Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSTV:n suuri talous­politiikkakeskustelu käynnissä nyt: Mitä Suomen pitäisi tehdä?

Politiikka
 
Helsingin Sanomat
HSTV live1
HSTV live1
Katso HSTV:n suora lähetys

Tänään HSTV:n suuressa talouspoliittisessa keskustelussa puidaan Juha Sipilän (kesk) hallituksen talouspolitiikan järkevyyttä – sekä ennen kaikkea sitä, mitä olisi järkevämpi tehdä.

Keskustelu alkaa kello 17 ja jatkuu niin pitkään, että asioista saadaan selko.

Studiossa ovat hallituksen edustajina kansanedustajat Mika Lintilä (kesk) ja Juhana Vartiainen (kok). Oppositiosta paikalla ovat Pia Viitanen (sd) ja Li Andersson (vas).

Illan keskustelun pohjana on tiistaina julkistettu talouspolitiikan arviointineuvoston raportti, jossa käsitellään hallituksen sopeutus- ja veropolitiikkaa, finanssipolitiikan sääntöjä sekä kustannuskilpailukyvyn parantamiseen tähtääviä toimia.

Studiossa on paikalla myös arviointiryhmän puheenjohtaja, professori Roope Uusitalo.

Raportin mukaan finanssipolitiikan kiristys heikentää talouskasvua, mutta on välttämätöntä, sillä julkiset menot ja tulot eivät ole tasapainossa pitkällä aikavälillä. Arviointineuvosto pitääkin hallituksen sopeutustoimien mitoitusta ja aikataulua perusteltuna.

Ongelmallista raportin mukaan on kuitenkin se, että sopeutustoimissa keskitytään liiaksi menoleikkauksiin ja veronkorotukset on suljettu pois keinovalikoimasta. Hallitus linjasi ohjelmassaan, että veroaste ei nouse tämän vaalikauden aikana. Tämä valinta vaikuttaa neuvoston mukaan talouskasvuun haitallisesti.

Arviointineuvosto pitää myös hallituksen pyrkimystä suomalaisyritysten kilpailukyvyn parantamiseksi hyvänä. Hallitus pyrkii tähän niin sanotuilla pakkolaeilla eli alentalla muun muassa työnantajamaksuja sekä pienentämällä lomarahoja ja sairaspäiväkorvauksia ja pidentämällä työaikaa.

Vaikka tavoite on neuvoston mukaan hyvä, se pitää hallituksen laskelmia kilpailukykypaketin työllisyysvaikutuksista liian optimistisina.

Erityisen ongelmallisina arviointineuvosto pitää laskelmien oletuksia, joiden mukaan palkkataso ei reagoi työehtojen muutoksiin sekä oletuksia palkkakustannusten työllisyysvaikutuksen suuruudesta. Myös kilpailukykypaketin rahoitus julkisen sektorin säästöjen avulla on epävarmalla pohjalla.

Talouspolitiikan arviointineuvosto perustettiin vuonna 2014. Sen tehtävä on arvioida riippumattomasti talouspolitiikan tavoitteita ja keinoja. Neuvosto julkaisee vuosittain arvion harjoitetusta talouspolitiikasta.

Sen jäsenet on koottu on koottu yliopistojen taloustieteen laitosten ja Suomen Akatemian ehdotusten perusteella.

Illan keskustelun vetävät HS:n toimittajat Paavo Teittinen ja Marko Junkkari.

Keskusteluun voi lähettää kysymyksiä sähköpostilla osoitteeseen marko.junkkari@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat