Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntaneuvottelut alkoivat jälleen Helsingin Etelärannassa

Kyseessä on viides kerta, kun työmarkkinajärjestöt yrittävät löytää keinoja, joilla yritysten kustannuskilpailukyky paranisi ja työpaikkoja syntyisi lisää.

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Työmarkkinakeskusjärjestöt kokoontuivat aloittamaan yhteiskuntasopimusneuvottelut Helsingissä torstaina Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tiloissa.
Työmarkkinakeskusjärjestöt kokoontuivat aloittamaan yhteiskuntasopimusneuvottelut Helsingissä torstaina Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tiloissa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Työmarkkinajärjestöjen väliset neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta alkoivat jälleen torstaina kello 15 Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tiloissa Helsingin Etelärannassa.

Kyseessä on viides kerta, kun järjestöt yrittävät löytää hallituksen vaatimia keinoja parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä ja työllisyyttä ja näin myös julkisen talouden tilaa. Edellisen kerran neuvottelut katkesivat joulukuun alussa, kun EK lopetti neuvottelut, koska kuljetusalaa edustava AKT jättäytyi neuvotteluista.

EK ilmoitti viime viikolla olevansa valmis neuvottelemaan, mutta vain keinoista, joilla korvataan hallituksen niin sanotut pakkolait ja palkkamallista, jossa vientialat määrittelevät palkkakaton. Joulukuussa neuvoteltiin vielä myös vuoden 2017 palkoista.

”Pannaan kone taas liikkeelle, jotta ratkaisuja syntyisi. Neuvotteluista tulee suhteellisen tiiviit. Ensin kukin tuo pöytään omat rajauksensa. Uskon, että marras-joulukuussa käytyjen neuvottelujen pohjista on näissä neuvotteluissa hyötyä”, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi ennen neuvotteluja.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on toiveikas. Hän sanoo, että kaikilla osapuolilla on sama päämäärä: korvata pakkolait. ”Jos nyt saataisiin ratkaisu, se loisi kaivattua positiivista ilmapiiriä myös muille ratkaisuille, kuten paikalliselle sopimiselle ja palkkaneuvotteluille”, Häkämies sanoo.

”Olen tyytyväinen ja toiveikas, kun neuvottelu alkavat uudelleen. STTK:n kannalta olennaisinta on löytää toimenpiteet, jotka korvaavat pakkolait”, sanoo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo, että kuntapuoli haluaa ennen kaikkea tasapuolisen sopimuksen. ”Tilanne ei ole ainakaan helpottunut joulukuusta”, Jalonen sanoo. Hän viittaa muun muassa siihen, että joukosta on hävinnyt yksi ratkaisun avain eli palkat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat