleikkauksiin, emme verokorotuksiin. Se on viesti yrittäjille, yrityksille ja työntekijöille. Tästä viestistä kiinnipitäminen on tärkeää, koska talous on myös psykologiaa”, Stubb vastasi professoreille.

Stubb sanoi uskovansa, että seuraavat kuusi kuukautta ovat Suomen taloudessa ratkaisevia. Hän sanoi, että Suomi voi lähteä nousuunm jos nyt saadaan aikaiseksi päätökset muun muassa yhteiskuntasopimuksesta, paikallisesta sopimuksesta ja sotesta.

Stubb myös kehui neuvoston raporttia.

”Kiitos, hyvä lukukokemus”, Stubb sanoi ja osoitti sanansa neuvoston puheenjohtajalle, professori Roope Uusitalolle. Stubbin mielestä ryhmä oli samaa mieltä mieltä talouden isosta kuvasta ja siitä, ettei taloudelliseen elvytykseen ole varaa.

Stubb sanoi, ettei kriisitietoisuuden lisäämistä enää tarvita, vaan jokseenkin kaikki ovat samaa mieltä Suomen tilanteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat