Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STT:n kysely: Puolueet hylkivät suljettua listavaalia – maakuntavaaleista tulossa henkilövaalit

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Selvityshenkilö, ministeri Lauri Tarasti luovutti ehdotuksensa hallituksen linjaukseksi valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk) valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa tammikuun lopulla Helsingissä.
Selvityshenkilö, ministeri Lauri Tarasti luovutti ehdotuksensa hallituksen linjaukseksi valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk) valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa tammikuun lopulla Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ehdotus maakuntavaalien käymisestä suljettuna listavaalina ei ole toteutumassa. Useat puoluesihteerit kertovat STT:lle, ettei listavaaliehdotus ole saanut kannatusta, vaan vaalista on tulossa suora henkilövaali. Helsingin Sanomille vahvistetaan sama: yksikään puolue ei ole ajamassa listavaalia.

Maakuntavaalit sinällään on jo äänestäjille uusi koettelemus, joten samaan yhteyteen ei haluta ajaa Suomessa täysin uutta vaalijärjestelmää. Suljetussa listavaalissa äänestäjä äänestäisi vain ehdokaslistaa ja listalta läpi menisivät ne, jotka puolue on asettanut listan kärkipäähän. Henkilöä ei saisi äänestää.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) on väläyttänyt, että listavaali ehkä soveltuisi EU-vaaleihin. Maakuntavaaleihin hän ei sitä tarjoa.

Maakuntavaalit on tarkoitus järjestää kuntavaalien yhteydessä. Seuraavat kuntavaalit keväällä 2017 tulevat kuitenkin liian äkkiä. Näin ollen kuntavaalit pitäisi siirtää syksyyn 2017 tai maakuntavaalit järjestettäisiin presidentinvaalien 2018 yhteydessä.

”Mikäli maakuntauudistus olisi siihen mennessä valmis”, vihreiden puoluesihteerin Lasse Miettinen sanoo.

Hänen mielestään kuntavaalien siirtäminen keväästä 2017 esimerkiksi syksyyn 2017 ei olisi onnistunut ratkaisu, koska vaalit on vasta siirretty keväälle. Kertaluonteinenkin kuntavaalien siirto uudelta paikaltaan aiheuttaisi hämmennystä.

”Kuntalaisten pitää tietää koska vaalit ovat”, Miettinen sanoo.

”Olisi aika kummallinen teko, että ne nyt siirrettäisiin pois.”

Puoluesihteerien työryhmässä asia on aidosti auki. Molemmilla vaihtoehdoilla on kannatusta.

”Kysymys on siitä saako maakuntavaalit presidentinvaalien yhteydessä riittävästi näkyvyyttä”, eräs puoluesihteeri sanoo.

Toisaalta kuka ehdokas jaksaa kampanjoida, jos kuntavaalit ja maakuntavaalit ovat eri aikaan, mutta ajallisesti lähellä toisiaan.

Maakuntauudistusta selvittänyt selvitysmies Lauri Tarasti on kannattanut sitä, että maakuntavaltuuston vaalit yhdistettäisiin ensimmäisellä kerralla vuoden 2018 presidentinvaaleihin ja myöhemmin kuntavaaleihin. Samaa ehdotti syksyllä Anu Vehviläinen.

”Olen optimistinen, että vaalien ajankohdasta päästään sopimukseen keskiviikkona”, eräs puoluesihteeri sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat