Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistoleikkausten myötä virisi keskustelu myös suomalais­opiskelijoiden lukukausi­maksusta

Politiikka
 
Juhana Vartiainen: Lukukausimaksuja pitäisi avoimin mielin harkita
Juhana Vartiainen: Lukukausimaksuja pitäisi avoimin mielin harkita
HSTV:n talouspoliittisessa keskustelussa pohdittiin lukukausimaksujen perimistä myös suomalaisilta yliopisto-opiskelijoilta. Oppositio tyrmää ajatuksen, eikä hallituskaan ole asiaa esittämässä.

HSTV:n keskiviikkoiltana pidetyssä Suuressa talouspoliittisessa keskustelussa nousi esille myös ajatus lukukausimaksuista suomalaisille korkeakouluopiskelijoille. Kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen mukaan asiaa olisi syytä ”avoimin mielin pohtia”.

Keskustelu jatkui torstaina lyhytviestipalvelu Twitterissä. Helsingin Yliopiston mikrotalousteorian professori Hannu Vartiainen kysyi, olisiko syytä aloittaa keskustelu yliopistojen lukukausimaksuista. Hänen mukaansa Helsingin Yliopiston irtisanomiset voitaisiin välttää 2 000 euron maksulla.

Juhana Vartiainen vastasi Vartiaiselle Twitterissä, että ”pienempikin maksu helpottaisi olennaisesti”.

Helsingin Yliopisto kertoi keskiviikkona irtisanovansa 570 työntekijää. Kaikkiaan se aikoo vähentää väkeä 980 hengellä vuoden 2017 loppuun mennessä.

Keskiviikon HSTV:n talouspoliittisessa keskustelussa aihe nousi esille, kun puhuttiin hallituksen tekemistä koulutusleikkauksista. Keskustelun pohjana oli talouspolitiikan arviointineuvoston raportti, jossa kritisoitiin koulutusleikkauksia.

”Koulutuksen laatuun ja tutkimukseen sekä julkiseen infrastruktuuriin kohdistuvat menojen vähennykset vaikuttavat negatiivisesti tuottavuuteen ja tulevaan talouskasvuun. Tällaisia leikkauksia pitäisikin siksi välttää”, raportissa todettiin.

Arviointineuvoston puheenjohtaja, Jyväskylän yliopiston koulutuksen taloustieteen professori Roope Uusitalo valitteli keskustelussa leikkauksien olevan ”kylmää kyytiä yliopistoille”.

”Tässä on kuitenkin loistava tilaisuus heittää bensaa liekkeihin. Jos valtiolla ei ole rahaa, niin Englannissa vastaavassa tilanteessa päätettiin, että rahoittakoon koulutusta ne, jotka siitä myös hyötyvät – eli opiskelijat”, Uusitalo sanoi.

”Helsingin yliopistossa on 35 000 opiskelijaa. Jos olisi edes maltilliset lukukausimaksut, niin se olisi ainakin osaratkaisu tähän”, Uusitalo sanoi.

”En siis ehdota lukukausimaksuja, mutta se on yksi teema josta pitää keskustella”, Uusitalo sanoi.

Kokoomuksen Juhana Vartiainen oli samoilla linjoilla. ”Lukukausimaksuja pitäisi avoimin mielin ajatella”, hän sanoi.

Vartiaisen mukaan tulevaisuudessa korkeakoulujen ja tutkimusmaailman kansainvälinen liikkuvuus vain lisääntyy. ”Ne yliopistot, jotka toimivat parhaiten tutkimusympäristöinä, niin sinne pitää saada väkeä eri puolilta maailmaa. Korkeakoulutus voisi olla vientiala, joten kaupallisempaa toimintaa tässä suhteessa kannattaa ajatella”, Vartiainen sanoi.

Hän perusteli maksujen pohtimista myös sillä, että ”korkeakoulutuksen saavat eivät ole elinkaarimallilla tarkasteltuna mitään köyhälistöä.

Keskustelun toinen hallituspuolueen edustaja Mika Lintilä (kesk) totesi, että lukukausimaksut eivät ole hallituksen ”työlistalla ihan kärkipäässä”.

Ajatus lukukausimaksuista sai täystyrmäyksen oppositiopuolueiden edustajilta. Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan lukukausimaksut olisivat ”erittäin huono ratkaisu”.

”Kun puolitoista kuukautta sitten eduskunnassa hyväksyttiin laki lukukausimaksuja ulkomaisille opiskelijoille, niin sen yhteydessä käydyssä keskustelussa hallituspuolueet painotettiin useaan otteeseen, että eivät ole missään tapauksessa esittämässä lukukausimaksuja suomalaisille opiskelijoille”, Andersson sanoi.

”Ei hallitus olekaan mitään esittämässä”, Vartiainen ja Lintilä sanoivat väliin.

”Ei olekaan esittänyt vielä, mutta nyt on aivan eri ääni kellossa. Vain puolitoista kuukautta myöhemmin”, Andersson sanoi.

Sdp:n kansanedustaja Pia Viitanen puolestaan ryhtyi kovistelemaan Vartiaista.

”Toivon, että nyt saadaan selvyys tähän. Toivon, että hallituspuolueiden edustajat voisivat selkeästi sanoa, että eivät esitä tätä. Juhana Vartiainen edustaa kokoomusta eikä sulje pois mahdollisuutta lukukausimaksuista...”, Viitanen totesi.

Tämän jälkeen keskustelusta tuli yleistä huutoa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kommentoi asiaa torstaina Twitterissä.

”Kokoomus ei kannata lukukausimaksuja. Hallitus ei sellaisia suunnittele”, Grahn-Laasonen twiittasi.

HSTV:n suuri talouspolitiikkakeskustelu: Mitä Suomen pitäisi tehdä?
HSTV:n suuri talouspolitiikkakeskustelu: Mitä Suomen pitäisi tehdä?
HSTV:n suuressa talouspoliittisessa keskustelussa puidaan Juha Sipilän (kesk) hallituksen talouspolitiikan järkevyyttä – sekä ennen kaikkea sitä, mitä olisi järkevämpi tehdä. Studiossa ovat hallituksen edustajina kansanedustajat Mika Lintilä (kesk) ja Juhana Vartiainen (kok). Oppositiosta paikalla ovat Pia Viitanen (sd) ja Li Andersson (vas). Keskustelun juontavat HS:n Marko Junkkari ja Paavo Teittinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat