Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntien tehtävien karsiminen epäonnistumassa – vasta yli 400 miljoonaa kasassa

Politiikka
 
Pirjo Latva-Mantila
Pelastuslaitosten hallinto on yksi kohde, josta hallitus yrittää saada säästöjä kunnille.
Pelastuslaitosten hallinto on yksi kohde, josta hallitus yrittää saada säästöjä kunnille. Kuva: Pirjo Latva-Mantila

Hallitus ei ole saamassa kasaan miljardin euron säästöjä kuntien tehtäviä karsimalla. HS:n lähteiden mukaan tavoitteessa ollaan epäonnistumassa.

”Miljardiin ei päästä, jos ei nyt keksitä jotain uutta”, yksi lähde toteaa.

Toisen lähteen mukaan tavoitteeseen pääseminen vaatisi luovuutta.

Hallitus on etsinyt karsittavaa eri alueilta, mutta on HS:n tietojen mukaan saanut kasaan ainoastaan runsaat 400 miljoonaa euroa.

Summasta vähän vajaa puolet on varsinaisia tehtävien karsimia, runsas puolet muuta joustavoittamista ja normien höllentämisiä.

Joustavoittamisen puolelle lasketaan muun muassa pelastuslaitosten rakenneuudistus eli säästöjä aiotaan saada pelastustoimen hallinnoista. Tehtäviä puolestaan ollaan karsimassa suurimmista menoeristä eli esimerkiksi vanhustenhuollosta ja vammaispuolelta.

Kuntien tehtävien karsimisesta vastaa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk). Vehviläinen ei kommentoinut asiaa HS:lle.

Hallitus sopi viime keväänä hallitusneuvotteluissaan osana julkisen talouden tasapainottamista, että se vähentää kuntien tehtäviä ja velvoitteita yhdellä miljardilla eurolla.

Alkuperäisen aikataulun mukaan ministeriöiden piti löytää poistettavat tehtävät ja velvoitteet ”kokonaisuudessaan” vuoden 2015 loppuun mennessä. Nyt summasta kuitenkin puuttuu yli puolet.

Hallitus sopi kuitenkin keväällä myös perälaudasta siltä varalta, ettei karsittavaa löydy tarpeeksi.

Hallitusohjelman mukaan ”tarvittaessa esitykset kuntien menojen vähentämiseksi kootaan viimeisen 15 vuoden aikana voimaan tulleiden säädösten joukosta”.

Uusimpien säädösten joukossa on paljon vanhusten ja lasten hoitoon liittyviä asioita sekä esimerkiksi aikuisten hammashuolto.

Vesa Moilanen
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat