Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Berner: Kapitalismi ja keskustan ydinaatteet sopivat hyvin yhteen

Postilain uudistus tulee eduskuntaan syksyllä. Postin yksityistämiseen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ei ottanut kantaa.

Politiikka
 
Studio Kulmapöytä: Voiko politiikassa käydä kylässä, ministeri Anne Berner?
Studio Kulmapöytä: Voiko politiikassa käydä kylässä, ministeri Anne Berner?
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on ensimmäisen kauden kansanedustajana suoraan ministeriksi noussut Anne Berner (kesk). Hän on itse kertonut, että on vain politiikassa käymässä. Berner aikoo olla ministerinä vain neljä vuotta ja palata sitten liike-elämän pariin.

Keskustan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ei näe ristiriitaa keskustan ”aatteellisen isän” Santeri Alkion (1862–1930) ja kapitalismin välillä.

HSTV:n Studio Kulmapöydässä perjantaina haastateltu Berner sanoi viime aikoina perehtyneensä Alkion ajatteluun ja sanoi sen sopivan hänen omaansa.

Berner on toiminut liberaalin ajatushautomon Liberan piirissä, jossa tavoitteena on edistää markkinaliberaalien käytäntöjen toteuttamista yhteiskunnassa.

Heikki Saukkomaa
Anne Berner
Anne Berner

Pääministeri Juha Sipilän tekemää Bernerin valintaa ministeriksi on arvosteltu keskustassa, koska hän liittyi puolueeseen juuri ennen vaaleja. Hänen tiedettiin harkinneen myös kokoomuksen ehdokkuutta.

Berner sanoi Kulmapöydässä, että Alkio oli paitsi demokraattisen järjestelmän myös markkinatalouden ja yksityisen omistusoikeuden kannattaja.

”Hän korosti, että omistusoikeus luo vastuuta ja se luo moraalia. Hän kannatti reformia, jossa torpparista tehtiin itsenäinen viljelijä ja omistaja.”

Berner vastasi myös niille, jotka ovat arvostelleet hänen ilmoitustaan siitä, että hän on politiikassa vain käymässä.

”Tunnen silti poliittista vastuuta tekemisistäni ja päätöksistäni joka päivä, ja minua velvoittaa myös antamani ministerinvala.”

Suomalaisesta markkinataloudesta Berner sanoi, että Suomi ei ole suljettu talous, mutta on olemassa myös edelleen runsaasti sääntelyä, jonka lieventäminen on syytä ottaa harkintaan.

Berner luetteli terveydenhuollon, koulutuksen ja liikenteen aloiksi, joilla on muita enemmän sääntelyä.

Julkisen vallan pitäisi hänestä muuttua mahdollisuuksien antajaksi sääntelijän sijasta.

Berner ei halunnut antaa listaa niistä valtion yhtiöistä, jotka hän haluaisi siirrettävän yksityiseen omistukseen.

Hän nimesi kuitenkin puolustusvälineyhtiö Patrian, alkoholin vähittäismyyjän Alkon ja ”yhden valtiollisen mediayhtiön” sellaisiksi, joita valtion pitäisi omistaa jatkossakin.

”Tämä on asia, joka elää ajan mukana. Joskus oli välttämätöntä, että valtio lähti perustamaan yrityksiä, jotka muuten eivät olisi syntyneet.”

”Nyt olisi esimerkiksi syytä pohtia, tarvitaanko valtiota synnyttämään yritysten tarvitsemia pilvipalveluita, vai syntyvätkö ne kysynnän perusteella markkinaehtoisesti”, Berner sanoi.

Postin lainsäädäntöä koskevat esitykset tulevat syksyllä eduskuntaan. Pohdittavana on esimerkiksi, pitääkö postille laissa asetettavaa jakeluvelvoitetta muuttaa.

Postin mahdolliseen yksityistämiseen Berner ei ottanut kantaa.

Ministeriössä selvitetään myös rautateiden henkilöliikenteen avaamista kilpailulle. Toistaiseksi VR:n monopoli on suojattu vielä muutamaksi vuodeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat