Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehdet: Uusi teollisuuden jättiliitto jälleen rakenteilla

Politiikka
 
Helsingin Sanomat
Metalliliitto pitää päämajaansa SAK:n talossa Helsingin Hakaniemessä.
Metalliliitto pitää päämajaansa SAK:n talossa Helsingin Hakaniemessä.

Teemu Luukka HS

SAK:n keskeiset teollisuusliitot ovat lämmittäneet uudelleen jo vuosia kaavailleen ajatuksen perustaa yhteinen suurliiton.

Mukana ovat Metalliliitto, Teollisuuden ammattiliitto Team, Puuliitto ja myös Paperiliitto, joka ei ollut mukana 2009, kun pitkälle mennyt fuusio kaatui lähinnä Metalliliiton vasemmistolaisten vastustukseen. Fuusiohanketta ei ole senkään jälkeen haudattu, vaan sitä on käsitelty viime vuosina lähes jokaisessa Metalliliiton valtuuston kokouksessa.

Tällä kertaa hankkeen toteutuminen näyttää taas olevan askelta lähempänä toteutumistaan. Hankkeen uudesta käänteestä kertoi tänään Ilta-Sanomat ja 21. tammikuuta Demokraatti-lehti. Jäseniä liitossa olisi noin 270 000.

”Varhaista vielä sanoa, tuleeko tästä mitään, mutta valmistelemme papereita omia liittokokouksiamme varten. Olemme miettineet, millaisella mallilla yhteistyötä liittojen välillä voisi lisätä ja olisiko yhdistyminen yksi muoto”, sanoo Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Tuorein kokous aiheesta pidettiin tänään perjantaina.

”Meidän pitkä ajatus on ollut, että työelämän muuttuessa meidän pitäisi vahvistaa voimiamme.”

Hän sanoo, että jos nyt saadaan jonkinlainen aiesopimus tai tahtotila, asiaa viedään liittokokouksiin. ”Jos nyt tahtotila syntyy, keväällä meidän liittokokous sitten päättäisi, lähteäkö mukaan hankkeeseen”, Aalto sanoo.

Hän arvioi, että varsinainen mahdollinen yhdistymispäätös voitaisiin tehdä liitoissa vuonna 2017 ja uusi liitto syntyisi 2018.

”Tekniikasta ei ole vielä päätöksiä, mitään esityksiä ei ole olemassa. Ensin pitää saada tahtotila.”

Todennäköisesti aiesopimus tai tahtotila muodostetaan helmi- tai maaliskuussa.

Fuusiossa Metalliliitto olisi suurempi kuin muut liitot yhteensä, joten puheenjohtaja tulisi todennäköisesti Metalliliitosta.

HS:n tietojen mukaan yksi syy uuteen nytkähdykseen on se, että aikaisemmin fuusiota vastustaneet Metalliliiton vasemmistolaiset ovat alkaneet suhtautua hankkeeseen positiivisemmin.

Hankkeen suurliitot ovat demarivetoisia, mutta vasemmistolaiset ovat pelänneet menettävänsä määrävähemmistöasemansa tulevassa liitossa. Fuusiossa kyseessä sekä liittojen välisistä että liittojen poliittisten voimien valta-asemista.

Liitosta tulisi Suomen vaikutusvaltaisin liitto, jonka sana painaisi jos Suomessa siirrytään palkkamalliin, jossa vientialojen palkankorotukset määrittelevät myös muiden alojen palkanmaksuvaran.

Korjaus 29.1. kello 11.46: Kirjoitus mainittiin, että suurliiton päämajaksi olisi tulossa Postitalo. Sitä on kaavailtu SAK:n ja STTK:n liittojen kaavaileman suurjärjestön päämajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat