Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnan puhemiehenä jatkaa Maria Lohela – Sdp jätti äänestämättä

Keskustan Mauri Pekkarinen valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi.

Politiikka
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Maria Lohela.
Maria Lohela. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Fakta

Valtiopäivien avajaisjuhlallisuudet

 Keskiviikkona 3. helmikuuta järjestetään valtiopäivien ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus Helsingin Tuomiokirkossa kello 12.

 Sen jälkeen juhlitaan valtiopäivien avajaisia Finlandia-talon Finlandia-salissa kello 13.40 alkaen.

 Illalla on vuorossa valtiopäivien avajaisten iltatilaisuus, joka järjestetään samoin Finlandia-talossa kello 19.

Eduskunnan puhemieheksi on valittu ennakko-odotusten mukaisesti Maria Lohela (ps), joka hoiti tehtävää jo edellisellä istuntokaudella. Puhemies valitaan aina vuodeksi kerrallaan.

”Minä, Maria Lohela, vakuutan, että minä puhemiehenä puolustan voimieni mukaan Suomen kansan ja eduskunnan oikeutta valtiosäännön mukaan”, Lohela vakuutti valinnan jälkeen. Saman perinteisen lupauksen antoivat myös varapuhemiehet.

Äänestyksessä Lohela sai 148 ääntä eli enemmän kuin puolet annetuista hyväksytyistä äänistä ja tuli näin valituksi tehtävään. Kansanedustaja Pirkko Mattila (ps) sai yhden äänen. Tyhjää äänestettiin 36 kertaa.

Puhemiesvaalia tyhjillä äänillä protestoi oppositiopuolue Sdp. Ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtman kertoo syyksi sen, että nykyiset hallituspuolueet ovat luopuneet vuosikymmeniä kestäneestä käytännöstä, jonka mukaan oppositiolla on ollut edustus puhemiehistössä.

”Normaalin länsimaisen parlamentarismin perusperiaate on se, että eduskunnan puhemiehistössä on myös opposition edustaja. Se on laajasti käytössä muualla, valitettavasti Suomi on luopunut siitä. Tyylikkäin tapa viestiä kannastamme oli äänestää tyhjää. Korostan, että tämä on meille periaate-, ei henkilökysymys”, Lindtman kertoo HS:lle.

Sdp protestoi puhemiesvaalia samalla tavalla viime keväänä, kun uusi eduskunta valitsi ensimmäistä kertaa puhemiehensä.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin Mauri Pekkarinen (kesk) 138 äänellä. Paula Risikko (kok) sai ensimmäisen varapuhemiehen vaalissa kuusi ääntä. Tyhjiä äänestyslippuja jätettiin 36 kappaletta.

Toiseksi varapuhemieheksi valittiin Paula Risikko (kok) 141 äänellä. Tyhjää äänestettiin 30 kertaa.

Vastavalittu puhemies Lohela totesi salissa edustajille, että ”vuosi tulee vaatimaan meiltä paljon, edessä ei ole kepeitä kysymyksiä ja yksinkertaisia ratkaisuja”. Lohela toivoi, että erilaiset näkemykset pääsisivät esiin eduskuntasalissa viime vuoden tavoin.

Lohela muistutti, että puhemiehistön tehtävänä on vaalia parlamentarismia, avointa keskustelukulttuuria ja toisten kunnioittamista yhdessä edustajien kanssa.

Samoin tiistaina puolueet ovat ilmoittaneet valinnoistaan omien eduskuntaryhmiensä puheenjohtajiksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Arto Satonen ja varapuheenjohtajat ovat Outi Mäkelä, Ben Zyskowicz ja Sinuhe Wallinheimo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Sampo Terho. Ensimmäinen varapuhemies on edelliskauden tavoin Ritva Elomaa. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Leena Meri.

Sdp:n eduskuntaryhmän johdossa jatkaa Antti Lindtman. Varapuheenjohtajiksi valittiin Johanna Ojala-Niemelä ja Kristiina Salonen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä pitää ryhmäjohtonsa entisellään. Puheenjohtajana jatkaa siis Aino-Kaisa Pekonen ja varapuheenjohtajina Li Andersson ja Matti Semi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat